Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Μαθαίνω - Κατασκευάζω - Συνεργάζομαι - Επικοινωνώ

Πληροφορίες

Διδάσκοντας Logo στην Γ΄ Γυμνασίου

Ας ανταλλάξουμε απόψεις, εμπειρίες, εργαλεία και πρακτικές σχετικά με τη διδασκαλία του προγραμματισμού και της Logo στην Γ΄ Γυμνασίου.

Μέλη: 43
Πρόσφατη δραστηριότητα: Ιουν 2, 2014

Πίνακας σχολίων

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του Διδάσκοντας Logo στην Γ΄ Γυμνασίου για να προσθέσετε σχόλια!

Σχόλιο από τον/την Μίρκα Κουκά στις 4 Μάρτιος 2010 στις 1:01
Πράγματι κι εγώ δεν αντιμετωπίζω με όλα τα τμήματα αυτή την απορία. Δουλεύω σε ιδιωτικό σχολείο που σημαίνει πως τα παιδιά που έρχονται εκεί έχουν τουλάχιστον οικονομικό επίπεδο, το "κοινωνικό" πολλές φορές τίθεται υπό αμφισβήτηση (αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα). Το σίγουρο είναι πως τα περισσότερα από αυτά έρχονται σε επαφή από πολύ νωρίς με τους υπολογιστές και κάποια από αυτά και με τον προγραμματισμό, οπότε εκεί γίνεται λίγο πιο δύσκολη μια επιχειρηματολογία. Το σίγουρο είναι πάντως πως εγώ είμαι 100% υπέρ της διδασκαλίας της Logo ως 1η επαφή ενός παιδιού με τον προγραμματισμό και θα ήθελα πολύ να τη χρησιμοποιήσω και σε μικρότερες τάξεις.
Σχόλιο από τον/την Efstratia Liakopoulou στις 3 Μάρτιος 2010 στις 23:34
Απαντώντας στη Μίρκα, να διευκρινίσω πως το "ακονίζουν το μυαλό" που έγραψα για χάρη συντομίας νωρίτερα, δεν τέθηκε ακριβώς έτσι στην τάξη. Ούτε ρώτησα κανέναν γιατί κάνει αρχαία. Δε νομίζω πως διδάσκονται αρχαία για να "ακονίσουν" το μυαλό. Απλά εξήγησα πως γεννιόμαστε με κάποιες πνευματικές ικανότητες, αλλά αυτές καλλιεργούνται και βελτιώνονται. Περίπου όπως ένας αθλητής γυμνάζει τους μυς του για να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα στο άθλημά του, έτσι και οι μαθητές με τα Μαθηματικά, τη Logo και άλλα μαθήματα εξασκούν, προπονούν το μυαλό τους και έτσι γίνονται καλύτεροι, μπορούν να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα κλπ. Το περιστατικό με την επανειλημμένη συζήτηση "τι μας χρειάζονται αυτά;" έγινε μόνο στο συγκεκριμένο τμήμα και όχι στα άλλα που διδάσκω το ίδιο μάθημα φέτος ή σε άλλα που δίδαξα τα προηγούμενα χρόνια (κάνω τη Logo στη Γ' Γυμνασίου όχι από φέτος αλλά από τότε που πρωτοβγήκε το καινούριο βιβλίο). Σίγουρα υπάρχουν και τάξεις όπου συμβαίνουν αυτά που γράφει η Μίρκα. Να εξομολογηθώ ότι έψαξα στο προφίλ σου Μίρκα για να δω πού διδάσκεις και δεν το βρήκα. Ήμουν σίγουρη ότι θα είναι περιοχή με υψηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.
Η άρρητη επιθυμία των παιδιών στη δική μου τάξη ήταν γιατί να κάνουμε Logo και να μην παίζουμε στο Ιντερνετ (πρακτική που υιοθετούν κάποιοι συνάδελφοι προκειμένου να έχουν καλή σχέση με τους μαθητές)
Σε μία τάξη όπου ο μέσος μαθητής αντιμετωπίζει στο περιβάλλον του τη Java κ.ά. τα επιχειρήματα στο γιατί τη Logo, νομίζω θα συμφωνούμε όλοι πως θα είναι διαφορετικά.
Σχόλιο από τον/την Περτσινίδου Κορίννα στις 3 Μάρτιος 2010 στις 20:09
Εγώ θυμάμαι που πρωτοδιόριστη χρειάστηκε να διδάξω Basic στη Γ' Γυμνασίου. Ένοιωσα τόσο ανεπαρκής στο να περάσω στους μαθητές απλές έννοιες!! Και ύστερα γνώρισα τη LOGO και ξαφνικά μου λύθηκαν τα χέρια τα δικά μου αλλά και των μαθητών μου. Από τότε δε θέλησα να διδάξω σα γλώσσα τίποτε άλλο. Αρκετοί μαθητές μου έρχονται και από το διάλλειμμα για να ξεκινήσουν την εργασία. Σήμερα όμως ένα μαθητής μου έθεσε το ερώτημα " γιατί κάνουμε συνέχεια αυτή τη χελώνα;". Απλά του απάντησα ότι αυτή η "χελώνα" μας βοηθάει να σκεφτόμαστε με ένα τρόπο πιο δομημένο και πιο τακτικό, γεγονός που μας βοηθάει σε όλους τους τομείς: από το να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα της καθημερινότητάς μας μέχρι να γράψουμε ένα κείμενο με πολλά επιχειρήματα. Δεν ξέρω αν τον έπεισα αλλά μετά κάθισε και έκανε την εργασία μόνος χωρίς βοήθεια από μένα. Αυτό με ικανοποίησε πολύ.
Σχόλιο από τον/την Μίρκα Κουκά στις 3 Μάρτιος 2010 στις 15:42
Είναι η 3η χρονιά που κάνω Logo στην Γ' Γυμνασίου και δεν έχω πρόβλημα να πείσω τα παιδιά για τη χρησιμότητα του προγραμματισμού αλλά γιατί Logo όταν οι μπαμπάδες τους ασχολούνται με Java, .Net και πάει λέγοντας... Όταν ένα παιδί 13-14 χρονών σε ρωτάει μα γιατί κάνουμε Logo, θεωρώ πως μια απάντηση "Γιατί κάνεις αρχαία;" δεν βοηθάει, δείχνει έλλειψη επιχειρημάτων. Και προσπαθώ να ανοίξω μια γενικότερη συζήτηση για το ότι όλα είναι χρήσιμα κι ότι διαμορφώνουμε μια σφαιρική προσωπικότητα αλλά από τα μάτια τους εισπράττω πως και πάλι δεν πείθονται ιδιαίτερα.
Σχόλιο από τον/την Maria Skiadelli στις 3 Μάρτιος 2010 στις 13:56
μ' αρέσεις...
Σχόλιο από τον/την Alexis Tzormpatzakis στις 3 Μάρτιος 2010 στις 13:51
Δεν ισχυρίζομαι βέβαια ότι τους πείθω :-)
Σχόλιο από τον/την Alexis Tzormpatzakis στις 3 Μάρτιος 2010 στις 13:50
Εκτός από τα επιχειρήματα που αναφέρατε για να πείσετε τα παιδιά, ένα επιχείρημα που επίσης αναφέρω ότι για όσους θα ακολουθήσουν την τεχνολογική κατεύθυνση αυτό το μάθημα θα το βρουν μπροστά τους επομένως καλό είναι να είναι προετοιμασμένα.
Ακόμη, τους βάζω να αναρωτηθούνε γιατί κάνουν πειράματα στα εργαστήρια Φυσικής και Χημείας, γιατί γράφουν Εκθέσεις, γιατί ζωγραφίζουν στα Καλλιτεχνικά, γιατί κατασκευάζουν στην Τεχνολογία. Όλα είναι για να δουν τις δεξιότητές τους και την κλίση τους μια και είναι σε ένα στάδιο που σιγά - σιγά πρέπει να αποφασίζουν με τι τους αρέσει να ασχολούνται επαγγελματικά. Εγώ πάντως στην ηλικία της Γ' Γυμνασίου και κάνοντας τότε (πιλοτικά σε κάποια σχολεία) το μάθημα της Πληροφορικής (1 ώρα θεωρία - 1 εργαστήριο) και πειραματιζομενος και σε έναν ZX Spectrum αγάπησα την Πληροφορική και αποφάσισα να σπουδάσω το αντικείμενο.
Σχόλιο από τον/την Maria Skiadelli στις 3 Μάρτιος 2010 στις 13:39
Πράγματι το τραγικό με το ελληνικό σχολείο - όπως είπε και η Ευστρατία- είναι ότι από την εποχή μας ( μη σου πω και από παλιότερα) δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα και συνεχίζει να στηρίζει την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχει στις φιλότιμες προσπάθειες των λίγων (που γίνονται όλο και λιγότεροι).
Σχόλιο από τον/την Efstratia Liakopoulou στις 3 Μάρτιος 2010 στις 13:16
Σωστά Κατερίνα.
Όμως σήμερα οι κοινωνικές συνήθειες έχουν αλλάξει πολύ και η διαφορά σχολείου κοινωνίας έχει γίνει πλέον χάσμα. Γι' αυτό φαντάζει σήμερα ακόμα πιο οπισθοδρομικό το σχολείο.
Τελικά εκπαιδεύουμε σήμερα τους μαθητές για το αύριο, χρησιμοποιώντας τη γνώση του χτες (λογικό μέχρι εδώ) αλλά και υιοθετώντας τις πρακτικές του χτες. Τραγικό...
Σχόλιο από τον/την Κατερίνα Γλέζου στις 3 Μάρτιος 2010 στις 12:56
Αμφιβάλω αν την εποχή που είμασταν εμείς μαθήτριες ήταν καλύτερο το σχολείο.
Και τότε και τώρα ήταν κάποιοι -έστω σταγόνα στον ωκεανό- καθηγητές/τριες που διαμόρφωναν ένα διαφορετικό κλίμα, έδιναν ερεθίσματα κι έκαναν τους μαθητές/τριες να ενδιαφερθούν και να αγαπήσουν τη γνώση.
H Logo προσφέρεται για το συνδυασμό παιχνιδιού - διερεύνησης - μάθησης (παίζω, διερευνώ και μαθαίνω) που ίσως χρειάζονται/θέλουν οι μαθητές/τριες, αλλά και οι καθηγητές/τριες.
 

Μέλη (43)

 
 
 

Σήμα

Γίνεται φόρτωση...

Είστε νέο μέλος στο δίκτυο;

Σας προτείνουμε να προχωρήσετε στα παρακάτω:

1. Συμπλήρωση του προφίλ σας. Παρακαλούμε κάθε μέλος να προσθέσει φωτογραφία στο προφίλ του/της ή στο "Η σελίδα μου", αλλά και να συμπληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία σε αυτά, για να γνωριστούμε καλύτερα.

2. Προσθήκη φωτογραφιών.

3. Προσθήκη βίντεο.

4. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες ομάδα/ες του ενδιαφέροντός σας.

5. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες συζήτηση/εις του ενδιαφέροντός σας.

6. Συμμετοχή στη συζήτηση Γνωριμία μελών δικτύου για να γνωριστούμε καλύτερα.

7. Προσθήκη συζήτησης/σεων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Παρακαλούμε, η εκκίνηση νέων εξειδικευμένων συζητήσεων, να μην γίνεται στο φόρουμ των γενικών συζητήσεων, αλλά στο φόρουμ της αντίστοιχης ομάδας. Πχ για ένα θέμα σχετικό με Η Logo στο Δημοτικό, η συζήτηση θα πρέπει να εκκινηθεί στο φόρουμ της ομάδας αυτής. Αν δεν υπάρχει αντίστοιχη ομάδα και νομίζετε ότι πρέπει να δημιουργηθεί, προχωρήστε στη δημιουργία της!

8. Προσθήκη καταχώρισης/εων ιστολογίου.

9. Προσθήκη ομάδας/ων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Για επισημάνσεις, απορίες, ερωτήσεις, πληροφορίες επικοινωνήστε με την Κατερίνα Γλέζου.

© 2025   Created by Κατερίνα Γλέζου.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης