Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Μαθαίνω - Κατασκευάζω - Συνεργάζομαι - Επικοινωνώ

Συμφωνείτε με τη χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Logo για την εισαγωγή στον προγραμματισμό στο μάθημα της Πληροφορικής στην Γ΄ Γυμνασίου;
Ποιο Logo-like περιβάλλον ή άλλο θεωρείτε πιο κατάλληλο;

Προβολές: 264

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

Μήπως η ερώτηση δεν είναι η κατάλληλη;

Αν δεχτούμε τον προβληματισμό του ερωτήματος, μήπως οι πιθανές απαντήσεις περιορίζουν το πεδίο σκέψης και άρα οδηγούμαστε σε λαβυρίνθους χωρίς έξοδο ή σε λύσεις χωρίς ιδαίτερο νόημα;
Το ερώτημα τέθηκε προκειμένου να ανοίξει ο διάλογος, να κατατεθούν απόψεις, ιδέες, εμπειρίες, με δεδομένο μάλιστα ότι τα καινούρια βιβλία Πληροφορικής Γυμνασίου εισάγουν τη Logo ως γλώσσα προγραμματισμού για την εισαγωγή στον προγραμματισμό στην τρίτη τάξη Γυμνασίου, ενώ πολλοί συνάδελφοι θεωρούν τη Logo "ακατάλληλη", "για παιδιά δημοτικού", "ξεπερασμένη".
Θεωρώ ότι ο καθένας μας διαμορφώνει και φέρει την προσωπική του αλήθεια, η οποία επαναπροσδιορίζεται στο χρόνο. Δεν υπάρχει μία "σωστή" απάντηση στο ερώτημα. Ο διάλογος μπορεί να συμβάλει στην ανταλλαγή/διάχυση/πλουραλισμό απόψεων, στη διεύρυνση οριζόντων, στην αποβολή παρωπίδων, στην ανάδειξη λεπτών σημείων που πιθανά δεν δόθηκε η απαιτούμενη βαρύτητα.
Αν έχετε να προτείνετε μια διαφορετική διατύπωση ή διαφορετική βάση στο φλέγον θέμα, είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε και να επανατοποθετήσουμε το ερώτημα.
Όλοι είμαστε εδώ στα πλαίσια ενός ανοιχτού διαλόγου.

Είναι η γλώσσα Logo κατάλληλη για τη διδασκαλία του προγραμματισμού στην Γ Γυμνασίου;
Για μένα ένα μέρος της απάντησης είναι: Οποιαδήποτε γλώσσα είναι κατάλληλη, αρκεί ο καθηγητής να έχει τη διάθεση, το μεράκι και τον ενθουσιασμό να τη διδάξει.
Αυτό που έχουμε παρεξηγήσει είναι ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών και εκεί δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη Logo. Tο βιβλίο είναι ένα επικουρικό εργαλείο. Κανένας νόμος ή εγκύκλιος δεν υποχρεώνει τη διδασκαλία των συγκεκριμένων σελίδων του επίσημου βιβλίου.
Αν γκρινιάζουμε για την επιλογή της γλώσσας Logo ας διδάξουμε κάτι άλλο, οτιδήποτε άλλο, αρκεί να το πιστεύουμε και να μπορούμε να εμπνεύσουμε τους μαθητές μας.

Η γλώσσα Logo είναι σχεδιασμένη για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η έκδοση Microworlds Pro ολοκληρώθηκε το 1999. Θα ενδιέφερε τους μαθητές του Γυμνασίου να μάθουν ένα τέτοιο περιβάλλον; Μας ενδιαφέρει οι μαθητές να συμμετέχουν στην επιλογή του δρόμου που θα ακολουθήσει η τάξη; Οι πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν οι μαθητές μου είναι:
Οι επαγγελματίες προγραμματιστές χρησιμοποιούν τη γλώσσα Logo; Δυστυχώς η αιτιολογία κατάλληλη για εκπαιδευτικούς σκοπούς τους αφήνει παγερά αδιάφορους.
Αν επιμείνουμε να διδάσκουμε σε ένα περιβάλλον 10 χρονών παλιό, μήπως αναλογικά θα ήταν σαν να διδάσκαμε το μάθημα της λογοτεχνίας μέχρι το έτος 1600;

Το μάθημα του προγραμματισμού είναι ένα από τα ελάχιστα (αν όχι το μοναδικό μάθημα) που δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να σκέφτονται δημιουργικά, να πειραματίζονται, να ανακαλύπτουν, να μαθαίνουν να σκέφτονται. Δεν με ενδιαφέρει ο προγραμματισμός σαν αυτοσκοπός, αλλά σαν μέσο για την ανάπτυξη αναλυτικής σκέψης.

Σε αυτή τη βάση πιστεύω ότι η ύλη της Πληροφορικής Γυμνασίου πρέπει να μεταφερθεί στο Δημοτικό σε μορφή μικρών απλών project.
Στο Γυμνάσιο το μάθημα του προγραμματισμού μπορεί να εισαχθεί και στις τρεις τάξεις με περισσότερες ώρες.
Με τι περιβάλλον; Ας μείνει ανοιχτό το ερώτημα, αλλά σίγουρα ένα περιβάλλον όχι σχεδιασμένο πριν 10 χρόνια.
Υπάρχουν τα ρομποτάκια, υπάρχουν εκπαιδευτικά περιβάλλοντα δημιουργίας εικονικών κόσμων, υπάρχουν ακόμα και σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού. Για μένα είναι σημαντικό οι μαθητές να νιώσουν ότι είναι φορείς Νέας Τεχνολογίας γιατί αυτό αποτελεί ένα σημαντικό εσωτερικό κίνητρο.
Εργαστήρια Πληροφορικής του 2002, που είναι άγνωστο πότε θα αντικατασταθούν, είναι ένα ισχυρό αντικίνητρο για μια γενιά που μεγαλώνει στο κόσμο των gadget και της διαφήμισης. Και αν δεν μπορούμε να εξελίσσουμε το Υλικό των σχολείων, καλύτερα να μην διδάσκουμε Πληροφορική καθόλου.
---------- Προωθημένο μήνυμα ----------
Από: Theodoros G. Karounos <karounos@mail.ntua.gr>
Ημερομηνία: 12 Σεπτεμβρίου 2009 12:16 μ.μ.
Θέμα: [olpc-gr] Γυμνάσιο/kturtle
Προς: Epitoph Prwtoboylias <olpc@grnet.gr>

Το KTurtle είναι ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον προγραμματισμού που
χρησιμοποιεί την ?TurtleScript, μια γλώσσα προγραμματισμού βασισμένη
και εμπνευσμένη από τη Logo. Ο στόχος του KTurtle είναι να κάνει τον
προγραμματισμό όσο το δυνατόν πιο εύκολο και προσιτό. Αυτό κάνει το
KTurtle κατάλληλο για να διδαχθούν τα παιδιά τα βασικά των
μαθηματικών, της γεωμετρίας και του… προγραμματισμού. Βασικός λόγος
για τη χρήση του ΚTurtle ως μέσο για τη διδασκαλία αλγορίθμων είναι το
γεγονός ότι αποτελεί ελεύθερο λογισμικό, υπό τους όρους της άδειας
χρήσης GNU General Public Licence. Το γεγονός αυτό μας παρέχει πολλά
πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα:

* Κάθε σχολείο μπορεί να το προμηθευτεί δωρεάν και να το
εγκαταστήσει είτε σε λειτουργικό σύστημα MS Windows είτε σε Linux
(edubuntu ή όποια άλλη διανομή).
* Κάθε μαθητής μπορεί να εγκαταστήσει το πρόγραμμα στον υπολογιστή
του σπιτιού του και να εξασκηθεί όσο επιθυμεί. Άλλωστε το μάθημα στην
Γ' Γυμνασίου είναι μόνο μια ώρα την εβδομάδα οπότε ένας μαθητής με
κλίση στον προγραμματισμό έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με τον
προγραμματισμό πολύ περισσότερο απ' όσο μπορεί να του προσφέρει το
σχολείο.

... http://wiki.ubuntu-gr.org/%CE%93%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B...

--
- In a time of universal deceit, telling the truth becomes a
revolutionary act, Orwell - http://karounos.gr/blog/
Πιστεύω μια καλή επιλογή προγράμματος ειναι το MicroWorlds Pro στο οποίο μπορείς να δημιουργήσεις πολλα σχήματα χαρη στις παλέτες και στα εργαλία που διαθέτει.Επίσης εχει έτοιμο χελωνάκι το οποίο μπορείς να το μετακινήσεις χαρη στις εντολές της logo.Τέλος,διαθέτει κειμενογράφο για να γράψεις τις διάφορες εντολές(επανάλαβε,μπροστά....) και μετα το πρόγραμμα να τις εκτελέσει.
Συμφωνώ μαζί σου. Γενικά θεωρώ πως είναι καλό να διδάσκεται η γλώσσα προγραμματισμού Logo στο μάθημα της Πληροφορικής στην Γ΄ Γυμνασίου γιατί αποτελεί μια πρώτη επαφή προγραμματισμού για τους μαθητές με απλές εντολές. Το MicroWorlds Pro αποτελεί ένα καλό περιβάλλον ώστε να κάνουν οι εκπαιδευόμενοι τα πρώτα τους βήματα γιατί είναι αποτελεσματικό (εκτελεί κατευθείαν τις εντολές και έτσι μπορείς να δεις τα λάθη και να τα διορθώσεις), δημιουργικό (έχει γραφικά και μπορεί ο μαθητής να δημιουργήσει εικόνες και σχήματα) και προκαλεί το ενδιαφέρον για να ερευνήσεις την λειτουργία του και συνάμα να μάθεις τον χειρισμό του.
Σίγουρα το MicroWorlds Pro είναι ένα πολύ καλό και εύκολο στην χρήση περιβάλλον προγραμματισμού.Βοηθάει τα παιδιά να έχουν μία ευχάριστη πρώτη εμπειρία με τη Logo και σίγουρα η δομή του (τα γραφικά όπως αναφέρεις οι εικόνες κ.α)εξυπηρετούν στην κατανόηση και εξοικοίωση με τον προγραμματισμό.Όμως θεωρώ πως καλύτερο θα ήταν το MicroWorlds Pro να διανέμονταν ελέυθερα.
Είναι κάλο τα παιδιά να εξοικοιωθούν με την ιδέα του ελευθερού λογιμικού και γενικά της ελέυθερης διακίνησηςαρχείων.

RSS

Σήμα

Γίνεται φόρτωση...

Είστε νέο μέλος στο δίκτυο;

Σας προτείνουμε να προχωρήσετε στα παρακάτω:

1. Συμπλήρωση του προφίλ σας. Παρακαλούμε κάθε μέλος να προσθέσει φωτογραφία στο προφίλ του/της ή στο "Η σελίδα μου", αλλά και να συμπληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία σε αυτά, για να γνωριστούμε καλύτερα.

2. Προσθήκη φωτογραφιών.

3. Προσθήκη βίντεο.

4. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες ομάδα/ες του ενδιαφέροντός σας.

5. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες συζήτηση/εις του ενδιαφέροντός σας.

6. Συμμετοχή στη συζήτηση Γνωριμία μελών δικτύου για να γνωριστούμε καλύτερα.

7. Προσθήκη συζήτησης/σεων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Παρακαλούμε, η εκκίνηση νέων εξειδικευμένων συζητήσεων, να μην γίνεται στο φόρουμ των γενικών συζητήσεων, αλλά στο φόρουμ της αντίστοιχης ομάδας. Πχ για ένα θέμα σχετικό με Η Logo στο Δημοτικό, η συζήτηση θα πρέπει να εκκινηθεί στο φόρουμ της ομάδας αυτής. Αν δεν υπάρχει αντίστοιχη ομάδα και νομίζετε ότι πρέπει να δημιουργηθεί, προχωρήστε στη δημιουργία της!

8. Προσθήκη καταχώρισης/εων ιστολογίου.

9. Προσθήκη ομάδας/ων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Για επισημάνσεις, απορίες, ερωτήσεις, πληροφορίες επικοινωνήστε με την Κατερίνα Γλέζου.

© 2024   Created by Κατερίνα Γλέζου.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης