Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης
Μαθαίνω - Κατασκευάζω - Συνεργάζομαι - Επικοινωνώ
Ετικέτες;
Ονομάζομαι Γεωργία Κίτσου, το πρώτο πτυχίο μου είναι στα Μαθηματικά, οι μεταπτυχιακές σπουδές μου είναι στην Ειδική (Ενιαία) Εκπαίδευση και είμαι προπτυχιακή φοιτήτρια στο ΠΤΔΕ Αθηνών ύστερα από κατατακτήριες εξετάσεις. Ωστόσο, θεωρώ τον εαυτό μου περισσότερο ως παιδαγωγό.
Συγκεκριμένα, ο λόγος που εγγράφηκα στη συγκεκριμένη σελίδα είναι ότι οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση με ενδιέφεραν, ανέκαθεν, αφού και το μεταπτυχιακό μου αφορούσε διαφοροποιημένη διδασκαλία με χρήση των νέων τεχνολογιών, σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, στο πλαίσιο της γενικής τάξης. Η πρώτη επαφή με τη Logo ήταν σε ένα σεμινάριο για τις ΤΠΕ, ωστόσο, δεν έχω ασχοληθεί διεξοδικά, επειδή οι μαθηματικοί χρησιμοποιούν περισσότερο το λογισμικό GeoGebra, ενώ θα ήθελα να το πράξω, στην παρούσα φάση, επειδή έχω την εντύπωση ότι στο Δημοτικό θα έβρισκε περισσότερο εφαρμογή.
Από την άλλη πλευρά, οι σκέψεις μου, τελευταία, είναι ότι η εκπαίδευση και, γενικότερα, η παιδεία που έχουμε, σήμερα, είναι περισσότερο τεχνοκρατική παρά ανθρωπιστική, αφού προωθείται κυρίως η γνωστική ανάπτυξη, ενώ παραμελείται η ανάπτυξη του κοινωνικο-συναισθηματικού τομέα. Αυτό ήταν και το συμπέρασμα που κατέληξα ύστερα από μία παρέμβαση που πραγματοποίησα, πρόσφατα, με θέμα την αναγνώριση, έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων σε παιδιά Ε’ δημοτικού, στο πλαίσιο ενός μαθήματος για την ψυχική υγεία του ΕΚΠΑ (εξάλλου, γι’ αυτό παρουσιάζεται έντονο και το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, στις μέρες μας). Ακόμη, πιστεύω ότι ο Η/Υ είναι ένα μέσο και όχι αυτοσκοπός, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον ίδιο το Δάσκαλο. Επίσης, η πληθώρα πληροφοριών είναι ένα άλλο πρόβλημα που έχει προκύψει στο χώρο της εκπαίδευσης και υπάρχει το δίλημμα: έμφαση στην πληροφορία ή στη βιωματική εμπειρία και στη συνεργατική μάθηση;
Εν κατακλείδι, ο μελλοντικός στόχος μου δεν είναι η εκπαίδευση αυτή καθαυτή, όσον αφορά στο διδακτικό έργο, αλλά ένας διακαής πόθος είναι η έρευνα και η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για θέματα παιδείας.
© 2024 Created by Κατερίνα Γλέζου. Με την υποστήριξη του