Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Μαθαίνω - Κατασκευάζω - Συνεργάζομαι - Επικοινωνώ

“Πολυμήχανον” : ένα διαδραστικό εργαστήριο διερευνητικής μάθησης με ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής

Το "Πολυμήχανον", ένα διαδραστικό εργαστήριο διερευνητικής μάθησης με ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής λειτουργεί στον πολυχώρο πολιτισμού του Θεάτρου Badminton από τον Οκτώβριο του 2010.

Το πρωτοποριακό αυτό εργαστήριο περιλαμβάνει εκθέματα-παιχνίδια σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας. Η σχεδίαση και η παρακολούθηση της υλοποίησής τους, στηριζόμενη σε πολυετή ερευνητική δουλειά, πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Αποτελεί ένα χώρο μοναδικό, όχι μόνο για τα Ελληνικά δεδομένα, αλλά και για τα Ευρωπαϊκά, καθώς ερευνητικές ομάδες Πανεπιστημίων και εταιρείες στην αιχμή της τεχνολογίας από την Ελλάδα, την Αμερική και τον Καναδά συμμετείχαν στην υλοποίησή του. Θα μπορούσε να αποκαλεστεί κλειστό ψυχαγωγικό πάρκο ή και χώρος άτυπης εκπαίδευσης, αφού οι επισκέπτες καλούνται να ψυχαγωγηθούν με παιχνίδια στηριγμένα σε σύγχρονες εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας.

Στο «Πολυμήχανον» η ρομποτική και η εικονική πραγματικότητα αποτελεί τη βάση όλων των παιχνιδιών, Όλα τα παιχνίδια έχουν σχεδιαστεί, έτσι ώστε ο επισκέπτης, παίζοντας, να χρησιμοποιεί ρητές και άρρητες γνώσεις και να καλλιεργεί νοητικές δεξιότητες που συνδέονται με έννοιες πληροφορικής, μαθηματικών, φυσικών επιστημών κ.λπ. Βασικό στοιχείο των παιχνιδιών είναι η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των παικτών. Οι συμμετέχοντες -κάθε ηλικίας- πρέπει να συνεννοηθούν, να επικοινωνήσουν, να μοιράσουν ρόλους και ναπάρουν αποφάσεις, κάτι που γίνεται αβίαστα και φυσικά κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Οι μαθητές καλούνται να χειριστούν και να ελέγξουν τις τεχνολογικές διατάξεις, παίζοντας ομαδικά και προσπαθώντας να κατανοήσουν τους κανόνες των παιχνιδιών και τις έννοιες που είναι ενσωματωμένες σε κάθε διάταξη.

Η σχεδίαση των εκθεμάτων-παιχνιδιών διασφαλίζει άνετη πρόσβαση και σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) ώστε να μπορούν όχι μόνο να παρακολουθούν αλλά και να παίζουν ισότιμα. Ακόμα και στα παιχνίδια στα οποία πρέπει κανείς να κινείται γρήγορα και με έντονες κινήσεις, προσφέρεται εκδοχή προσαρμοσμένη στις δυνατότητές τους.

Ο παιδαγωγικός στόχος είναι η ενεργή συμμετοχή των μαθητών σε ζωντανές διαδικασίες, τα αποτελέσματά των οποίων μπορούν στη συνέχεια να αξιοποιηθούν στο σχολείο για τη διδασκαλία εννοιών που έχουν σχέση πχ με τα μαθηματικά, τη φυσική, τη βιολογία, τη γεωγραφία, την τεχνολογία.

Απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Το «Πολυμήχανον» έχει τις πόρτες του ανοιχτές για οργανωμένες ομαδικές εκπαιδευτικές-ψυχαγωγικές επισκέψεις και επισκέψεις σχολείων. Για τη διευκόλυνση των επισκέψεων αυτών,έχουν δημιουργηθεί ειδικά προγράμματα με διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας σε κάθε παιχνίδι (ανάλογα με την ηλικία των επισκεπτών), ώστε σε διάρκεια μιάμισης ώρας να δίνεται η δυνατότητα σε όλους να παίξουν με όλες τις διατάξεις και ειδικά εκπαιδευμένοι εμψυχωτές αναλαμβάνουν την καθοδήγηση των παιδιών σε ομάδες μέχρι 12 ατόμων η κάθε μία.

 

Τα Παιχνίδια:
Μετεωρίτες, Η Τραμπάλα, Το Κόσκινο, Τα Μήλα
Σκοποβολή, Η Βοσκή, Η Ανατομία, Το Μετρό, Το Κυνηγητό
Laser και ήχος, Το Χόκεϋ

 

Το Polymechanon βρίσκεται στον πολυχώρο πολιτισμού Badminton στο Άλσος Στρατού στο Γουδή.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 211 10 10 000, 694 7900 571 e-mail: info@polymechanon.gr

 

http://www.polymechanon.gr/

http://e-yliko.sch.gr/htmls/kainotomes/kainotomesand.aspx

 

Προβολές: 231

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Σήμα

Γίνεται φόρτωση...

Είστε νέο μέλος στο δίκτυο;

Σας προτείνουμε να προχωρήσετε στα παρακάτω:

1. Συμπλήρωση του προφίλ σας. Παρακαλούμε κάθε μέλος να προσθέσει φωτογραφία στο προφίλ του/της ή στο "Η σελίδα μου", αλλά και να συμπληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία σε αυτά, για να γνωριστούμε καλύτερα.

2. Προσθήκη φωτογραφιών.

3. Προσθήκη βίντεο.

4. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες ομάδα/ες του ενδιαφέροντός σας.

5. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες συζήτηση/εις του ενδιαφέροντός σας.

6. Συμμετοχή στη συζήτηση Γνωριμία μελών δικτύου για να γνωριστούμε καλύτερα.

7. Προσθήκη συζήτησης/σεων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Παρακαλούμε, η εκκίνηση νέων εξειδικευμένων συζητήσεων, να μην γίνεται στο φόρουμ των γενικών συζητήσεων, αλλά στο φόρουμ της αντίστοιχης ομάδας. Πχ για ένα θέμα σχετικό με Η Logo στο Δημοτικό, η συζήτηση θα πρέπει να εκκινηθεί στο φόρουμ της ομάδας αυτής. Αν δεν υπάρχει αντίστοιχη ομάδα και νομίζετε ότι πρέπει να δημιουργηθεί, προχωρήστε στη δημιουργία της!

8. Προσθήκη καταχώρισης/εων ιστολογίου.

9. Προσθήκη ομάδας/ων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Για επισημάνσεις, απορίες, ερωτήσεις, πληροφορίες επικοινωνήστε με την Κατερίνα Γλέζου.

© 2024   Created by Κατερίνα Γλέζου.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης