Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Μαθαίνω - Κατασκευάζω - Συνεργάζομαι - Επικοινωνώ

Ολοκλήρωση εργασιών 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Καθηγητών Πληροφορικής, Σέρρες 7 - 9 Μαΐου 2010

Παραθέτω αποσπάσματα από το απολογιστικό Δελτίο Τύπου Συντονιστικής Επιτροπής 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Καθηγητών Πληροφορικής «Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση - Το Ψηφιακό Σχολείο». Περισσότερα στο συνημμένο αρχείο.

---------------

Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΠΕ19-20 (http://pdkap.sch.gr) πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες από τις 7 έως και τις 9 Μαΐου 2010, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Α.Π..:159781/Γ2/23-12-09) με πολύ μεγάλη επιτυχία. Διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (www.pekap.gr), το παράρτημά της στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. της Δ.Ε. Σερρών σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τον τοπικό Σύλλογο Καθηγητών Πληροφορικής και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών.

Κύριος σκοπός του συνεδρίου ήταν η ενημέρωση και η επικαιροποίηση πάνω σε θέματα που αφορούν στη διδασκαλία και μάθηση της Πληροφορικής. Επιπλέον, να εντάξει την επικοινωνία και την ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ των καθηγητών Πληροφορικής Δ.Ε., στελεχών της εκπαίδευσης, επιστημόνων και όλων όσοι ενδιαφέρονται για τα θέματα της Πληροφορικής στην εκπαίδευση, με απώτερο στόχο τη δημιουργική αξιοποίηση του γνωστικού αντικειμένου στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Η θεματολογία του συνεδρίου ήταν η εξής:

• Η ψηφιακή τάξη

• Επιμόρφωση – Υποστήριξη καθηγητών Πληροφορικής

• Η διαθεματικότητα στη διδασκαλία της Πληροφορικής

• Διδακτική της Πληροφορικής και παιδαγωγική προσέγγιση της Αλγοριθμικής και του Προγραμματισμού

• Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ ΛΑΚ)

• Ανάπτυξη, αξιοποίηση, αξιολόγηση καινοτόμων εφαρμογών ΤΠΕ.

• Το σχολικό εργαστήριο πληροφορικής - πυρήνας της εκπαιδευτικής διαδικασίας της σχολικής μονάδας

• Εκπαιδευτική πολιτική για τη Διδασκαλία της Πληροφορικής στη Β΄θμια Εκπ/ση

• Ηλεκτρονική μάθηση (e-learning)

• Αξιολόγηση της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση

• Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) – Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών (Α.Π.Σ.) Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν κεντρικές ομιλίες, workshops (εργαστήρια), παρουσιάσεις αφισών και στρογγυλά τραπέζια σχετικά με τη θεματολογία του συνεδρίου που πλαισιώνονταν από παράλληλες συνεδρίες.

Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν 34 εργασίες με τη μορφή εισηγήσεων, 3 εργασίες τύπου αφίσας (poster), 2 στρογγυλά τραπέζια και πραγματοποιήθηκαν 2 εργαστηριακές δραστηριότητες. Έγιναν επίσης 5 Κεντρικές Ομιλίες από καθηγητές Πανεπιστήμιων και Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, τον πρόεδρο της Π.Ε.ΚΑ.Π. και από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου-Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr. Οι εργασίες οι οποίες παρουσιάστηκαν στο συνέδριο αξιολογήθηκαν ανώνυμα από δύο τουλάχιστον κριτές. Το ποσοστό αποδοχής των εργασιών ήταν 88,6%. Με τη λήξη του συνεδρίου δόθηκαν 257 βεβαιώσεις παρακολούθησης συνέδρων και 71 βεβαιώσεις εισηγητών/εκπαιδευτών/κριτών/μελών Ο.Ε. Το σύνολο των συμμετεχόντων άγγιξε τα 450 άτομα. Στα πλαίσια των διεθνών πρακτικών συνεδρίων και με σκοπό τόσο την συνεχή αναβάθμιση του συνεδρίου όσο και την ανάπτυξη ευγενούς άμιλλας μεταξύ των συναδέρφων υιοθετήθηκε, σαν καινοτομία, ο θεσμός του καλύτερου άρθρου (Βest Paper Award). Βραβεύτηκαν τα τρία άρθρα τα οποία συγκέντρωσαν τις υψηλότερες βαθμολογίες από τους κριτές.

Το Πανελλήνιο Συνέδριο ΠΕ19-20 αποτελεί πλέον θεσμό και χώρο συνεύρεσης των εκπαιδευτικών Πληροφορικής, που επιθυμούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους, τα επιστημονικά τους άρθρα ή και τους προβληματισμούς τους σχετικά με τη βελτιστοποίηση της διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η εντυπωσιακή συμμετοχή και συνεισφορά σας, μάς γεμίζει με αισιοδοξία για το 5ο συνέδριο, την άνοιξη του 2011, όπου και αν διεξαχθεί!

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής,

Α. Λούβρης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής

Χρ. Τριανταφύλλου, MSc, Πρόεδρος Παραρτήματος Π.Ε.Κα.Π. Κ.Δ.Μ.,
Υπεύθυνος Γρ. ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Δ.Ε. Ν. Σερρών

Β. Βράνα, Δρ., Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής Ν. Σερρών, Κιλκίς, Πιερίας

------------------------

Συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες συναδέλφους και καλή συνέχεια για τα επόμενα!

Προβολές: 61

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Σήμα

Γίνεται φόρτωση...

Είστε νέο μέλος στο δίκτυο;

Σας προτείνουμε να προχωρήσετε στα παρακάτω:

1. Συμπλήρωση του προφίλ σας. Παρακαλούμε κάθε μέλος να προσθέσει φωτογραφία στο προφίλ του/της ή στο "Η σελίδα μου", αλλά και να συμπληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία σε αυτά, για να γνωριστούμε καλύτερα.

2. Προσθήκη φωτογραφιών.

3. Προσθήκη βίντεο.

4. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες ομάδα/ες του ενδιαφέροντός σας.

5. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες συζήτηση/εις του ενδιαφέροντός σας.

6. Συμμετοχή στη συζήτηση Γνωριμία μελών δικτύου για να γνωριστούμε καλύτερα.

7. Προσθήκη συζήτησης/σεων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Παρακαλούμε, η εκκίνηση νέων εξειδικευμένων συζητήσεων, να μην γίνεται στο φόρουμ των γενικών συζητήσεων, αλλά στο φόρουμ της αντίστοιχης ομάδας. Πχ για ένα θέμα σχετικό με Η Logo στο Δημοτικό, η συζήτηση θα πρέπει να εκκινηθεί στο φόρουμ της ομάδας αυτής. Αν δεν υπάρχει αντίστοιχη ομάδα και νομίζετε ότι πρέπει να δημιουργηθεί, προχωρήστε στη δημιουργία της!

8. Προσθήκη καταχώρισης/εων ιστολογίου.

9. Προσθήκη ομάδας/ων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Για επισημάνσεις, απορίες, ερωτήσεις, πληροφορίες επικοινωνήστε με την Κατερίνα Γλέζου.

© 2024   Created by Κατερίνα Γλέζου.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης