Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης
Μαθαίνω - Κατασκευάζω - Συνεργάζομαι - Επικοινωνώ
NewsLetter ΠΕ19-ΠΕ20
B΄ Αθήνας & Ανατ. Αττικής
2 Ιουλίου 2010
Προτιμήσεις των πληροφορικών σχετικά με την επιμόρφωσή τους
Στη συνάντηση της Τρίτης 22 Ιουνίου 2010, του Σχολικού Συμβούλου ΠΕ19 με τους εκπαιδευτικούς πληροφορικής των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής, παρουσιάστηκαν τα στοιχεία έρευνας σχετικά με τις προτιμήσεις των εκπαιδευτικών πληροφορικής όσον αφορά την επιμόρφωσή τους. Κωδικοποιώντας τα αποτελέσματα της έρευνας και της συζήτησης οδηγούμαστε στο ότι οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής επιθυμούν…
Περισσότερα δες στο επισυναπτόμενο «2010_06_28_επιμόρφωση ΠΕ19.pdf»
Εγκύκλιος για τον Υπεύθυνο Σχολικού Εργαστηρίου πληροφορικής (2010-11)
Δες επισυναπτόμενο «2010_06_21_Γ7_ 72322 Ορισμός Υπευθύνου ΣΕΠΕΗΥ.pdf»
Περικοπή διδακτέας ύλης
Στο επισυναπτόμενο «περικοπή ύλης.pdf» δείτε το σχέδιο περικοπής διδακτέας ύλης (μεταξύ άλλων και της πληροφορικής) που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με το www.esos.gr το σχέδιο περικοπής διδακτέας ύλης που προωθεί το υπουργείο Παιδείας θα ισχύσει από το Σεπτέμβριο (σ.σ. είναι προς υπογραφή από την υπουργό κ. Άννα Διαμαντοπούλου -βρίσκεται στα χέρια του γ.γ. Β. Κουλαϊδή). Πηγή: http://www.esos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8149:-esos-&catid=346:2009-12-02-06-54-27&Itemid=1079
Θερινό σχολείο (το 2011) της ΕΤΠΕ
Η ΕΤΠΕ, ως επιστημονική ένωση με κύριο στόχο τη συνεισφορά της στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και τη συμβολή της στη δημιουργία εξειδικευμένων επιστημόνων, οργανώνει το θερινό σχολείο 2011 με αντικείμενο την επιστημονική έρευνα στις ΤΠΕ στην εκπαίδευση.
Δες επισυναπτόμενο «Θερινό σχολείο της ΕΤΠΕ.pdf»
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού Πληροφορικής
Άποψη του Γιώργου Πανσεληνά (Σχολικού Συμβούλου ΠΕ19 Ανατολικής Κρήτης)
…Το ρόλο λοιπόν του εκπαιδευτικού που θα στηρίξει τον «Πληροφορικό αλφαβητισμό» για μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και την οριζόντια διάχυση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική λειτουργία του σχολείου καλείται να διαδραματίσει ένας ουσιαστικά επιμορφωμένος εκπαιδευτικός Πληροφορικής. Τον επίσης σημαντικό ρόλο του τεχνικού υπεύθυνου και του ανθρώπου που θα στηρίξει τη διοικητική λειτουργία των σχολείων μπορούν να αναλάβουν Πληροφορικοί ως τεχνικοί υπεύθυνοι, καθώς και πληροφορικά εγγραματισμένοι εργαζόμενοι ως γραμματείς, όχι όμως οι Πληροφορικοί που επιλέγουν να υπηρετήσουν τη σχέση δασκάλου-μαθητή… Δες Μια πρόταση για το ρόλο της Πληροφορικής και του εκπαιδευτικού Πληροφορικής στο σύγχρονο Ελληνικό σχολείο
Συνέδριο «Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση»
7ο Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή. Κόρινθος, 23-26 Σεπτεμβρίου 2010. Οργάνωση Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Ελληνική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΕΤΠΕ). Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Δες http://korinthos.uop.gr/~hcicte10 και επισυναπτόμενο «Πρόσκληση 7ου Συνεδρίου ΕΤΠΕ.pdf»
WRO HELLAS «Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης»
Το Σάββατο 12 Ιουνίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο αθλητικό κέντρο του δήμου Αθηναίων (Ρουφ, Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη) ο 2ος πανελλήνιος διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής, με συμμετοχές ομάδων παιδιών όλων των ηλικιών, από όλη την Ελλάδα. Παράλληλα διεξήχθη ημερίδα με σχετικό θέμα στο αμφιθέατρο του μουσείου Μπενάκη, με εισηγήσεις σημαντικών επιστημόνων, πανεπιστημιακών καθηγητών και δασκάλων που ασχολούνται με την ρομποτική, την τεχνολογία και την εκπαίδευση.
Ενσωμάτωση του ΕΛ/ΛΑΚ στην εκπαίδευση.
Άποψη του Χρήστου Καλτσίδη (ΠΛΗΝΕΤ Έβρου).
Η εισαγωγή των ΤΠΕ στην Α/θμια εκπαίδευση ως ξεχωριστό μάθημα δημιουργεί μια ιστορική ευκαιρία για τη η χώρα μας, που δεν είναι άλλη από την ενσωμάτωση του Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) στην εκπαίδευση… Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου παιδείας απώτερος σκοπός είναι η διδασκαλία της Πληροφορικής (ΤΠΕ) να οδηγεί σε πιστοποίηση. Είναι εμπόδιο το ΕΛ/ΛΑΚ για την επίτευξη του σκοπού αυτού; Κάθε άλλο, υπάρχει ήδη το πιστοποιητικό OpenICDL (http://www.openicdl.org.za/), το οποίο παρέχει πιστοποιημένες γνώσεις πληροφορικής, χρησιμοποιώντας ελεύθερο λογισμικό …
Δες επισυναπτόμενο «Ενσωμάτωση του ΕΛ_ΛΑΚ.pdf»
Θερινό Σεμινάριο «Ιστορίες με Εικόνες»
Στις 24-28 Αυγούστου 2010, Δίπλα στη θάλασσα (Ξενοδοχείο MIRAMARE στην Ερέτρια), με την εμψύχωση έμπειρων καλλιτεχνών-δασκάλων, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και φοιτητές, θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με θέματα και δραστηριότητες οπτικοακουστικής παιδείας στο σχολείο και να διερευνήσουν τις πολλαπλές λειτουργίες του κινηματογράφου και της φωτογραφίας ως εργαστηρίου καλλιτεχνικής δημιουργίας και μάθησης. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς κάθε ειδικότητας της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θα ήθελαν, μαζί με τους μαθητές τους, να ανακαλύψουν τις δυνατότητες της φωτογραφίας, του κινηματογράφου και της ηχογράφησης για να δώσουν νέες διαστάσεις στη σχολική καθημερινότητα.
Δες επισυναπτόμενα «Seminario_IstoriesMeEikones.pdf» και «Eretria2010_aitisi.doc»
Η ζωφόρος του Παρθενώνα
Η ζωφόρος του Παρθενώνα, ένα μοναδικό έργο τέχνης, παρουσιάζεται σε ψηφιακή μορφή στην ιστοσελίδα http://www.parthenonfrieze.gr/#/home . Σε αυτή έχουν συγκεντρωθεί φωτογραφίες όλων των σωζόμενων λίθων της ζωφόρου των μουσείων Ακρόπολης, Βρετανικού και Λούβρου, οι οποίες έχουν συμπληρωθεί με σχέδια που έχουν διασωθεί. Σκοπός είναι να δοθεί η κατά το δυνατόν πληρέστερη εικόνα του συνόλου. Η εφαρμογή απευθύνεται στους ειδικούς επιστήμονες, στο ευρύτερο κοινό, αλλά και στα παιδιά μέσα από τα ψηφιακά της παιχνίδια.
Βιβλίο: Μάθε το Director μέσα από δραστηριότητες (Αλ.Ταταράκη- Στ.Κωτσάκης. Εκδ.Λιβάνη)
Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης εκπαιδευτικής εμπειρίας (από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 στο Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Κορυδαλλού) της Αλέκας Ταταράκη (Λύκειο Παλλήνης) και του Σταύρου Κωτσάκη (Σχολικού Συμβούλου στην Τρίπολη). Με οδηγό το βιβλίο μαθαίνετε να χρησιμοποιείτε το Director, ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα με το οποίο μπορείτε να δημιουργείτε παραγωγές κινούμενης εικόνας και πολυμέσων για διακίνηση σε CD-ROM, ή για χρήση στο τοπικό δίκτυο ή στο Διαδίκτυο. Στόχος είναι να αρχίσετε να δουλεύετε όσο πιο γρήγορα γίνεται με πρακτικά και απλά παραδείγματα, με παράλληλη χρήση Scripts της Lingo για ανάπτυξη πολυμεσικών εφαρμογών μέσω δραστηριοτήτων.
Safer Ιnternet
Διμηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο, τεύχος Ιουνίου 2010:
- Η χρήση του κινητού τηλεφώνου από τους εφήβους
- Αναγνωρίστε τα συμπτώματα εξάρτησης από το Διαδίκτυο
- Μάθησης της ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου - Μνημόνιο με το Υπουργείο Παιδείας
- Αποκλείστε ακατάλληλα αποτελέσματα αναζήτησης στη μηχανή Google
- Μικρά Νέα
Δες επισυναπτόμενο «Saferinternet_Νewsletter_Issue3_2010.pdf»
Προσοχή! Όλα τα προαναφερόμενα επισυναπτόμενα θα τα βρείτε στο αρχείο (συμπιεσμένος φάκελος) 20100702_ladias.zip.
© 2025 Created by Κατερίνα Γλέζου. Με την υποστήριξη του
Πρέπει να είστε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης για να προσθέσετε σχόλια!
Γίνετε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης