Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Μαθαίνω - Κατασκευάζω - Συνεργάζομαι - Επικοινωνώ

NewsLetter ΠΕ19-ΠΕ20

B΄ Αθήνας & Ανατ. Αττικής

16 Ιουνίου 2010

Σχεδιασμός επιμορφωτικών δράσεων Σχ. Συμβούλου ΠΕ19 Β΄ Αθήνας και Ανατ. Αττικής

Ο Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ19 των Διευθύνσεων Β΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής, καλεί τους εκπαιδευτικούς πληροφορικής ΠΕ19/ΠΕ20 της περιοχής ευθύνης του, την Τρίτη 22 Ιουνίου στις 5:30΄μ.μ. στο 3ο Γυμνάσιο Αγ. Παρασκευής (Δερβενακίων και Σάκη Καράγιωργα, κοντά στο σταθμό του Μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας) να συζητήσουν και να αξιολογήσουν τις μέχρι τώρα επιμορφω-τικές δραστηριότητες στον τομέα του και να σχεδιάσουν από κοινού τις δράσεις για την επιμόρφωση του κλάδου το επόμενο σχολικό έτος. Δες επισυναπτόμενο «2010_05_31_τελική συνάντηση.pdf»

Θέματα εξετάσεων πληροφορικής

Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής της Β’ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής, να στείλουν σε ηλεκτρονική μορφή στο email: ladiastas@gmail.com, τα θέματα που έβαλαν στις γραπτές εξετάσεις της περιόδου Μαΐου-Ιουνίου 2010. Δες επισυναπτόμενο «2010_06_07_θέματα εξετάσεων.pdf»

Ερωτηματολόγιο για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό του επιμορφωτικού προγράμματος Μείζονος Επιμόρφωσης με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου. Δες επισυναπτόμενο «2010_06_07_ερωτηματολόγιο ΜΕΙΖΟΝ.pdf». Το ερωτηματολόγιο μπορεί να συμπληρωθεί και στο κάτω μέρος του ιστολογίου της ΠΕΚΑΠ στο http://pekap.blogspot.com/

ΠΕΚΑΠ: Καθηγητές ΠΕ19-ΠΕ20 και Πιστοποιητικό Γνώσεων στις Τ.Π.Ε.

Σε αίτημα της ΠΕΚΑΠ προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ζητείται ειδική ρύθμιση (νόμος ή υπουργική απόφαση) με την εξής διατύπωση: «Οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής των κλάδων ΠΕ19-ΠΕ20 θεωρείται ότι κατέχουν το Πιστοποιητικό Γνώσεων και Δεξιοτήτων στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) - επιπέδου 1, σε όλες, εν γένει, τις διατάξεις του Ν. 3848/2010, είτε αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης, είτε μοριοδοτείται με τις 2 (δύο) μονάδες κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου».

Περισσότερα στο http://pekap.blogspot.com/2010/06/blog-post_7768.html

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Ένταξη και χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία»

Πάτρα, 28-30 Απρίλη 2011 . Δες επισυναπτόμενο «2η Ανακοίνωση Πάτρας.pdf»

Απογραφή προσωπικού του δημοσίου

Το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε απογραφή (μαζί με τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα) και του μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και των αναπληρωτών και των ωρομισθίων εκπαιδευτικών.

Δες επισυναπτόμενο «2010_06_04_KYA_απογραφή Δημ_Υπαλλήλων.pdf»

Viva la tarantella...

Ενεργός Πολίτης των Μεσογείων Αττικής: «Η καρδιά του 1ου Γυμνασίου Γέρακα χτύπησε...στους ρυθμούς της ταραντέλας και μας άγγιξε όλους. Η ψυχή της εκδήλωσης ήταν η καθηγήτρια πληροφορικής του σχολείου κα. Κορίννα Περτσινίδου. Φίλοι, Ενεργοί Πολίτες της Ανατολικής Αττικής, υπάρχουν διαμάντια! Δεν γίνονται όλα με χορηγίες και επιδοτήσεις. Όσο απομακρυνόμαστε από τον καναπέ μας, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να επικοινωνήσουμε με όλους αυτούς τους ανθρώπους που παίρνουν πρωτοβουλίες και να τους βοηθήσουμε, έστω με την παρουσία μας».

http://medicitizen.blogspot.com/2010/06/1.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+medicitizen+%28ACTIVE+CITIZEN+OF+ATTIKA+-+GREECE%29

15.000 € σε κάθε Γυμνάσιο για την αγορά διαδραστικών συστημάτων Πηγή:http://www.esos.gr/

Μέσω ειδικού ερωτηματολογίου /αίτησης που θα αποστείλει το Υπουργείο Παιδείας ΔΒΜΘ σε όλα τα γυμνάσια της χώρας προς συμπλήρωση θα παρέχεται στα γυμνάσια της χώρας η δυνατότητα να δηλώσουν εάν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν διαδραστικό σύστημα και εφόσον απαντήσουν θετικά, να επιλέξουν τον κατάλληλο τύπο του διαδραστικού συστήματος...

http://www.esos.gr/index.php?view=article&catid=346:2009-12-02-06-54-27&id=8057:15000---------&format=pdf

e-Δίκτυο: Μια άλλη άποψη για την πληροφορική στο δημοτικό σχολείο

Η εισαγωγή των ΤΠΕ θα πρέπει να γίνει οριζόντια σε όλο το εύρος του Αναλυτικού Προγράμματος από τους δασκάλους των τάξεων και όχι ως αυτόνομο γνωστικό αντικείμενο. Οι εκπαιδευτικοί ειδικότητας πληροφορικής στο Δημοτικό Σχολείο θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνοι για τη σωστή λειτουργία του εργαστηρίου πληροφορικής, να έχουν υποστηρικτικό ρόλο για τους εκπαιδευτικούς που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν τις ΤΠΕ στη διδασκαλία των μαθημάτων τους, να αναζητούν και να προτείνουν λογισμικά.

Δες επισυναπτόμενο «2010_06_11_e-Δίκτυο_Πληροφορική στα Δημοτικά.pdf»

ΠΕΚΑΠ: Η Πληροφορική στην Πρωτοβάθμια Πηγή (15/6/2010) http://pekap.blogspot.com/

…Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η Πληροφορική ταυτίζεται με τις ΤΠΕ στην εκπαίδευση όπως πολλοί θέλουν να παρουσιάσουν. Η πληροφορική δεν είναι η χρήση ενός εκπαιδευτικού λογισμικού ούτε το πάτημα κάποιων πλήκτρων. Το κομβικής σημασίας μάθημα της Πληροφορικής, το οποίο αποτελεί ανεξάρτητο γνωστικό αντικείμενο, απαιτεί εξειδικευμένους καθηγητές με βαθιά γνώση τόσο του γνωστικού αντικειμένου, όσο και των παιδαγωγικών προεκτάσεων, προσεγγίσεων και χρήσεών του. Οι εξειδικευμένοι καθηγητές θα αποτελέσουν εχέγγυο για στέρεα μαθησιακά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα αυτά θα μεγιστοποιηθούν όταν ο μαθητής εισαχθεί στην έννοια και τις εφαρμογές ΤΠΕ από τα πρώτα του χρόνια στο σχολείο, αλλά και θα συνεχίσει μετά την ολοκλήρωση του υποχρεωτικού κύκλου εκπαίδευσης, όπως επιβάλλεται στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, καθώς και στη χορήγηση του κρατικού πιστοποιητικού χρήσης υπολογιστών. Για το λόγο αυτό συμφωνούμε με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την εισαγωγή της Πληροφορικής σαν ανεξάρτητο μάθημα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ως Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (ΠΕΚαΠ) θεωρούμε πολύ θετικό βήμα τη διδασκαλία των ΤΠΕ στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και στη διάχυση της Πληροφορικής σε όλα τα μαθήματα. Η διάχυση αυτή είναι συμπληρωματική στο εκπαιδευτικό έργο του Πληροφορικού και μάλιστα ο καθηγητής Πληροφορικής στο Δημοτικό μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη προς αυτήν την κατεύθυνση, συντονίζοντας τους άλλους εκπαιδευτικούς

ΔΟΕ: Η πληροφορική στα δημοτικά (15/6/2010)

…Οι συνάδελφοι των ειδικών μαθημάτων να έχουν αποδεδειγμένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια στη διδασκαλία μικρών μαθητών και να αποτελούν μέρος του προσωπικού του σχολείου…

…Όπου είναι δυνατόν να αναλάβουν και να διδάξουν δάσκαλοι τα αντικείμενα για τα οποία δε χρειάζονται Ειδικότητες και κατέχουν οι ίδιοι βασικές γνώσεις (π.χ. πληροφορική, θέατρο, χορός, εικαστικά κλπ)…

… Το μάθημα της Πληροφορικής να διδάσκεται βάσει αναλυτικού προγράμματος προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών με κατάλληλο λογισμικό…

Το Υπουργείο Παιδείας για την πληροφορική στο δημοτικό

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έδωσε, στα ερωτήματα που διατυπώθηκαν από την ΔΟΕ, τις παρακάτω απαντήσεις:

  • Για την επιστημονική τεκμηρίωση των αλλαγών: Απάντησε πως η εισαγωγή της Ξένης Γλώσσας και των Υπολογιστών από την Α' και Β' τάξη ισχύει σε πολλές χώρες (π.χ. Αυστρία, Νορβηγία, Φινλανδία) και ότι αυτά τα αντικείμενα δεν έχουν «γνωστικό βάρος» και θα γίνονται στις μικρές τάξεις (Α' & Β') με «παιγνιώδη» τρόπο. Αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες οδηγίες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (τις οποίες έδωσε στη ΔΟΕ) για τη διδασκαλία των Νέων Τεχνολογιών και της Ξένης Γλώσσας από την Α' τάξη, καθώς και λογισμικά που παρήχθησαν από το Π.Ι. επί προηγούμενης κυβέρνησης.
  • Για την έλλειψη χρηματοδότησης και τους διορισμούς: Δεν απαιτείται επιπλέον δαπάνη για τον προϋπολογισμό γιατί οι θέσεις ειδικοτήτων που απαιτούνται (πληροφορικής, αγγλικής γλώσσας, φυσικής αγωγής, θεατρικής αγωγής) θα καλύπτονται από το υπάρχον προσωπικό της Β/θμιας εκπαίδευσης που πλεονάζει ή από το διορισμό αναπληρωτών και αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου. Από τον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ θα προκηρυχθούν, για μόνιμο διορισμό οι απαιτούμενες και προβλεπόμενες θέσεις ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Για τους μόνιμους διορισμούς και τις προσλήψεις αναπληρωτών για την επόμενη σχολική χρονιά δήλωσε πως δεν είναι έτοιμη να απαντήσει.
  • Για το αντικείμενο της Πληροφορικής θα αξιοποιηθούν καθηγητές πληροφορικής κι όχι δάσκαλοι με πιστοποίηση στις νέες τεχνολογίες αφού οι δάσκαλοι δεν είναι ακόμη «καταρτισμένοι» και οι καθηγητές πληροφορικής με μια σύντομη επιμόρφωση θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του αντικειμένου. Και για τα δύο αντικείμενα ο σχεδιασμός του Υπουργείου προβλέπει τη χορήγηση κρατικού πιστοποιητικού στο τέλος της τρίτης τάξης του Γυμνασίου.

Περισσότερα (και οι απαντήσεις του Υπουργείου) στο «Συνάντηση ΔΟΕ-Υπ. Παιδείας.pdf»

πηγή: http://www.doe.gr/index.php?categoryid=17&p2_articleid=6691

Βιβλίο πληροφορικής για τη Γ΄ γυμνασίου και το περιβάλλον της StarLogo TNG

Κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το βιβλίο «Πληροφορική Γ΄ Γυμνασίου» του Βυζαντινού Ρεπαντή, καθηγητή πληροφορικής στη Β’ Αθήνας και εισηγητή στις επιμορφωτικές δράσεις μας (Η κατασκευή ηλεκτρονικών παιχνιδιών ως κίνητρο και πρακτική στη διδασκαλία του προγραμματισμού - η περίπτωση του Game Maker).

Το βιβλίο φιλοδοξεί να συμβάλει στη σωστή προετοιμασία των μαθητών Γυμνασίου στο μάθημα της Πληροφορικής καθώς και στον εμπλουτισμό της γνώσης τους. Στο βιβλίο γίνεται παρουσίαση της θεωρίας του σχολικού βιβλίου μέσα από ερωτήσεις-απαντήσεις καθώς και διαγραμματική αναπαράσταση κομβικών σημείων της. Επίσης δίνονται απαντήσεις στις ερωτήσεις, στις ασκήσεις αυτοαξιολόγησης και στα θέματα για συζήτηση του σχολικού εγχειριδίου. Το βιβλίο εκτός από τα παραπάνω περιλαμβάνει:

· CD με οπτικοακουστικές οδηγίες (video-tutorials) για την επίλυση των ασκήσεων του σχολικού βιβλίου και κουίζ για την εμπέδωση της νέας γνώσης από το μαθητή με διαδραστικό τρόπο.

· Βήμα προς βήμα επίλυση των δραστηριοτήτων κάθε κεφαλαίου.

· Επιπλέον ασκήσεις και δραστηριότητες για την καλύτερη εμπέδωση της ύλης.

· Παράρτημα που καλύπτει μια εναλλακτική και σύγχρονη προσέγγιση στη διδασκαλία της Logo μέσω του περιβάλλοντος StarLogo TNG. Το περιβάλλον αυτό στηρίζεται στη δημιουργία τρισδιάστατων εικονικών κόσμων και διανέμεται δωρεάν από το πανεπιστήμιο MIT.

Επίσης από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί το βιβλίο «Πληροφορική Α΄ Γυμνασίου και Πληροφορική Β΄ Γυμνασίου» των Α. Καράμπελα και Β. Ρεπαντή.

Βιβλίο της ΕΠΥ για το ΑΕΠΠ

Η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο με τίτλο: «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον». Δες επισυναπτόμενο «book_aepp.pdf»

Βιβλίο «Διδακτικές Προσεγγίσεις και Εργαλεία για τη διδασκαλία της Πληροφορικής»

Πρόκειται για ένα ομαδικό έργο από τις Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών, στο οποίο τουλάχιστον οι 6 από τους 11 συγγραφείς είναι συνάδελφοι της Β΄ Αθήνας και εισηγήτριες στις επιμορφωτικές μας δράσεις. Το σύγγραμμα απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διδάσκουν το γνωστικό αντικείμενο της Πληροφορικής, είτε στη γενική είτε στην τεχνική εκπαίδευση, αποσκοπώντας να τους δώσει ιδέες και κίνητρα για τον εμπλουτισμό της διδασκαλίας τους. Επίσης, μπορεί να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες φοιτητών που παρακολουθούν μαθήματα Διδακτικής της Πληροφορικής καθώς και τις ανάγκες προετοιμασίας υποψηφίων εκπαιδευτικών πληροφορικής για τους γραπτούς διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. στο αντικείμενο της Διδακτικής. Τέλος, μπορεί να φανεί χρήσιμο σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για τη διδασκαλία της Πληροφορικής.

Προσοχή! Όλα τα προαναφερόμενα επισυναπτόμενα θα τα βρείτε στο αρχείο (συμπιεσμένος φάκελος) 20100616_ladias.zip

Προβολές: 30

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Σήμα

Γίνεται φόρτωση...

Είστε νέο μέλος στο δίκτυο;

Σας προτείνουμε να προχωρήσετε στα παρακάτω:

1. Συμπλήρωση του προφίλ σας. Παρακαλούμε κάθε μέλος να προσθέσει φωτογραφία στο προφίλ του/της ή στο "Η σελίδα μου", αλλά και να συμπληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία σε αυτά, για να γνωριστούμε καλύτερα.

2. Προσθήκη φωτογραφιών.

3. Προσθήκη βίντεο.

4. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες ομάδα/ες του ενδιαφέροντός σας.

5. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες συζήτηση/εις του ενδιαφέροντός σας.

6. Συμμετοχή στη συζήτηση Γνωριμία μελών δικτύου για να γνωριστούμε καλύτερα.

7. Προσθήκη συζήτησης/σεων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Παρακαλούμε, η εκκίνηση νέων εξειδικευμένων συζητήσεων, να μην γίνεται στο φόρουμ των γενικών συζητήσεων, αλλά στο φόρουμ της αντίστοιχης ομάδας. Πχ για ένα θέμα σχετικό με Η Logo στο Δημοτικό, η συζήτηση θα πρέπει να εκκινηθεί στο φόρουμ της ομάδας αυτής. Αν δεν υπάρχει αντίστοιχη ομάδα και νομίζετε ότι πρέπει να δημιουργηθεί, προχωρήστε στη δημιουργία της!

8. Προσθήκη καταχώρισης/εων ιστολογίου.

9. Προσθήκη ομάδας/ων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Για επισημάνσεις, απορίες, ερωτήσεις, πληροφορίες επικοινωνήστε με την Κατερίνα Γλέζου.

© 2019   Created by Κατερίνα Γλέζου.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης