Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης
Μαθαίνω - Κατασκευάζω - Συνεργάζομαι - Επικοινωνώ
NewsLetter ΠΕ19-ΠΕ20
B΄ Αθήνας & Ανατ. Αττικής
16 Ιουνίου 2010
Σχεδιασμός επιμορφωτικών δράσεων Σχ. Συμβούλου ΠΕ19 Β΄ Αθήνας και Ανατ. Αττικής
Ο Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ19 των Διευθύνσεων Β΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής, καλεί τους εκπαιδευτικούς πληροφορικής ΠΕ19/ΠΕ20 της περιοχής ευθύνης του, την Τρίτη 22 Ιουνίου στις 5:30΄μ.μ. στο 3ο Γυμνάσιο Αγ. Παρασκευής (Δερβενακίων και Σάκη Καράγιωργα, κοντά στο σταθμό του Μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας) να συζητήσουν και να αξιολογήσουν τις μέχρι τώρα επιμορφω-τικές δραστηριότητες στον τομέα του και να σχεδιάσουν από κοινού τις δράσεις για την επιμόρφωση του κλάδου το επόμενο σχολικό έτος. Δες επισυναπτόμενο «2010_05_31_τελική συνάντηση.pdf»
Θέματα εξετάσεων πληροφορικής
Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής της Β’ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής, να στείλουν σε ηλεκτρονική μορφή στο email: ladiastas@gmail.com, τα θέματα που έβαλαν στις γραπτές εξετάσεις της περιόδου Μαΐου-Ιουνίου 2010. Δες επισυναπτόμενο «2010_06_07_θέματα εξετάσεων.pdf»
Ερωτηματολόγιο για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών
Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό του επιμορφωτικού προγράμματος Μείζονος Επιμόρφωσης με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου. Δες επισυναπτόμενο «2010_06_07_ερωτηματολόγιο ΜΕΙΖΟΝ.pdf». Το ερωτηματολόγιο μπορεί να συμπληρωθεί και στο κάτω μέρος του ιστολογίου της ΠΕΚΑΠ στο http://pekap.blogspot.com/
ΠΕΚΑΠ: Καθηγητές ΠΕ19-ΠΕ20 και Πιστοποιητικό Γνώσεων στις Τ.Π.Ε.
Σε αίτημα της ΠΕΚΑΠ προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ζητείται ειδική ρύθμιση (νόμος ή υπουργική απόφαση) με την εξής διατύπωση: «Οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής των κλάδων ΠΕ19-ΠΕ20 θεωρείται ότι κατέχουν το Πιστοποιητικό Γνώσεων και Δεξιοτήτων στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) - επιπέδου 1, σε όλες, εν γένει, τις διατάξεις του Ν. 3848/2010, είτε αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης, είτε μοριοδοτείται με τις 2 (δύο) μονάδες κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου».
Περισσότερα στο http://pekap.blogspot.com/2010/06/blog-post_7768.html
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Ένταξη και χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία»
Πάτρα, 28-30 Απρίλη 2011 . Δες επισυναπτόμενο «2η Ανακοίνωση Πάτρας.pdf»
Απογραφή προσωπικού του δημοσίου
Το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε απογραφή (μαζί με τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα) και του μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και των αναπληρωτών και των ωρομισθίων εκπαιδευτικών.
Δες επισυναπτόμενο «2010_06_04_KYA_απογραφή Δημ_Υπαλλήλων.pdf»
15.000 € σε κάθε Γυμνάσιο για την αγορά διαδραστικών συστημάτων Πηγή:http://www.esos.gr/
Μέσω ειδικού ερωτηματολογίου /αίτησης που θα αποστείλει το Υπουργείο Παιδείας ΔΒΜΘ σε όλα τα γυμνάσια της χώρας προς συμπλήρωση θα παρέχεται στα γυμνάσια της χώρας η δυνατότητα να δηλώσουν εάν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν διαδραστικό σύστημα και εφόσον απαντήσουν θετικά, να επιλέξουν τον κατάλληλο τύπο του διαδραστικού συστήματος...
e-Δίκτυο: Μια άλλη άποψη για την πληροφορική στο δημοτικό σχολείο
Η εισαγωγή των ΤΠΕ θα πρέπει να γίνει οριζόντια σε όλο το εύρος του Αναλυτικού Προγράμματος από τους δασκάλους των τάξεων και όχι ως αυτόνομο γνωστικό αντικείμενο. Οι εκπαιδευτικοί ειδικότητας πληροφορικής στο Δημοτικό Σχολείο θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνοι για τη σωστή λειτουργία του εργαστηρίου πληροφορικής, να έχουν υποστηρικτικό ρόλο για τους εκπαιδευτικούς που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν τις ΤΠΕ στη διδασκαλία των μαθημάτων τους, να αναζητούν και να προτείνουν λογισμικά.
Δες επισυναπτόμενο «2010_06_11_e-Δίκτυο_Πληροφορική στα Δημοτικά.pdf»
ΠΕΚΑΠ: Η Πληροφορική στην Πρωτοβάθμια Πηγή (15/6/2010) http://pekap.blogspot.com/
…Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η Πληροφορική ταυτίζεται με τις ΤΠΕ στην εκπαίδευση όπως πολλοί θέλουν να παρουσιάσουν. Η πληροφορική δεν είναι η χρήση ενός εκπαιδευτικού λογισμικού ούτε το πάτημα κάποιων πλήκτρων. Το κομβικής σημασίας μάθημα της Πληροφορικής, το οποίο αποτελεί ανεξάρτητο γνωστικό αντικείμενο, απαιτεί εξειδικευμένους καθηγητές με βαθιά γνώση τόσο του γνωστικού αντικειμένου, όσο και των παιδαγωγικών προεκτάσεων, προσεγγίσεων και χρήσεών του. Οι εξειδικευμένοι καθηγητές θα αποτελέσουν εχέγγυο για στέρεα μαθησιακά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα αυτά θα μεγιστοποιηθούν όταν ο μαθητής εισαχθεί στην έννοια και τις εφαρμογές ΤΠΕ από τα πρώτα του χρόνια στο σχολείο, αλλά και θα συνεχίσει μετά την ολοκλήρωση του υποχρεωτικού κύκλου εκπαίδευσης, όπως επιβάλλεται στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, καθώς και στη χορήγηση του κρατικού πιστοποιητικού χρήσης υπολογιστών. Για το λόγο αυτό συμφωνούμε με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την εισαγωγή της Πληροφορικής σαν ανεξάρτητο μάθημα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ως Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (ΠΕΚαΠ) θεωρούμε πολύ θετικό βήμα τη διδασκαλία των ΤΠΕ στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και στη διάχυση της Πληροφορικής σε όλα τα μαθήματα. Η διάχυση αυτή είναι συμπληρωματική στο εκπαιδευτικό έργο του Πληροφορικού και μάλιστα ο καθηγητής Πληροφορικής στο Δημοτικό μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη προς αυτήν την κατεύθυνση, συντονίζοντας τους άλλους εκπαιδευτικούς…
ΔΟΕ: Η πληροφορική στα δημοτικά (15/6/2010)
…Οι συνάδελφοι των ειδικών μαθημάτων να έχουν αποδεδειγμένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια στη διδασκαλία μικρών μαθητών και να αποτελούν μέρος του προσωπικού του σχολείου…
…Όπου είναι δυνατόν να αναλάβουν και να διδάξουν δάσκαλοι τα αντικείμενα για τα οποία δε χρειάζονται Ειδικότητες και κατέχουν οι ίδιοι βασικές γνώσεις (π.χ. πληροφορική, θέατρο, χορός, εικαστικά κλπ)…
… Το μάθημα της Πληροφορικής να διδάσκεται βάσει αναλυτικού προγράμματος προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών με κατάλληλο λογισμικό…
Το Υπουργείο Παιδείας για την πληροφορική στο δημοτικό
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έδωσε, στα ερωτήματα που διατυπώθηκαν από την ΔΟΕ, τις παρακάτω απαντήσεις:
Περισσότερα (και οι απαντήσεις του Υπουργείου) στο «Συνάντηση ΔΟΕ-Υπ. Παιδείας.pdf»
πηγή: http://www.doe.gr/index.php?categoryid=17&p2_articleid=6691
Βιβλίο πληροφορικής για τη Γ΄ γυμνασίου και το περιβάλλον της StarLogo TNG
Κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το βιβλίο «Πληροφορική Γ΄ Γυμνασίου» του Βυζαντινού Ρεπαντή, καθηγητή πληροφορικής στη Β’ Αθήνας και εισηγητή στις επιμορφωτικές δράσεις μας (Η κατασκευή ηλεκτρονικών παιχνιδιών ως κίνητρο και πρακτική στη διδασκαλία του προγραμματισμού - η περίπτωση του Game Maker).
Το βιβλίο φιλοδοξεί να συμβάλει στη σωστή προετοιμασία των μαθητών Γυμνασίου στο μάθημα της Πληροφορικής καθώς και στον εμπλουτισμό της γνώσης τους. Στο βιβλίο γίνεται παρουσίαση της θεωρίας του σχολικού βιβλίου μέσα από ερωτήσεις-απαντήσεις καθώς και διαγραμματική αναπαράσταση κομβικών σημείων της. Επίσης δίνονται απαντήσεις στις ερωτήσεις, στις ασκήσεις αυτοαξιολόγησης και στα θέματα για συζήτηση του σχολικού εγχειριδίου. Το βιβλίο εκτός από τα παραπάνω περιλαμβάνει:
· CD με οπτικοακουστικές οδηγίες (video-tutorials) για την επίλυση των ασκήσεων του σχολικού βιβλίου και κουίζ για την εμπέδωση της νέας γνώσης από το μαθητή με διαδραστικό τρόπο.
· Βήμα προς βήμα επίλυση των δραστηριοτήτων κάθε κεφαλαίου.
· Επιπλέον ασκήσεις και δραστηριότητες για την καλύτερη εμπέδωση της ύλης.
· Παράρτημα που καλύπτει μια εναλλακτική και σύγχρονη προσέγγιση στη διδασκαλία της Logo μέσω του περιβάλλοντος StarLogo TNG. Το περιβάλλον αυτό στηρίζεται στη δημιουργία τρισδιάστατων εικονικών κόσμων και διανέμεται δωρεάν από το πανεπιστήμιο MIT.
Επίσης από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί το βιβλίο «Πληροφορική Α΄ Γυμνασίου και Πληροφορική Β΄ Γυμνασίου» των Α. Καράμπελα και Β. Ρεπαντή.
Βιβλίο της ΕΠΥ για το ΑΕΠΠ
Η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο με τίτλο: «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον». Δες επισυναπτόμενο «book_aepp.pdf»
Βιβλίο «Διδακτικές Προσεγγίσεις και Εργαλεία για τη διδασκαλία της Πληροφορικής»
Πρόκειται για ένα ομαδικό έργο από τις Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών, στο οποίο τουλάχιστον οι 6 από τους 11 συγγραφείς είναι συνάδελφοι της Β΄ Αθήνας και εισηγήτριες στις επιμορφωτικές μας δράσεις. Το σύγγραμμα απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διδάσκουν το γνωστικό αντικείμενο της Πληροφορικής, είτε στη γενική είτε στην τεχνική εκπαίδευση, αποσκοπώντας να τους δώσει ιδέες και κίνητρα για τον εμπλουτισμό της διδασκαλίας τους. Επίσης, μπορεί να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες φοιτητών που παρακολουθούν μαθήματα Διδακτικής της Πληροφορικής καθώς και τις ανάγκες προετοιμασίας υποψηφίων εκπαιδευτικών πληροφορικής για τους γραπτούς διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. στο αντικείμενο της Διδακτικής. Τέλος, μπορεί να φανεί χρήσιμο σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για τη διδασκαλία της Πληροφορικής.
Προσοχή! Όλα τα προαναφερόμενα επισυναπτόμενα θα τα βρείτε στο αρχείο (συμπιεσμένος φάκελος) 20100616_ladias.zip
© 2024 Created by Κατερίνα Γλέζου. Με την υποστήριξη του
Πρέπει να είστε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης για να προσθέσετε σχόλια!
Γίνετε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης