Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Μαθαίνω - Κατασκευάζω - Συνεργάζομαι - Επικοινωνώ

Επιμορφωτικές δράσεις στα σχολεία που εφαρμόζουν πιλοτικά  τα νέα Προγρ. Σπουδών

«…Οι Σχολικοί Σύμβουλοι  συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που ειδικεύονται σε κάποια από τα γνωστικά αντικείμενα ή με πιστοποιημένους επιμορφωτές στην παρουσίαση των σχεδίων μαθημάτων.…»

Δες επισυναπτόμενο «Πιλοτική εφαρμογή νέων ΠΣ.pdf»

 

Από το Scratch 1.4 στο  Scratch 2.0

Η έκδοση 2.0 του Scratch θα: διατίθεται ελεύθερα, τρέχει σε web browser (έχει υλοποιηθεί σε Flash), τρέχει έργα που έχουν γίνει με παλαιότερες εκδόσεις του Scratch, υποστηρίζει διαδικασίες (κάτι που ήδη διαθέτει το BYOB), υποστηρίζει μια μορφή βάσης δεδομένων (cloud data) με αποθήκευση στο σύννεφο (ανοίγει ο δρόμος για παιχνίδια με υποστήριξη high score), ενσωματώνει επεξεργαστή ήχου, υποστηρίζει video sensing (όπως το Microsoft Kinect, οπότε απαιτείται webcam), προσφέρει υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης μέσω του Friend/Follow System.

Δες επισυναπτόμενο «Scratch 2.pdf»

 

Τι μπορούμε να κάνουμε με το video sensing;

Ας δούμε το Microsoft Kinect. «…Με το Kinect η τεχνολογία εξαφανίζεται!… Εσείς είστε το χειριστήριο… Το Kinect χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα κίνησης που παρακολουθεί ολόκληρο το σώμα σας … Καθώς παίζετε, το Kinect δημιουργεί έναν ψηφιακό σκελετό του εαυτού σας βασισμένο σε δεδομένα βάθους… Η χρήση του Kinect: …κουνήστε το χέρι σας για να σας δει ο αισθητήρας. Κουνώντας το χέρι σας μπορείτε να μετακινήσετε τον δείκτη στην οθόνη. Για να επιλέξετε κάτι, κρατήστε το χέρι σας πάνω του μέχρι να κλείσει ο δακτύλιος…»

Δες http://www.xbox.com/el-GR/Kinect

 

Ψηφιακά παιχνίδια – νέες δεξιότητες και εκπαιδευτικά εργαλεία

«…Είναι τέτοιος ο σχεδιασμός αυτών των παιχνιδιών: ο χρήστης επικεντρώνεται σε ένα πρόβλημα, καλείται να βρει λύσεις και παρά τις απανωτές αποτυχίες, επιμένει. Οι ψυχολόγοι μιλούν για την “κατάσταση ροής της σκέψης”, κάτι που θεωρείται πολύ θετικό για όλες τις δραστηριότητες ενός ανθρώπου. Όταν όμως επικεντρώνεσαι σε μια δραστηριότητα, οι περισσότεροι θεωρούν ότι δεν είσαι παραγωγικός. Σήμερα όμως, τα ψηφιακά παιχνίδια έχουν τεράστια ποικιλία, έχουν εξελιχθεί εκπληκτικά ως προς την αισθητική και τον σχεδιασμό, δίνεται πολύ μεγάλη βαρύτητα στην αφήγηση και στον τρόπο με τον οποίο ο χρήστης αλληλεπιδρά με αυτή την αφήγηση. Δηλαδή, η σκέψη δέχεται συνεχή ερεθίσματα, και από αυτή τη σκοπιά, τα ψηφιακά παιχνίδια μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στην εκπαίδευση…»

Δες επισυναπτόμενο «ψηφιακά παιχνίδια.pdf»

 

ΕΤΠΕ: Διαφάνεια στη διαδικασία φιλοξενίας των συνεδρίων της

«…η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΕΤΠΕ) προσκαλεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από μέλη Δ.Ε.Π. και ερευνητές συναφών γνωστικών αντικειμένων από Πανεπιστημιακά και Δημόσια Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου, για τη φιλοξενία του 9ου Συνεδρίου με θέμα «Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση» και του 7ου Συνεδρίου με θέμα «Διδακτική της Πληροφορικής». Τα συνέδρια προγραμματίζονται για το φθινόπωρο του 2014. Τα δύο συνέδρια οργανώνονται παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο, στον ίδιο τόπο, το καθένα με τις δικές του επιτροπές, οι οποίες μπορεί να απαρτίζονται και από κοινά μέλη…».

Δες επισυναπτόμενο «πρόσκληση για συνέδρια ΕΤΠΕ.pdf»

 

ΠΕΚΑΠ: η πρόταση για το Τεχνολογικό Λύκειο

Δες επισυναπτόμενο «τεχνολογικό λύκειο.pdf»

 

Learning to Teach Computer Science: The Need for a Methods Course

 «…A multipronged approach to preparing computer science teachers is critical to success… Teachers with in-depth pedagogical content knowledge understand ways of representing and formulating the subject matter… Preparing CS teachers is an important step to increase the role, availability, and recognition of computer science in high schools…»

Δες επισυναπτόμενο «yadav_acm-nov2012.pdf»

 

Αρκάς: μια έμμεση αναδρομική ακολουθία

Δες επισυναπτόμενο «Arkas-recursion.pdf»

 

Περί ευθύνης προγραμματιστών

Το «περί ευθύνης προγραμματιστών» είναι ένα διήγημα επιστημονικής φαντασίας της συναδέλφου Βάσως Χρήστου που το ανακάλυψα πολύ καθυστερημένα. Για τα τρία βιβλία της «Λαξευτές της Παλίρροιας», «Λαξευμένο Δίχτυ» και «Ο Λαξευτής των Στοιχείων» τα Νέα γράφουν: «άνθρωποι ικανοί να χρησιμοποιήσουν ενεργειακές διόδους, πλάσματα που επικοινωνούν τηλεπαθητικά και επικίνδυνα δηλητηριώδη παράσιτα που έλκονται από το αίμα και το σίδερο, είναι οι ήρωες της τριλογίας της Βάσως Χρήστου. Νεαρό αστέρι της λογοτεχνίας του φανταστικού και καθηγήτρια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με σπουδές πληροφορικής, η συγγραφέας πλάθει έναν ολόκληρο κόσμο…»

Δες επισυναπτόμενο «περί ευθύνης προγραμματιστών.pdf»

 

Ευχρηστία και Προσβασιμότητα των οικονομικών συστημάτων

 «…με ημερίδα στο Πολιτιστικό & Αθλητικό Κέντρο ΔΑΪΣ του Αμαρουσίου στις 6 Νοεμβρίου…Οι Ημέρες Ευχρηστίας και Προσβασιμότητας απευθύνονται σε νέους επιστήμονες, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη που επιθυμεί έναν καλύτερο και απλούστερο ψηφιακό κόσμο.…»

Δες επισυναπτόμενο «Ευχρηστία και Προσβασιμότητα.pdf»

 

Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων

«…η επιστημονική και διδακτική επάρκεια του εκπαιδευτικού αξιολογείται από το σχολικό σύμβουλο ειδικότητας στα μαθήματα της ειδικότητάς του…»

Πιλότος για το πως θα προχωρήσει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών;

Δες επισυναπτόμενο «αξιολόγηση εκπαιδευτικών Πειραματικών.pdf»

 

Αναζητώντας την κριτική σκέψη στην εκπαίδευση

«…είναι ευθύνη όλων μας να σταματήσουμε αυτή την «κρεατομηχανή» που παράγει τυποποιημένη γνώση δίχως κριτική σκέψη... Που κάνει τα παιδιά να μοιάζουν όλο και περισσότερο με τα ίδια τα κομπιούτερ που με αξιοθαύμαστη επιδεξιότητα χειρίζονται! … θα παραμείνω στη ρομαντική άποψη ότι το ανθρώπινο πνεύμα είναι ελεύθερο και αυτεξούσιο. Αρκεί να του δείξουμε, στο κρίσιμο στάδιο της αφύπνισής του, τις σωστές οδικές πινακίδες!».

Δες επισυναπτόμενο «κριτική σκέψη.pdf»

 

ΦΕΚ: Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων

Το «Ως Μητρώο Εκπαιδευτών μη τυπικής εκπαίδευσης Ενηλίκων(στο εφεξής, «Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων») ορίζεται το Μητρώο που τηρείται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και στο οποίο εντάσσονται οι Εκπαιδευτές που διαθέτουν πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια. Το Μητρώο απαρτίζεται από τα εξής ΥποΜητρώα: α) των Εκπαιδευτών Ενηλίκων και β) των Εκπαιδευτών Εκπαιδευτών Ενηλίκων.…»

Δες επισυναπτόμενο «Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων.pdf»

 

Πρόσβαση σε προηγούμενα NewsLetter

Το κύριο σώμα των NewsLetters στο:

https://dl.dropbox.com/u/22742382/NewsLetter%20PE19/NewsLetter%20%C...

Τα επισυναπτόμενα

Β΄ εξαμήνου 2009: https://dl.dropbox.com/u/22742382/NewsLetter%20PE19/2009.rar

Α΄ εξαμήνου 2010: https://dl.dropbox.com/u/22742382/NewsLetter%20PE19/2010‐A.rar

Β΄ εξαμήνου 2010: https://dl.dropbox.com/u/22742382/NewsLetter%20PE19/2010‐B.rar

Α΄ εξαμήνου 2011: https://dl.dropbox.com/u/22742382/NewsLetter%20PE19/2011‐A.rar

Β΄ εξαμήνου 2011: https://dl.dropbox.com/u/22742382/NewsLetter%20PE19/2011‐B.rar

Α΄ εξαμήνου 2012: https://dl.dropbox.com/u/22742382/NewsLetter%20PE19/2012‐A.rar   

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΑΔΙΑΣ
Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 19/20
Πειραιά & Δ΄ Αθήνας
ladiastas@gmail.com

 

Προσοχή! Όλα τα προαναφερόμενα επισυναπτόμενα θα τα βρείτε στο ακόλουθο αρχείο (συμπιεσμένος φάκελος)

20121031_ladias.zip

Προβολές: 45

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Σήμα

Γίνεται φόρτωση...

Είστε νέο μέλος στο δίκτυο;

Σας προτείνουμε να προχωρήσετε στα παρακάτω:

1. Συμπλήρωση του προφίλ σας. Παρακαλούμε κάθε μέλος να προσθέσει φωτογραφία στο προφίλ του/της ή στο "Η σελίδα μου", αλλά και να συμπληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία σε αυτά, για να γνωριστούμε καλύτερα.

2. Προσθήκη φωτογραφιών.

3. Προσθήκη βίντεο.

4. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες ομάδα/ες του ενδιαφέροντός σας.

5. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες συζήτηση/εις του ενδιαφέροντός σας.

6. Συμμετοχή στη συζήτηση Γνωριμία μελών δικτύου για να γνωριστούμε καλύτερα.

7. Προσθήκη συζήτησης/σεων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Παρακαλούμε, η εκκίνηση νέων εξειδικευμένων συζητήσεων, να μην γίνεται στο φόρουμ των γενικών συζητήσεων, αλλά στο φόρουμ της αντίστοιχης ομάδας. Πχ για ένα θέμα σχετικό με Η Logo στο Δημοτικό, η συζήτηση θα πρέπει να εκκινηθεί στο φόρουμ της ομάδας αυτής. Αν δεν υπάρχει αντίστοιχη ομάδα και νομίζετε ότι πρέπει να δημιουργηθεί, προχωρήστε στη δημιουργία της!

8. Προσθήκη καταχώρισης/εων ιστολογίου.

9. Προσθήκη ομάδας/ων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Για επισημάνσεις, απορίες, ερωτήσεις, πληροφορίες επικοινωνήστε με την Κατερίνα Γλέζου.

© 2024   Created by Κατερίνα Γλέζου.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης