Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Μαθαίνω - Κατασκευάζω - Συνεργάζομαι - Επικοινωνώ

Συμμετέχοντες στο ενημερωτικό σεμινάριο για την επιμόρφωση Β΄ επιπέδου

«…Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για τo 3ωρο σεμινάριο «Ενημέρωση για την επιμόρφωση των πληροφορικών στην αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη – Επιμόρφωση Β΄ Επιπέδου» έγιναν 122 αιτήσεις. Για να μην αναγκαστούμε να απορρίψουμε αιτήσεις οι εισηγητές προσφέρθηκαν να το επαναλάβουμε εκτός της Δευτέρας 1/10 και την επόμενη Δευτέρα 8/10 …»

Δες επισυναπτόμενο  «Επιλογή σεμιναρίου επιμ Π2.pdf»

 

Διευκρινιστική για Υπεύθυνο ΣΕΠΕΗΥ               3+3=5;  μάλλον κάνω λάθος, ας το ξαναδώ…

«…ως Υπεύθυνος ΣΕΠΕΗΥ … τοποθετείται εκπαιδευτικός που διδάσκει στο σχολείο τουλάχιστον 3 μέρες την εβδομάδα… Σε σχολεία που δεν μπορεί να οριστεί Υπεύθυνος ΣΕΠΕΗΥ … διότι ο εκπαιδευτικός που διδάσκει … στο σχολείο είναι Υπεύθυνος σε άλλο σχολείο…, ορίζεται Υπεύθυνος ο ίδιος εκπαιδευτικός και στα δύο σχολεία…»

Δες επισυναπτόμενο «Διευκρινιστική για Υπεύθυνο ΣΕΠΕΗΥ.pdf»

 

Διαχείριση διδακτέας ύλης Γενικού Λυκείου

Δες επισυναπτόμενο «μαθήματα ΓΕΛ.pdf»

 

Μια επιστολή για την Γ΄ φάση επιμόρφωσης στα πιλοτικά του νέου Προγρ. Σπουδών      

«…Την τρίτη φάση επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών για την πιλοτική εφαρμογή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών στην υποχρεωτική εκπαίδευση αναλαμβάνουν οι Σχολικοί Σύμβουλοι … που έχουν την παιδαγωγική ευθύνη του Γυμνασίου… Οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου θα υποστηριχθούν τρεις ημέρες από τους Σχολικούς Συμβούλους, ώστε να σχεδιάσουν στο δικό τους γνωστικό αντικείμενο σχέδιο ή σχέδια μαθήματος, που θα εφαρμόσουν στην τάξη κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Θα τα παρουσιάσουν, θα τα συζητήσουν και θα τα συμπληρώσουν με Φύλλα Εργασίας … Κατά την κρίση των Σχολικών Συμβούλων, την τριήμερη αυτή επιμόρφωση έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και εκπαιδευτικοί από τα υπόλοιπα σχολεία της σχολικής τους περιφέρειας. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο επεκτείνεται σταδιακά η ενημέρωση στα Νέα Προγράμματα Σπουδών και στα υπόλοιπα σχολεία, τα οποία αποκτούν ετοιμότητα πριν από την πλήρη εφαρμογή και γενίκευση των Νέων ΠΣ

Δες επισυναπτόμενο «Γ φάση πιλοτικών.pdf»

 

Οι πληροφορικοί απαραίτητοι!      Η πληροφορική απαραίτητη;

«…τονίζοντας ότι οι συνάδελφοι της Πληροφορικής αποτελούν βασικό στήριγμα για την οργάνωση των σχολείων και ειδικά των Λυκείων…»

Δες επισυναπτόμενο «2012_09_27 Αιρετοί Δ Αθήνας για ΠΕ19.pdf»

 

Λογισμικό "Πολυμέσα":     πολυμέσα με project   project με πολυμέσα

Το εκπαιδευτικό υλικό απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Σε κάθε περίπτωση ολόκληρη η σειρά απευθύνεται και στις δυο βαθμίδες ενώ μέσα σε κάθε σχέδιο μαθήματος προτείνονται οι δραστηριότητες που αντιστοιχούν σε κάθε βαθμίδα. Η ολοκλήρωση της προτεινόμενης προσέγγισης απαιτεί περίπου 26 διδακτικές ώρες. Συνολικά περιλαμβάνονται 11 εκπαιδευτικά σενάρια με τα αντίστοιχα σχέδια μαθημάτων. Τα σχέδια μαθημάτων δεν απαιτούν το ίδιο αριθμό διδακτικών ωρών για την ολοκλήρωσή τους. Η βασική βιβλιογραφία που προτείνεται στα σχέδια μαθημάτων, αναφέρεται σε σχολικά διδακτικά εγχειρίδια που είναι πιο εύκολα προσβάσιμα από άλλα βιβλία του εμπορίου και μπορεί να συμπεριληφθούν σε κάθε σχολική βιβλιοθήκη…» Ειδικά στο βιβλίο του καθηγητή δείτε τα «Η παιδαγωγική μέθοδος των σχεδίων εργασίας», «Η οργάνωση των ομάδων στα σχέδια εργασίας»,  «Σχεδίαση-καθορισμός περιεχομένου – ανάπτυξη σεναρίου».

Δες http://ts.sch.gr/repo/online-packages/lyk-polymesa/data/


Το πρόγραμμα του συνεδρίου  «Η Πληροφορική στην εκπαίδευση-4th CIE 2012»

Πειραιάς 5-7 Οκτωβρίου 2012

Το 4th Conference on Informatics in Education – Η Πληροφορική στην εκπαίδευση (4th CIE 2012), διοργανώνεται από το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την ΕΠΥ και εστιάζεται στην Πληροφορική, αλλά και στις ΤΠΕ στην εκπαίδευση. Καλύπτει τόσο τις βαθμίδες της τυπικής εκπαίδευσης –Δευτεροβάθμια (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Γυμνάσια), Πρωτοβάθμια, Τριτοβάθμια- όσο και την μη τυπική εκπαίδευση. Θα λάβει χώρα στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στους χώρους του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ενώ θα διεξαχθεί παράλληλα και στον ίδιο χώρο με το 16th Panhellenic Conference on Informatics (PCI 2012).

Δες επισυναπτόμενο «CIE2012_progr.pdf»

 

Εφαρμογές στην τάξη, του οπτικού προγραμματισμού με πλακίδια

Στο πλαίσιο του CIE 2012 θα γίνει εργαστήριο με θέμα “Εφαρμογή σε τάξεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, της διδασκαλίας του προγραμματισμού Η/Υ, σε περιβάλλοντα οπτικού προγραμματισμού με πλακίδια”. «…Σκοπός του εργαστηρίου είναι να παρουσιάσει τις προσπάθειες, μάχιμων εκπαιδευτικών πληροφορικής, να εφαρμόσουν στο δημοτικό και το γυμνάσιο καινοτόμες δράσεις στη διδασκαλία του προγραμματισμού Η/Υ. Εκπαιδευτικών της τάξης που παρά την κρίση, έχοντας συνειδητά επιλέξει τη «φυγή προς τα εμπρός», κατορθώνουν με σχεδόν μηδαμινό κόστος για το σχολείο… αλλά με πολλή προσωπική εργασία, να μετατρέπουν τις ολοένα αυξανόμενες αδυναμίες του συστήματος σε ευκαιρίες δημιουργίας και γνώσης για τους μαθητές τους…»

Δες επισυναπτόμενο  «workshop οπτικού προγραμματισμού.pdf»

 

Αξιοποίηση του LAMS στη Διδασκαλία της Πληροφορικής

Στο πλαίσιο του CIE 2012 θα γίνει εργαστήριο με θέμα “ Αξιοποίηση Συστήματος Διαχείρισης Μαθησιακών Δραστηριοτήτων (LAMS) στη Διδασκαλία της Πληροφορικής”. «…Στο εργαστήριο θα συζητήσουμε την εμπειρία μας από την δημιουργία και εφαρμογή στη διδακτική πράξη ψηφιακών μαθημάτων για τη διδασκαλία της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο και το Λύκειο με τη μορφή ακολουθιών μαθησιακών δραστηριοτήτων στο Σύστημα Διαχείρισης Μαθησιακών Δραστηριοτήτων LAMS.  Θα γίνει επίδειξη και σύντομη πρακτική άσκηση στην αναζήτηση, προσαρμογή  και επαναχρησιμοποίηση  ελεύθερων ψηφιακών μαθημάτων πληροφορικής στη διεθνή κοινότητα του LAMS αλλά και δημιουργίας και εποπτείας η-τάξεων για τη διευκόλυνση και επέκταση τη δια ζώσης διδασκαλίας  με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης,  εργαλεία και υπηρεσίες ηλεκτρονικής μάθησης.…»

Δες επισυναπτόμενο  «workshop LAMS.pdf»

 

Συνεργαστικά περιβάλλοντα Web 2.0 στη διδασκαλία, μέσω του Moodle

Στο πλαίσιο του CIE 2012 θα γίνει εργαστήριο με θέμα “Αξιοποίηση συνεργαστικών περιβαλλόντων Web 2.0 στη διδασκαλία, μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης Moodle”. «…Η εργαστηριακή συνεδρία περιλαμβάνει επίδειξη εγκατάστασης και διαχείρισης του απαιτούμενου λογισμικού υποστήριξης (Apache server, mySQL, Moodle), καθώς και οδηγίες υλοποίησης των απαραίτητων ρυθμίσεων (Web Server, DataBase, Moodle)… επίδειξη της συνεργασίας του Moodle με υλοποίηση εκπαιδευτικών πηγών και δραστηριοτήτων που ενσωματώνουν τεχνολογίες Web 2.0, (Wikis, Prezi, MyUdutu) κυρίως με την μορφή πακέτων SCORM, IMS αλλά και με αναφορές σε εξωτερικές πηγές και συνδέσμους…»

Δες επισυναπτόμενο  «Web 2 μέσω Moodle.pdf»

 

Πρόσβαση σε προηγούμενα NewsLetter

Το κύριο σώμα των NewsLetters στο:

https://dl.dropbox.com/u/22742382/NewsLetter%20PE19/NewsLetter%20%C...

Τα επισυναπτόμενα

Β΄ εξαμήνου 2009: https://dl.dropbox.com/u/22742382/NewsLetter%20PE19/2009.rar

Α΄ εξαμήνου 2010: https://dl.dropbox.com/u/22742382/NewsLetter%20PE19/2010‐A.rar

Β΄ εξαμήνου 2010: https://dl.dropbox.com/u/22742382/NewsLetter%20PE19/2010‐B.rar

Α΄ εξαμήνου 2011: https://dl.dropbox.com/u/22742382/NewsLetter%20PE19/2011‐A.rar

Β΄ εξαμήνου 2011: https://dl.dropbox.com/u/22742382/NewsLetter%20PE19/2011‐B.rar

Α΄ εξαμήνου 2012: https://dl.dropbox.com/u/22742382/NewsLetter%20PE19/2012‐A.rar

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΑΔΙΑΣ
Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 19
Πειραιά & Δ΄ Αθήνας
ladiastas@gmail.com

 

Προσοχή! Όλα τα προαναφερόμενα επισυναπτόμενα θα τα βρείτε στο ακόλουθο αρχείο (συμπιεσμένος φάκελος)

20120929_ladias.zip

Προβολές: 44

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Σήμα

Γίνεται φόρτωση...

Είστε νέο μέλος στο δίκτυο;

Σας προτείνουμε να προχωρήσετε στα παρακάτω:

1. Συμπλήρωση του προφίλ σας. Παρακαλούμε κάθε μέλος να προσθέσει φωτογραφία στο προφίλ του/της ή στο "Η σελίδα μου", αλλά και να συμπληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία σε αυτά, για να γνωριστούμε καλύτερα.

2. Προσθήκη φωτογραφιών.

3. Προσθήκη βίντεο.

4. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες ομάδα/ες του ενδιαφέροντός σας.

5. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες συζήτηση/εις του ενδιαφέροντός σας.

6. Συμμετοχή στη συζήτηση Γνωριμία μελών δικτύου για να γνωριστούμε καλύτερα.

7. Προσθήκη συζήτησης/σεων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Παρακαλούμε, η εκκίνηση νέων εξειδικευμένων συζητήσεων, να μην γίνεται στο φόρουμ των γενικών συζητήσεων, αλλά στο φόρουμ της αντίστοιχης ομάδας. Πχ για ένα θέμα σχετικό με Η Logo στο Δημοτικό, η συζήτηση θα πρέπει να εκκινηθεί στο φόρουμ της ομάδας αυτής. Αν δεν υπάρχει αντίστοιχη ομάδα και νομίζετε ότι πρέπει να δημιουργηθεί, προχωρήστε στη δημιουργία της!

8. Προσθήκη καταχώρισης/εων ιστολογίου.

9. Προσθήκη ομάδας/ων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Για επισημάνσεις, απορίες, ερωτήσεις, πληροφορίες επικοινωνήστε με την Κατερίνα Γλέζου.

© 2024   Created by Κατερίνα Γλέζου.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης