Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης
Μαθαίνω - Κατασκευάζω - Συνεργάζομαι - Επικοινωνώ
Αγαπητοί συνάδελφοι καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη.
Ορισμένα νέα μας για να μην ασχολιόμαστε καθημερινά με το τι θα μας "κόψουν"
1. Αρχίζει η επιμόρφωση Β Επιπέδου για τους καθηγητές ΠΕ19-20!
Αρχικά να πούμε ότι έχετε την δυνατότητα να δηλώσετε το εργαστήριο σας ως κέντρο επιμόρφωσης αν έχει πιστοποιηθεί ως ΚΣΕ. Αυτό σας δίνει την δυνατότητα να απασχοληθείτε ως τεχνικός (για τις ώρες τις επιμόρφωσης) με την αντίστοιχη ωριαία αποζημίωση.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τα ενδιαφερόμενα ΚΣΕ είναι η Πέμπτη 4η Οκτωβρίου 2012.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα http://b-epipedo2.cti.gr/
Τα κυρίως προγράμματα επιμόρφωσης:
Εντός του Νοεμβρίου 2012, θα ξεκινήσει η νέα – τέταρτη - περίοδος επιμόρφωσης Β' επιπέδου, στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη»
Στην Αττική θα γίνουν 18 προγράμματα επιμόρφωσης, 5 στην Α Αθήνας, 2 στην Β, 4 στη Γ, 3 στην Δ, 3 στην Ανατολική Αττική και 1 στη Δυτική Αττική. Πολύ λίγα δηλαδή σε σχέση με το πλήθος των εκπαιδευτικών ΠΕ19-20.
Τα προγράμματα περιλαμβάνουν 96 διδακτικές ώρες και διεξάγονται σε Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης, σε όλους τους νομούς της χώρας.
Σε αυτή την επιμορφωτική περίοδο μπορούν επίσης να συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ19-20 (Πληροφορικής). Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ενεργειών της Πράξης για την 4η περίοδο επιμόρφωσης, προβλέπονται τα παρακάτω έως την έναρξη των μαθημάτων στα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (ΚΣΕ):
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα http://b-epipedo2.cti.gr/
Θα προσπαθήσω να πραγματοποιήσω ένα σεμινάριο σχετικό με την επιμόρφωση αυτή στη Β Αθήνας για όσους ενδιαφέρονται. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η επιμόρφωση Β επιπέδου μοριοδοτείται με 3 μόρια όταν το διδακτορικό έχει 6.
2. Αξιολόγηση.
Στις πρώτες συναντήσεις που είχαμε στο Υπουργείο τονίστηκε από την πλευρά της ηγεσίας η ανάγκη αν προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση στους εκπαιδευτικούς. Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα υποβάλει προτάσεις μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου (το σχετικό έγγραφο είναι : http://static.diavgeia.gov.gr/doc/Β4ΓΥ9-ΡΘΓ )
Έγινε αναφορά ότι η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από "πάνω προς τα κάτω" άρα πρώτα θα αξιολογηθεί το Υπουργείο μετά Περιφέρειες Διευθύνσεις, Διευθυντές Εκπαίδευσης, Σύμβουλοι, Διευθυντές Σχολειών, Σχολικές μονάδες και τελικά οι εκπαιδευτικοί.
Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε η εγκύκλιος με θέμα «Καθορισμός Δεικτών Μέτρηση Αποτελεσματικότητας και Αποδοτικότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων…(Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.)» η οποία θεωρώ ότι είανι το πρώτο βήμα για την αξιολόγηση των δομών και της αποδοτικότας των υπηρεσιών του Υπουργείου. Η εγκύκλιος είναι πολύ μεγάλη (47 σελίδες!) και δεν συνιστώ να την τυπώσετε αξίζει όμως να δείτε λίγο τους δείκτες και τον τρόπο με τον οποίο θα μετρηθεί η αποδοτικότητα των υπηρεσιών. Κάτι παρόμοιο πιστεύω ότι θα ισχύσει και για τα σχολεία.
Προσωπικά πιστεύω ότι θα προηγηθεί μια διοικητικού τύπου αξιολόγηση μέχρι να οργανωθεί μια αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου για κάθε καθηγητή. Ο αριθμός των υπαρχόντων συμβούλων είναι τελείως ανεπαρκής για έστω και μια στοιχειώδη αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου. Για να μιλήσω προσωπικά στις 2 περιφέρειες που υπηρετώ υπάρχουν 700 περίπου εκπαιδευτικοί ΠΕ19-20 (σε 500 περίπου σχολεία).
Υπενθυμίζω ότι η αξιολόγηση ισχύει αφού με τον τρέχοντα νόμο για να αλλάξει κάποιος εκπαιδευτικός βαθμό θα πρέπει να έχει αξιολογηθεί.
3. Ασφάλεια στο Internet και κοινωνικά δίκτυα.
Η ασφάλεια πλοήγησης στο Internet είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς γιαtί φοβούνται για υπαρκτούς και ανύπαρκτους κινδύνους που μπορούν να συναντήσουν τα παιδιά τους στο Internet.
Ως καθηγητές πληροφορικής θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα τους μικρούς μαθητές/μαθήτριες. Δεν είναι επιτρεπτό να απαιτούμε κάποια ενέργεια που προϋποθέτει τη χρήση του internet από το σπίτι των μαθητών (π.χ να στείλουν κάποιες ασκήσεις, ένα μαιλ κ.λπ). Πέρα από τους φόβους των γονέων μπορεί απλά η οικογένεια να μην έχει την οικονομική δυνατότητα σύνδεσης με το Διαδίκτυο. Μπορούμε να δώσουμε εναλλακτικά τη δυνατότητα να στείλουν κάτι οι μαθητές που έχουν την δυνατότητα αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να δώσουμε και την δυνατότητα να το κάνουν οι άλλοι μαθητές από το εργαστήριο του σχολείου. Π.χ θα πρέπει να πούμε 'Όσοι έχουν Internet και το επιτρέπουν οι γονείς τους μπορούν να στείλουν τις απαντήσεις με μαιλ την Παρασκευή όμως στο μάθημα της Πληροφορικής θα υπάρξει χρόνος και βοήθεια για να στείλουν ηλεκτρονικά τις εργασίες τους όσοι δεν τις στείλουν από το σπίτι, στο εργαστήριο πληροφορικής". Αν χρησιμοποιηθεί κάποια διαδικτυακή πλατφόρμα για λόγους εκπαιδευτικούς (κάποιο blog, wiki, LAMS, Moodle κ.λπ) θα πρέπει να έχει ενημερωθεί πλήρως το σχολείο για την όλη διαδικασία και να την έχει εγκρίνει. Επίσης καλό είναι να υπάρχει και έγκριση συμμετοχής κάθε μαθητή από το γονιό του. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οι γονείς να είναι ενήμεροι για την διαδικασία.
Τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες ακόμα και για μεγάλους μαθητές (Λυκείου). Αν διαθέτετε κάποιο λογαριασμό σε ένα δίκτυο θα πρέπει να μην δεχόσαστε κανένα μαθητή/μαθήτρια ως "φίλο". Αν χρησιμοποιείτε κάποιο κοινωνικό δίκτυο για εκπαιδευτικούς σκοπούς (επικοινωνία –ανταλλαγή απόψεων κ.λπ) αυτό θα πρέπει αν είναι διαφορετικό από το προσωπικό σας και να είναι ενήμεροι για την ύπαρξή του και τη χρήση του το σχολείο και οι γονείς. Ιδιαίτερη προσοχή σε εκφράσεις και σχόλια που χρησιμοποιείτε για μαθητές/μαθήτριες του αντίθετου φίλου. Ακόμα και τα παιδία του Λυκείου είναι ανήλικα και σχετικά αθώες εκφράσεις μπορούν εύκολα να παρεξηγηθούν. Το θεωρώ αυτονόητο αλλά πρέπει να το αναφέρω ότι ηλεκτρονική πρόσκληση του τύπου "να πάμε για καφέ" σε μια μαθήτρια δεν θα θεωρηθεί από κανέναν αθώα. Μην ξεχνάτε ότι τα ηλεκτρονικά κείμενα μένουν και τα διαβάζουν πολλοί περισσότεροι από όσους νομίζουμε. Υπενθυμίζω την πρόσφατη τιμωρία της αθλήτριας κ. Παπαχρήστου για ρατσιστικό σχόλιο στο twitter.
Σχετικά με τα κοινωνία δίκτυα θα στείλω ένα έγγραφο στα σχολεία των περιοχών μου.
4. Σεμινάρια
Αρχίζουμε και φέτος τα σεμινάρια αυτοεπιμόρφωσης. Αρχικά προγραμματίζουμε μερικά σεμινάρια δημιουργίας Ιστοσελίδων με Joomla. Σχεδιάζουμε επίσης ένα σεμινάριο σε Java και ένα ή δύο σε Photoshop.
Λεπτομέρειες θα σας στείλω μόλις καθοριστούν τα εργαστήρια και οι εκπαιδευτές.
Επισημαίνω ακόμα ότι αν κάποιος συνάδελφος επιθυμεί να διδάξει κάποιο θέμα εθελοντικά σε συναδέλφους να επικοινωνήσει μαζί μου για να το οργανώσουμε.
Βαγγέλης Κανίδης
Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής
© 2024 Created by Κατερίνα Γλέζου. Με την υποστήριξη του
Πρέπει να είστε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης για να προσθέσετε σχόλια!
Γίνετε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης