Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης
Μαθαίνω - Κατασκευάζω - Συνεργάζομαι - Επικοινωνώ
Δελτίο Τύπου 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Καθηγητών Πληροφορικής (04/04/2011)
http://www.pekap.gr/Article.php?CatId=1&ArticleId=240
Με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή συμμετοχή συνέδρων πραγματοποιήθηκε από 1 έως 3 Απριλίου 2011 στα Ιωάννινα το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Πληροφορικής ΠΕ19 & ΠΕ20, με θέμα «Ο ρόλος του καθηγητή Πληροφορικής στο Νέο Σχολείο». Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (Π.Ε.ΚΑ.Π.) και το Εργαστήριο Εικονικής Πραγματικότητας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΕΤΠΕ) και το Τμήμα ΣΤ’ – Μελετών της Διεύθυνσης Σ.Ε.Π.Ε.Δ. του Υπουργείου Παιδείας.
Κύριος σκοπός του συνεδρίου ήταν η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που αφορούν στη διδασκαλία και τη διδακτική της Πληροφορικής. Στα θετικά σημεία του φετινού συνεδρίου καταγράφεται ο γόνιμος διάλογος μεταξύ καθηγητών Πληροφορικής, στελεχών της εκπαίδευσης, επιστημόνων και όλων όσων ενδιαφέρονται για τα θέματα της Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια αλλά και Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με απώτερο στόχο τη δημιουργική αξιοποίηση της Πληροφορικής στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε μία σημαντική χρονική συγκυρία για τα εκπαιδευτικά πράγματα της χώρας μας.
Σε όλες τις συζητήσεις τονίσθηκε η αναγκαιότητα της ύπαρξης υποχρεωτικού μαθήματος Πληροφορικής στην Α’ τάξη του Νέου Λυκείου ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο χιλιάδες μαθητές να στερηθούν στην πλέον αποδοτική περίοδο της ζωής τους την Πληροφορική Παιδεία, καταδικαζόμενοι έτσι σε παθητικό ρόλο στο ψηφιακό περιβάλλον που θα χαρακτηρίζει το μέλλον τους.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν συνολικά 32 εργασίες μετά από κρίση και τέσσερις ομιλίες προσκεκλημένων επιστημόνων. Σημαντικό χαρακτηριστικό στοιχείο αποτέλεσε η διεξαγωγή εργαστηρίων σχετικά με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών για την εξ αποστάσεως επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, τη διαχείριση των σχολικών εργαστηρίων με λογισμικό ανοικτού κώδικα, την εκπαιδευτική ρομποτική, την κοινωνική δικτύωση και εκπαιδευτικά προγραμματιστικά περιβάλλοντα. Όλες οι εργασίες οι οποίες έγιναν αποδεκτές στο συνέδριο εκδόθηκαν σε ηλεκτρονικά πρακτικά με Διεθνή Μοναδικό Αριθμό Σειριακών Εκδόσεων (ISSN:1792-1511).
Ιδιαίτερο γεγονός αποτέλεσε φέτος η συμμετοχή στο Συνέδριο πολυμελούς αντιπροσωπείας από το Σύνδεσμο Καθηγητών Πληροφορικής Κύπρου (ΣΥΚΑΠ). Οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής είχαν ενεργό συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες του συνεδρίου και ιδιαίτερα στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «ο ρόλος του καθηγητή Πληροφορικής στο Νέο Σχολείο», που έγινε με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΠΕΚΑΠ, της ΕΠΥ, της ΕΠΕ και της ΕΤΠΕ.
Μετά από σχετική πρόσκληση του προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Συνεδρίου το Σάββατο 2 Απριλίου 2011, συνάντηση εργασίας για την παρουσίαση των βασικών αρχών του Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής στο νέο Ολοήμερο Γυμνάσιο, με την παρουσία του κ. Αθ. Τζιμογιάννη, επιστημονικού υπεύθυνου της Ομάδας Εργασίας για τα Π.Σ. Πληροφορικής, με τη συμμετοχή των προέδρων της ΠΕΚΑΠ, της ΕΤΠΕ και εκπροσώπου του ΔΣ της ΕΠΥ. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε από τους προέδρους των Ενώσεων ο θετικός αντίκτυπος που υπήρξε στους συνέδρους από την παρουσίαση στην ολομέλεια του συνεδρίου του νέου Π.Σ. Πληροφορικής για το ολοήμερο Γυμνάσιο από τον κ. Αθ. Τζιμογιάννη και διατυπώθηκαν ερωτήσεις και σκέψεις για διάφορα επιμέρους θέματα σχετικά με την εφαρμογή του, όπως και η ανησυχία – ένσταση για την μη ονομασία του μαθήματος ως «Πληροφορική» στην Α’ τάξη του Γυμνασίου. Για όλα τα θέματα υπήρξε γόνιμος, ουσιαστικός διάλογος και δέσμευση από όλους για τη συνέχισή του.
Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π. και η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου ευχαριστούν όλους τους εμφανείς και αφανείς συντελεστές της, κατά κοινή ομολογία, επιτυχούς διοργάνωσης. Ιδιαίτερα ευχαριστούν τους εκπαιδευτικούς συνέδρους που ήρθαν με δικά τους έξοδα, κυριολεκτικά από όλα τα μέρη της Ελλάδας, καθώς και την επιτροπή κριτών του συνεδρίου. Επίσης, ευχαριστούν τους χορηγούς, που στήριξαν το Συνέδριο, κατά σειρά: Microsoft HELLAS, Oracle Education Foundation και Cosmote.
Το Πανελλήνιο Συνέδριο της Π.Ε.ΚΑ.Π. αποτελεί πλέον τον θεσμικά κατοχυρωμένο χώρο συνάντησης των εκπαιδευτικών Πληροφορικής ΠΕ19 & ΠΕ20 που επιθυμούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους, τα επιστημονικά τους άρθρα και τους προβληματισμούς τους σχετικά με τη βελτιστοποίηση της διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου της Πληροφορικής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Η εντυπωσιακή συμμετοχή των εκπαιδευτικών Πληροφορικής, μας γεμίζει με αισιοδοξία για το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο, την άνοιξη του 2012, στην Πάτρα!
© 2024 Created by Κατερίνα Γλέζου. Με την υποστήριξη του
Πρέπει να είστε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης για να προσθέσετε σχόλια!
Γίνετε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης