Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Μαθαίνω - Κατασκευάζω - Συνεργάζομαι - Επικοινωνώ

Ενημέρωση ΠΕ19-20 Οκτωβρίου 2013 Σχ. Συμβούλου Πληροφορικής Β' Αθήνας και Ανατολικής Αττικής

Αγαπητοί συνάδελφοι σας στέλνω ορισμένα νέα του κλάδου μας.

 

Εκλογές ΠΕΚΑΠ - Υποψηφιότητες

Έφτασε ο καιρός να γίνουν εκλογές για την ένωσή μας. Η ΠΕΚΑΠ στηρίζει την πληροφορική στην Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.   Μπορεί πολλοί από εμάς να έχουν παράπονα και να θεωρούν ότι αυτά που πέτυχε (ή προσπάθησε να πετύχει) δεν ήταν αρκετά και ότι έπρεπε να προσπαθήσει περισσότερο.   Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα σε όλους τους συναδέλφους να διεκδικήσουν  μια θέση στο ΔΣ της ένωσης έτσι ώστε να προσπαθήσουν αυτοί πλέον να πετύχουν κάτι καλύτερο για τον κλάδο μας.

Προσωπικά έχω δηλώσει και από την προηγούμενη ενημέρωση ότι δεν θα είμαι υποψήφιος αφού θεωρώ ότι δύο θητείες είναι αρκετές σε κάθε θέση ΔΣ.  Ευχαριστώ όσους με ψήφισαν στις δύο προηγούμενες εκλογές και ελπίζω να μη μετάνιωσαν για την ψήφο τους. Στην πορεία μου στην εκπαίδευση θεωρώ ότι έφτασα εκεί που έφτασα με πολύ κόπο και προσωπικές θυσίες και ότι δεν χρωστάω τίποτα σε κανένα.  Μπορεί σε μερικούς (ή αρκετούς)  να  μην αρέσουν οι απόψεις μου αλλά οι απόψεις αυτές είναι δικές μου και όχι κομματική γραμμή,  τις πιστεύω και τις εφαρμόζω για όλους (πρώτα σε εμένα) χωρίς διακρίσεις. Πιστεύω στην ορθολογική σκέψη και αυτό προσπαθώ να εφαρμόζω σε μια τελείως ανορθολογική κοινωνία (π.χ το 33% πιστεύει ότι  μας ψεκάζουν!).  Ο ανορθολογισμός βέβαια βασιλεύει στις πολιτικές αποφάσεις γενικά και ακόμα και στο δικό μας Υπουργείο όπου πρώτα βρίσκουμε την ονομασία  ενός μαθήματος στη συνέχεια ποιος θα το διδάξει και μετά τι περιεχόμενο θα έχει.    

Φυσικά όλα αυτά δεν μπορεί να τα αλλάξει  η ΠΕΚΑΠ αλλά στο δικό μας μικρόκοσμο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Προσωπικά Θα προτιμούσα να μπουν στο ΔΣ νέοι συνάδελφοι με νέες ιδέες και φιλοδοξίες μακριά από κομματικά καπελώματα. Θα σας παρακαλούσα να ψηφίσετε άτομα που γνωρίζετε ότι είναι καλοί συνάδελφοι και αναγνωρίζεται η δουλειά που κάνουν και  όχι με γνώμονα την πολιτική του τοποθέτηση ούτε το αν φωνάζει σε διάφορα blog και groups.   

Φυσικά θα παραμείνω ενεργό μέλος της ΠΕΚΑΠ υποστηρίζοντας την ένωση που φτιάξαμε μια ομάδα συναδέλφων πριν από αρκετά χρόνια.

Στο site της ΠΕΚΑΠ  www.pekap.gr  υπάρχει η ανακοίνωση για τις υποψηφιότητες  ΠΡΟΣΕΞΤΕ την ημερομηνία λήξης.

Υποψηφιότητες για εκλογές Δ.Σ. & Ε.Ε.

Η Π.Ε.ΚΑ.Π. καλεί τα τακτικά μέλη της που ενδιαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα για το Δ.Σ. και την Ε.Ε. της Ένωσης για την προσεχή διετία, να αποστείλουν συμπληρωμένη τη συνημμένη Αίτηση μαζί με σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα, μέχρι τις 4/11/2013 στο ds@pekap.gr.

Στις 29/11 υπάρχει η Γενική Συνέλευση και οι εκλογές πάρτε λοιπόν την ΠΕΚΑΠ στα χέρια σας.

-------------------------------- ------------------------------------------ --------------------------------

3-ώρο εργαστηρίου

Τελικά επικράτησε η λογική και το Υπουργείο με την εγκύκλιο 155327/Γ7/22-10-2013 ανανέωσε το 3-ώρο για την συντήρηση του εργαστηρίου Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε (και εμείς) ότι  αυτό το τρίωρο δεν είναι μείωση ωραρίου.  Οι ώρες αυτές διατίθενται στο πλαίσιο των διδακτικών καθηκόντων του εκπαιδευτικού (άρα θεωρούνται  διδακτικές) για την κάλυψη των καθηκόντων του υπευθύνου εργαστηρίου.  

Σημειώνω ότι ο υφυπουργός Παιδείας  κάνει το ίδιο λάθος και μιλάει σε απόφασή του για "μείωση" ωραρίου.

-------------------------------- ------------------------------------------ --------------------------------

Συντονισμός  project

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο     120885/Γ2/03-09-2013 ισχύει ότι:

4. Ορισμός Συντονιστή των Ερευνητικών Εργασιών

Στην ίδια συνεδρία ο Σύλλογος Διδασκόντων ορίζει τον Υποδιευθυντή ή άλλον έμπειρο εκπαιδευτικό της Πληροφορικής ή άλλης ειδικότητας ως Συντονιστή των πραγματοποιούμενων Ερευνητικών Εργασιών, με κύριο ρόλο τον προγραμματισμό χρήσης χώρων, τον κατάλληλο προγραμματισμό για τη βέλτιστη αξιοποίηση των εργαστηρίων πληροφορικής και λοιπών πόρων που διαθέτει η σχολική μονάδα προς διευκόλυνση των ερευνητικών ομάδων. Ο συντονιστής απαλλάσσεται από την υποχρέωση ανάληψης άλλων εξωδιδακτικών καθηκόντων. Για τις πιθανές εκτός σχολείου επισκέψεις των ερευνητικών μαθητικών ομάδων, κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου, ισχύουν οι σχετικές με τις υπόλοιπες επισκέψεις προϋποθέσεις.

------------- ------------------

 ΕΠΑΛ: Για τη διδασκαλία της Ερευνητικής Εργασίας της Α΄ τάξης ημερησίου Επαγγελματικού Λυκείου ισχύει η εγκύκλιος 151934/Γ2 /17-10-2013 η οποία πέρα από τα ανωτέρω που ισχύουν για τα ΓΕΛ ορίζει ότι:

Β. Όπου κρίνεται εφικτό και αναγκαίο από τον Σύλλογο Διδασκόντων και με την έγκριση της Διεύθυνσης Δ.Ε., ένας εκ των καθηγητών της πληροφορικής μπορεί, αντί για την εποπτεία και την καθοδήγηση συγκεκριμένων ερευνητικών θεμάτων, να αναλάβει στο πλαίσιο δύο δίωρων την εβδομάδα να υποδέχεται στο εργαστήριο πληροφορικής και να στηρίζει τις ομάδες που θα αποστέλλουν εκ περιτροπής επιβλέποντες καθηγητές διαφορετικών ερευνητικών θεμάτων με συγκεκριμένες οδηγίες για το έργο που θα επιτελέσουν. Έργο του εν λόγω καθηγητή πληροφορικής είναι να στηρίζει τις ομάδες στην αξιοποίηση των ΤΠΕ για την αναζήτηση και επεξεργασία δεδομένων και την παρουσίαση των συμπερασμάτων.

------------- ------------------

Τέλος καλό είναι να γνωρίζουμε την εγκύκλιο 123052 /Γ7/10-10-2012 του ειδικού Γραμματέα κ. Γκλαβά ή οποία αναφέρει:

Λόγω της αυξημένης λειτουργιάς των ΣΕΠΕΗΥ στα Λύκεια στο πλαίσιο των ερευνητικών

εργασιών διευκρινίζουμε ότι:

Οι Υπεύθυνοι ΣΕΠΕΗΥ των Λυκείων τα οποία έχουν περισσότερα από δώδεκα (12)

τμήματα μαθητών απαλλάσσονται από τις εξωδικαστικές εργασίες και τις εφημερίες.

-------------------------------- ------------------------------------------ --------------------------------

Εφαρμογές Πληροφορικής Α ΕΠΑΛ.

Εδώ δυστυχώς τα νέα δεν είναι καλά.  Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής μετά από αίτημα του Υπουργείου γνωμοδότησε  ότι όλα τα μαθήματα της Α ΕΠΑΛ είναι  θεωρητικά και άρα και το Εφαρμογές Πληροφορικής είναι και αυτό θεωρητικό!.   Βέβαια καταλαβαίνοντας το παράλογο του πράγματος θα υπάρχει (είπαν)  μια παράγραφος που θα διευκρινίζει ότι το μάθημα πρέπει να γίνεται σε εργαστήριο.  Υπενθυμίζω ότι οι οδηγίες για τη διδασκαλία του ίδιου μαθήματος στα ΓΕΛ αναφέρουν σαφώς ότι το μάθημα γίνεται στο εργαστήριο.  Τώρα πως ένα μάθημα που πρέπει να γίνεται στο εργαστήριο χαρακτηρίζεται θεωρητικό  είναι ένα ακόμα δείγμα ανορθολογικής σκέψης που ανέφερα παραπάνω.   Είναι φανερό βέβαια το σκεπτικό της οικονομίας σε βάρος της διδασκαλίας του μαθήματος αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το αναφέρουν καθαρά και βαφτίζουν το κρέας ψάρι.

Τυπικά για να ισχύσει η απόφαση θα πρέπει να έρθει εγκύκλιος από το Υπουργείο.  

Το βιβλίο που χρησιμοποιείται για τη διδασκαλία του μαθήματος στα ΓΕΛ και στα ΕΠΑΛ είναι σύμφωνα με τις εγκυκλίους    139610/Γ2/ 01-10-2013 και 150282/Γ2/15-1-2013   το "Εφαρμογές Πληροφορικής" (το παλιό βιβλίο του Λυκείου) των των Ε. Γιακουμάκη, Κ. Γκυρτή, Β.Σ. Μπελεσιώτη, Π. Ξυνού, Ν. Στεργιοπούλου –Καλαντζή που είναι διαθέσιμο στις διευθύνσεις:

(http://www.pi-schools.gr/content/index.php?lesson_id=1&ep=67&am...  

και http://digitalschool.minedu.gov.gr/courses/DSGL-B118/).

Οδηγίες όμως σχετικά με την ύλη που θα ακολουθηθεί υπάρχουν μόνο για το Γενικό Λύκειο (139610/Γ2/ 01-10-2013) για το ΕΠΑΛ αναμένουμε!.   Φυσικά μέχρι να δοθούν καλό είναι να χρησιμοποιούμε τις οδηγίες του ΓΕΛ.  

Σχετικά με την εξέταση του μαθήματος πληροφορίες υπάρχουν μόνο για το ΓΕΛ όπου σύμφωνα με την εγκύκλιο  129534/Γ2/16‐9‐2013, η αξιολόγηση του μαθήματος επιλογής Εφαρμογές Πληροφορικής, της Α” τάξης Γενικού Λυκείου και Α” και Β” τάξεων Εσπερινού Γενικού Λυκείου, θα γίνεται γραπτώς. Για τον τρόπο αξιολόγησης θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα. Σύμφωνα με το 139610/Γ2/1‐10‐2013: Η εξέταση περιλαμβάνει: α) ένα (1) θέμα θεωρίας αποτελούμενο από ερωτήσεις οι οποίες αναπτύσσονται γραπτώς και β) τρία (3) θέματα ασκήσεων – προβλημάτων τα οποία αναπτύσσονται στους υπολογιστές του εργαστηρίου, οι απαντήσεις των οποίων παραδίδονται από τους μαθητές/τριες σε αντίστοιχα ηλεκτρονικά αρχεία. Η τελική βαθμολογία προκύπτει κατά 40% από το θέμα της θεωρίας και κατά 60% (3 x 20%) από τις εργαστηριακές ασκήσεις.

Σας στέλνω συνοπτικά τις ανωτέρω εγκυκλίους.

-------------------------------- ------------------------------------------ --------------------------------

Πληροφορική Γυμνασίου

Με την εγκύκλιο 147643/Γ2/11-10-2013 στάλθηκαν οι οδηγίες για το μάθημα της Πληροφορικής του Γυμνασίου. Μπορείτε να τις διαβάσετε στο συνημμένο έγγραφο "οδηγίες για γυμνάσιο.pdf» που δημιούργησε ο συνάδελφος Τ. Λαδιάς.  Όπως σημειώνει ο Τ. Λαδιάς

Υπενθυμίζουμε ότι ως Logo like περιβάλλοντα θεωρούνται και τα περιβάλλοντα οπτικού προγραμματισμού με πλακίδια TurtleArt (ΜΙΤ), StarLogo TNG (ΜΙΤ), BYOB / Snap! (Berkeley) και Scratch (ΜΙΤ) κλπ. Εκσυγχρονίζοντας τις προτάσεις του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών για την ανάπτυξη διαθεματικών σχεδίων εργασίας θα μπορούσαν οι εκπαιδευτικοί να εντάξουν την κατασκευή ψηφιακών παιχνιδιών και να χρησιμοποιήσουν τα επίσης περιβάλλοντα οπτικού προγραμματισμού με πλακίδια App Inventor (ΜΙΤ), Blockly (Google)…  που είναι της ιδίας «φιλοσοφίας» με τα προαναφερθέντα Logo like περιβάλλοντα  

 

Υπενθυμίζεται επίσης ότι σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 104013/Γ2/12.9.2011  απόφαση του Υπουργείου  τα τμήματα του Γυμνασίου χωρίζονται με την παρακάτω διαδικασία: Όταν ο αριθμός των μαθητών του τμήματος δεν υπερβαίνει τους 21, το τμήμα δεν χωρίζεται σε 2 ομάδες. Η Πληροφορική διδάσκεται στο εργαστήριο Πληροφορικής και η Τεχνολογία διδάσκεται στο εργαστήριο Τεχνολογίας. Το τμήμα χωρίζεται σε δύο ομάδες μαθητών όταν ο αριθμός των μαθητών του τμήματος υπερβαίνει τους 21.

 

Φιλικά

Βαγγέλης Κανίδης

O Βαγγέλης Κανίδης είναι Σύμβουλος Πληροφορικής στη Β' Αθήνας και στην Ανατολική Αττική.  Το παρόν έγγραφο (μαιλ) είναι ανεπίσημο και σκοπό έχει την ενημέρωση των συναδέλφων εκπαιδευτικών Πληροφορικής.  

Προσοχή! Επισυνάπτεται αρχείο (ζιπαρισμένος φάκελος) με τα προαναφερόμενα έγγραφα 20131025_kanidis.zip .

Προβολές: 151

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Σήμα

Γίνεται φόρτωση...

Είστε νέο μέλος στο δίκτυο;

Σας προτείνουμε να προχωρήσετε στα παρακάτω:

1. Συμπλήρωση του προφίλ σας. Παρακαλούμε κάθε μέλος να προσθέσει φωτογραφία στο προφίλ του/της ή στο "Η σελίδα μου", αλλά και να συμπληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία σε αυτά, για να γνωριστούμε καλύτερα.

2. Προσθήκη φωτογραφιών.

3. Προσθήκη βίντεο.

4. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες ομάδα/ες του ενδιαφέροντός σας.

5. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες συζήτηση/εις του ενδιαφέροντός σας.

6. Συμμετοχή στη συζήτηση Γνωριμία μελών δικτύου για να γνωριστούμε καλύτερα.

7. Προσθήκη συζήτησης/σεων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Παρακαλούμε, η εκκίνηση νέων εξειδικευμένων συζητήσεων, να μην γίνεται στο φόρουμ των γενικών συζητήσεων, αλλά στο φόρουμ της αντίστοιχης ομάδας. Πχ για ένα θέμα σχετικό με Η Logo στο Δημοτικό, η συζήτηση θα πρέπει να εκκινηθεί στο φόρουμ της ομάδας αυτής. Αν δεν υπάρχει αντίστοιχη ομάδα και νομίζετε ότι πρέπει να δημιουργηθεί, προχωρήστε στη δημιουργία της!

8. Προσθήκη καταχώρισης/εων ιστολογίου.

9. Προσθήκη ομάδας/ων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Για επισημάνσεις, απορίες, ερωτήσεις, πληροφορίες επικοινωνήστε με την Κατερίνα Γλέζου.

© 2025   Created by Κατερίνα Γλέζου.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης