Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης
Μαθαίνω - Κατασκευάζω - Συνεργάζομαι - Επικοινωνώ
NewsLetter ΠΕ19-ΠΕ20 B΄ Αθήνας & Ανατ. Αττικής
12 Σεπτεμβρίου 2010 / No 21
Διευκρινίσεις για τα μαθήματα Πληροφορικής του Γυμνασίου, του Γεν. Λυκείου και των ΕΠΑΛ
Μετά από πληθώρα σχετικών ερωτήσεων που έγιναν με emails και τηλεφωνικά από εκπαιδευτικούς πληροφορικής (κυρίως της Ανατολικής Αττικής) σας υπενθυμίζουμε τα εξής …
Δες επισυναπτόμενο «2010_09_10_Διευκρινίσεις για τα μαθήματα Πληροφορικής.pdf»
Υποχρεωτική ανάθεση υπερωριών
Δες επισυναπτόμενα
«2007_11_19_Δ1_Φ361._953_146655_υπερωρίες τοποθετήσεις διαθέσεις.pdf»
«2007_11_19_Δ1_Φ361_857_131179_υπερωρίες τοποθετήσεις διαθέσεις.pdf»
Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τους πληροφορικούς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
1) Ποιο είναι το υποχρεωτικό ωράριο του καθηγητή πληροφορικής που αποσπάσθηκε (ολικά) ή διατέθηκε για συμπλήρωση ωραρίου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με ή χωρίς αίτησή του.
Επίσημο έγγραφο-απάντηση δεν υπάρχει. Ανεπίσημα αναφέρεται στο http://www.esos.gr/protobathmia/airetoi-kispe/to-orario-ton-kathigiton-pou-apospontai-i-metakinountai-sta-dimotika-sxoleia.html
2) Στο δημοτικό σχολείο το μάθημα της πληροφορικής είναι εργαστηριακό;
Δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο που να χαρακτηρίζει το μάθημα της πληροφορικής ως εργαστηριακό. Αυτό συνεπάγεται ότι:
Το τμήμα παραμένει ενιαίο ανεξάρτητα από το πλήθος των μαθητών και δεν χωρίζεται όπως στο γυμνάσιο ή μπαίνει και δευτερος καθηγητής όπως στο γενικό λύκειο ή το ΕΠΑΛ.
3) Στο δημοτικό σχολείο υπάρχει Σχολικό Εργαστήριο Πληροφορικής & Εφαρμογών Η/Υ (Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ.);
Δεν έχει θεσμοθετηθεί Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό συνεπάγεται ότι:
· Δεν μπορεί να οριστεί υπεύθυνος εργαστηρίου.
· Η πρωτοβάθμια συντήρηση του εξοπλισμού που στα Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. γίνεται από τον υπεύθυνο εργαστηρίου δεν μπορεί να γίνεται από μη εξουσιοδοτημένο προς αυτό εκπαιδευτικό (πληροφορικής).
· Δεν εξασφαλίζεται ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας για τον εξοπλισμό αλλά κυρίως για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στους χώρους τους οποίους θα γίνεται το μάθημα της πληροφορικής. Θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής να θέσουν υπόψη του διευθυντή του σχολείου τους το θέμα και να αναζητηθούν από αυτόν λύσεις ανάλογες με αυτές που προβλέπονται στα Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην ασφάλεια της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης τvn χώρων όπου θα γίνεται το μάθημα της πληροφορικής.
4) Οι Σχολικοί Σύμβουλοι ΠΕ19 τι βοήθεια μπορούν να προσφέρουν στους καθηγητές πληροφορικής που απασχολούνται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση;
Η προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων των σχολικών συμβούλων πληροφορικής αναφερόταν αποκλειστικά σε ΠΕ19 (όχι ΠΕ20) και μόνο στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση (σε αντίθεση με τους σχολικούς συμβούλους της φυσικής αγωγής και των ξένων γλωσσών που ανέφερε σαφώς και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση). Συνεπώς σύμφωνα με τον νόμο οι Σχολικοί Σύμβουλοι ΠΕ19 δεν έχουν αρμοδιότητες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Όμως οι σχολικοί σύμβουλοι ΠΕ19 της Αττικής έχουν δηλώσει ότι θα προσπαθήσουν να στηρίξουν το επιστημονικό και διδακτικό έργο των εκπαιδευτικών πληροφορικής που αποσπάστηκαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Ήδη αυτό έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη σχολική χρονιά με σεμινάρια που έγιναν με στόχο την ενημέρωση για την πληροφορική στο δημοτικό σχολείο. Επίσης εκπαιδευτικό υλικό για την πληροφορική στο δημοτικό μπορεί να βρουν οι συνάδελφοι στην ιστοσελίδα του Σχολικού Συμβούλου ΠΕ19 κ. Βασίλη Μπελεσιώτη:
http://www.pi-schools.gr/programs/seppe/ppe/Pliroforiki/dhm-papei/index.htm
Οι συγκεκριμένοι Σχολικοί Σύμβουλοι επιδιώκουν να έχουν συνάντηση με τον Προϊστάμενο Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής για να του θέσουν τα προβλήματα.
5) Θα υπάρξει επιμόρφωση για τους καθηγητές πληροφορικής των δημοτικών;
Σύμφωνα με το έγγραφο «2010_09_01_Επιμόρφωση δημοτικού ΟΕΠΕΚ.pdf» «η επιμορφωτική διαδικασία του Προγράμματος στα Π.Ε.Κ. θα ολοκληρωθεί σε 20 επιμορφωτικές ώρες και θα υλοποιηθεί σε 2 φάσεις. Η Α΄ φάση περιλαμβάνει συνολικά 14 ώρες και θα διεξαχθεί ημέρες Σάββατο και Κυριακή περιοδικά στα ΠΕΚ κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου 2010. Η Β΄ φάση περιλαμβάνει συνολικά 6 ώρες και θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2011».
6) Ποιοι θα είναι οι επιμορφωτές των πληροφορικών στην επιμόρφωση;
Σύμφωνα με την πρόσκληση για επιμορφωτές («2010_09_01_Επιμόρφωση δημοτικού ΟΕΠΕΚ.pdf») «Ιδιαίτερα για τους επιμορφωτές της ειδικότητας ΠΕ19‐20 … βαρύνουσα σημασία έχει η εμπειρία στο πρόγραμμα «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη» Π2.»
Με δεδομένο ότι ο κλάδος πληροφορικής δεν έχει πιστοποιημένη επιμόρφωση Π2 η διάταξη δείχνει να φωτογραφίζει ως επιμορφωτές δασκάλους πιστοποιημένους στις ΤΠΕ.
Για προβλήματα που δημιουργούνται από τα προηγούμενα καλό είναι να ενημερώνετε και την ΠΕΚΑΠ στο pekap@pekap.gr
Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο όσοι συνάδελφοι εργαστούν την τρέχουσα σχολική χρονιά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση να με ενημερώσουν με email για το σχολείο που βρίσκονται και για όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν. Επίσης να ζητήσουν να κάνουν το ίδιο όσοι συνάδελφοι (αναπληρωτές κλπ) δεν έχουν ηλεκτρονική επικοινωνία μαζί μου.
Τάσος Λαδιάς
Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 19
Β΄ Αθήνας & Ανατ. Αττικής
Προσοχή! Όλα τα προαναφερόμενα επισυναπτόμενα θα τα βρείτε στο ακόλουθο αρχείο (συμπιεσμένος φάκελος) 20100912_ladias.zip .
© 2024 Created by Κατερίνα Γλέζου. Με την υποστήριξη του
Πρέπει να είστε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης για να προσθέσετε σχόλια!
Γίνετε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης