Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Μαθαίνω - Κατασκευάζω - Συνεργάζομαι - Επικοινωνώ

NewsLetter ΠΕ19-ΠΕ20

Πειραιά & Δ΄ Αθήνας

23 Μαρτίου 2012  /  No 67

Επιλογή συμμετεχόντων στο σεμινάριο για την εισαγωγή στον προγραμματισμό Η/Υ

«…Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για το 3ωρο εργαστηριακό-βιωματικό σεμινάριο «Εισαγωγή στον προγραμματισμό Η/Υ. Εκπαιδευτικά σενάρια από τους Οδηγούς του Εκπαιδευτικού του νέου Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής της υποχρεωτικής εκπαίδευσης» έγιναν 147 αιτήσεις. Για να μην αναγκασθούμε να απορρίψουμε αιτήσεις δημιουργήσαμε ένα τμήμα επιπλέον των τεσσάρων που σχεδιάζαμε. Στα τμήματα θα συμμετέχουν περίπου 30 επιμορφούμενοι και γι΄ αυτό παρακαλούνται όσοι μπορούν να φέρουν το δικό τους φορητό υπολογιστή ώστε να πετύχουμε μια αναλογία 1:1 έως 1:2 υπολογιστών προς επιμορφούμενους. Θα συνιστούσαμε για εξοικονόμηση χρόνου να έχουν εγκαταστήσει τα απαραίτητα λογισμικά που βρίσκονται στις διευθύνσεις…»

Δες επισυναπτόμενο «Επιλογή σεμιναρίου 3 πρώτα σενάρια.pdf»

 

…οι Πληροφορικοί διψούν για μάθηση…

«Αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑΚΕ Ιωαννίνων γεια σας… οργανώσαμε ως ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα για τους καθηγητές Πληροφορικής του νομού Τρικάλων με θέμα "Επιμόρφωση καθηγητών Πληροφορικής σε Εργαλεία WEB 2.0". Πιστέψαμε ότι όλα αυτά με τα οποία ασχοληθήκαμε στο ΠΑΚΕ έπρεπε να τα μοιραστούμε και με τους υπόλοιπους συναδέλφους. Όπως συζητούσαμε και στο ΠΑΚΕ, οι Πληροφορικοί διψούν για μάθηση. Από τους 90 Πληροφορικούς του νομού Τρικάλων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας 65. Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα και είναι πολύ ενδιαφέρον για όλους μας, διδάσκοντες και διδασκόμενους...»

«…Τώρα, μετά το τέλος του σεμιναρίου και μετά τα θετικά σχόλια από την μεριά των επιμορφούμενων καταλάβαμε ότι με τέτοιες δραστηριότητες μπορούμε να αλληλοβοηθηθούμε και να προσφέρουμε κάτι περισσότερο στην εκπαίδευση.»

Δες επισυναπτόμενο «ΠΛΗΝΕΤ Τρικάλων-ΠΑΚΕ.pdf»

 

Εμπλουτισμός του βιβλίου πληροφορικής του γυμνασίου

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 έγινε στο ΥΠΔΒΜΘ από τις 9.30π.μ. έως τις 5μ.μ., η εσωτερική συνάντηση εργασίας των συνεργατών του Ψηφιακού Σχολείου για το «Ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο». Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν τα μέλη των ομάδων δημιουργίας ψηφιακού διαδραστικού υλικού για τον εμπλουτισμό των ηλεκτρονικών εκδόσεων των σχολικών βιβλίων, οι οποίοι παρουσίασαν την πορεία των εργασιών τους. Μια ενδιαφέρουσα δουλειά με τον εμπλουτισμό του ψηφιοποιημένου βιβλίου της πληροφορικής του γυμνασίου με διαδραστικές προσομοιώσεις, δραστηριότητες, ασκήσεις, κ.α., μπορούμε να δούμε στη διεύθυνση http://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/  (για την Γ΄ Γυμνασίου).

 

Σεμινάριο στη Β΄ Αθήνας: Κατασκευή ιστοσελίδας εκπαιδευτικού – Θεωρία και πράξη

«..Προγραμματίζεται επιμορφωτικό σεμινάριο διάρκειας 6 ωρών με θέμα: «Κατασκευή ιστοσελίδας εκπαιδευτικού – Θεωρία και πράξη» ώστε να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να ανταποκριθούν στις ανάγκες που προκύπτουν κατά την επίβλεψη ερευνητικών εργασιών. Το πρώτο τρίωρο με αντικείμενο το θεωρητικό υπόβαθρο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Απριλίου 2012 και ώρα 18:00 – 21:15 με επιμορφωτή τον Σχολικό Σύμβουλο του κλ ΠΕ19 Αν. Λαδιά, σε χώρο που θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των συμμετεχόντων. Το εργαστηριακό μέρος (τρίωρης επίσης διάρκειας) θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012 και ώρα 18:00 – 21:15 με επιμορφωτές τους Σχολικούς Συμβούλους Ευ. Κανίδη του κλ ΠΕ19, Νίκο Καραγεώργο του κλ ΠΕ12.01 και Μιχ. Λαγουδάκο του κλ ΠΕ12.05… Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά το επισυναπτόμενο έντυπο εκδήλωσης ενδιαφέροντος και να το αποστείλουν στο nickkara@sch.gr μέχρι την Τρίτη 27 Μαρτίου και ώρα 13.00…»

Δες επισυναπτόμενο «2012_03_12 Σεμινάριο Κατασκευή ιστοσελίδας.pdf»

 

Claude P. Bruter:  «Μαθηματικά και Τέχνες» στο 9ο Γυμνάσιο Νίκαιας

«…Ο καθηγητής Bruter έκανε μάθημα σε μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας. Χρησιμοποιώντας πολύ απλά, κατανοητά αλλά εντυπωσιακά παραδείγματα, δίδαξε στους μαθητές μας σημαντικές έννοιες στα μαθηματικά, κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους και να αναδείξει τη στενή σχέση ανάμεσα στα Μαθηματικά και την Τέχνη. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ιδέες και όρους των μαθηματικών που ξεφεύγουν από την παραδοσιακή διδασκαλία, μέσα από παραδείγματα που εντάσσονται στον αισθητό κόσμο. …»

Δες «Claude Bruter.pdf»

 

Escher & Vasarely:  Από την αισθητική της τέχνης στη λογική των μαθηματικών

«…Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει από 23 Μαρτίου 2012, έκθεση επιλεγμένων από τις συλλογές του έργων, των καλλιτεχνών M.C. Escher και V. Vasarely… Ο ίδιος ο Escher θεωρούσε τον εαυτό του γραφίστα, ψυχή τε και σώματι, και άφησε στους επιστήμονες να ερμηνεύσουν το έργο του με μαθηματικούς όρους. Από τη δεκαετία του ’50 απέκτησε υποστηρικτές μεταξύ των μαθηματικών και άλλων επιστημόνων, καθώς είχε εξάψει το ενδιαφέρον τους  με την τέχνη του. Το έργο του μέχρι σήμερα αποτελεί μία συμβολική γέφυρα μεταξύ επιστήμης και τέχνης…»

Δες «Τέχνη και Μαθηματικά.pdf»

 

Δημόσια διαβούλευση για τις ΤΠΕ και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

«…ο κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής για τις ΤΠΕ και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση που από σήμερα τίθεται σε διαβούλευση, αποτελεί την πρώτη προσπάθεια συνολικής καταγραφής στόχων και προτεραιοτήτων, σε ένα τομέα που αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα στη μεταρρύθμιση του Ελληνικού κράτους.… Ανοικτή σε Σχόλια έως 27 Μαρτίου 2012»

Δες «http://www.opengov.gr/minreform/?p=368»

 

Synecdoche… Litotes… Hyperbole… Euphemism… Synaesthetic analogy…

Βιβλίο: «The Icon Book. Visual Symbols for Computer Systems and Documentation» (William Horton – Εκδ. Wiley, 1994)

«…Command = Action on Object by Method

                            Actions are what the user does to or with elements.

                                               Objects are the geometric figures being created and manipulated.

                                                                 Methods specify how an action is carried out.

Metaphors and figures of image. Poetry and other forms of figurative language use figures of speech to express what cannot be said literally. We can use visual equivalents for some of these techniques when we cannot show the idea directly: SynecdocheLitotes Hyperbole Euphemism Synaesthetic analogy…»

Δες επισυναπτόμενο «IconBook.pdf»

 

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΑΔΙΑΣ

Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 19

Πειραιά & Δ΄ Αθήνας

ladiastas@gmail.com

Προσοχή! Όλα τα προαναφερόμενα επισυναπτόμενα θα τα βρείτε στο ακόλουθο αρχείο (συμπιεσμένος φάκελος)

20120322_ladias.zip

 

Προβολές: 31

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Σήμα

Γίνεται φόρτωση...

Είστε νέο μέλος στο δίκτυο;

Σας προτείνουμε να προχωρήσετε στα παρακάτω:

1. Συμπλήρωση του προφίλ σας. Παρακαλούμε κάθε μέλος να προσθέσει φωτογραφία στο προφίλ του/της ή στο "Η σελίδα μου", αλλά και να συμπληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία σε αυτά, για να γνωριστούμε καλύτερα.

2. Προσθήκη φωτογραφιών.

3. Προσθήκη βίντεο.

4. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες ομάδα/ες του ενδιαφέροντός σας.

5. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες συζήτηση/εις του ενδιαφέροντός σας.

6. Συμμετοχή στη συζήτηση Γνωριμία μελών δικτύου για να γνωριστούμε καλύτερα.

7. Προσθήκη συζήτησης/σεων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Παρακαλούμε, η εκκίνηση νέων εξειδικευμένων συζητήσεων, να μην γίνεται στο φόρουμ των γενικών συζητήσεων, αλλά στο φόρουμ της αντίστοιχης ομάδας. Πχ για ένα θέμα σχετικό με Η Logo στο Δημοτικό, η συζήτηση θα πρέπει να εκκινηθεί στο φόρουμ της ομάδας αυτής. Αν δεν υπάρχει αντίστοιχη ομάδα και νομίζετε ότι πρέπει να δημιουργηθεί, προχωρήστε στη δημιουργία της!

8. Προσθήκη καταχώρισης/εων ιστολογίου.

9. Προσθήκη ομάδας/ων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Για επισημάνσεις, απορίες, ερωτήσεις, πληροφορίες επικοινωνήστε με την Κατερίνα Γλέζου.

© 2024   Created by Κατερίνα Γλέζου.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης