Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης
Μαθαίνω - Κατασκευάζω - Συνεργάζομαι - Επικοινωνώ
Προκήρυξη σεμιναρίου για Ομαδοσυνεργατικά εκπαιδευτικά σενάρια
«…Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τo 3ωρο εργαστηριακό-βιωματικό σεμινάριο «Ομαδοσυνεργατικά εκπαιδευτικά σενάρια για την εισαγωγή του προγραμματισμού στο δημοτικό και το γυμνάσιο» το οποίο θα πραγματοποιηθεί εναλλακτικά:
• την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου (αν υπάρξουν πολλές αιτήσεις και την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου), 5-8μμ στο 3ο ΣΕΚ Δ΄ Αθήνας (Ν. Σμύρνης)
• την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου (αν υπάρξουν πολλές αιτήσεις και την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου), 5-8μμ στο 6ο ΣΕΚ Πειραιά (Κορυδαλλού)
…να δηλώσετε τη συμμετοχή σας μέχρι την Τρίτη 26 Νοεμβρίου στη διεύθυνση…
Δες επισυναπτόμενο «προκήρυξη σεμιναρίου Ομαδοσυνεργατικά σενάρια.pdf»
Θεωρητικό το μάθημα «Εφαρμογές Πληροφορικής» της Α’ ΕΠΑΛ
«…Το ωρολόγιο πρόγραμμα της Α΄ τάξης ΕΠΑ.Λ. περιλαμβάνει και μαθήματα ειδικοτήτων τα οποία εντάσσονται σε Ομάδες Προσανατολισμού, γεγονός που επιβεβαιώνει τον θεωρητικό τους χαρακτήρα. Η διδασκαλία των εν λόγω μαθημάτων, αν και δεν χαρακτηρίζονται ως εργαστηριακά, δύναται να διεξάγεται στο εργαστήριο, αλλά από έναν εκπαιδευτικό.»
Δες επισυναπτόμενο «Θεωρητικό Α ΕΠΑΛ.pdf»
Πληροφορική: Η ώρα του κώδικα
Τι είναι: «Η “Ώρα του Κώδικα”.pdf», http://code.org/
Εισαγωγικό υποτιτλισμένο βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=M-mqHtFtXiI
Δράσεις των Σχολικών Συμβούλων Πληροφορικής: http://cseduweek.wordpress.com/
Άποψη για τις δραστηριότητες στην ώρα του κώδικα: «προδιαγραφές ώρα κώδικα.pdf»
Δείγμα κώδικα με τέτοιες προδιαγραφές δείτε στο «ακολουθώντας-μια-γραμμή-στο-scratch» στη διεύθυνση http://www.edutorials.gr/scratch-tutorials
Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής
Ο Πανελλήνιος (Μαθητικός) Διαγωνισμός Πληροφορικής, email: info@pdp.gr, URL: www.pdp.gr), διοργανώνεται από την ΕΠΥ (Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών), τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και αποτελεί το Εθνικό σκέλος της Διεθνούς Ολυμπιάδας Πληροφορικής που διεξάγεται κατ’ έτος υπό την αιγίδα της UNESCO…
Δες Κανονισμός, Θέμα Α Φάσης (1η Έκδοση)
Έξω πάμε καλά: Τζακάρτα, Ολυμπιάδα ρομποτικής
Δες επισυναπτόμενο «World Robot Olympiad 2013.pdf»
26ος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός για Νέους Επιστήμονες
«…το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προτίθεται να συμμετάσχει στον «26ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία της Πολωνίας, τον Σεπτέμβριο του 2014… Γίνονται δεκτά σχέδια από όλα τα πεδία επιστημονικής έρευνας: Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Μηχανική, Βιολογία, Γεωλογία, Περιβαλλοντική, Πληροφορική, Κοινωνικές Επιστήμες κ.λ.π. …
Δες επισυναπτόμενο «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 2014.pdf»
Δραστηριότητες στο Computer Science Unplugged για παιδιά του δημοτικού
Να υπενθυμίσουμε για πολλοστή φορά τις δραστηριότητες στο Computer Science Unplugged
Δες http://csunplugged.org/activities
Συνεργασία με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece
«…Εικονική Επιχείρηση (Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια). Το πρόγραμμα αποτελεί μια ομαδική δραστηριότητα, όπου οι μαθητές συναγωνίζονται με μαθητές από άλλα σχολεία και δημιουργούν μια δική τους μαθητική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας αναλαμβάνουν «ρόλους» με στόχο την παραγωγή ενός προϊόντος ή την παροχή υπηρεσιών καινοτόμων και φιλικών προς το περιβάλλον… Το πρόγραμμα μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο της Ερευνητικής Εργασίας (project) στην Α’ και Β’ Λυκείου χωρίς περαιτέρω έγκριση.…
Δες επισυναπτόμενο «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων.pdf»
Το ψηφοδέλτιο για τις εκλογές της ΠΕΚΑΠ
Δες επισυναπτόμενο «Ψηφοδέλτιο ΠΕΚΑΠ.pdf»
Saferinternet: Πρεσβευτές για ένα καλύτερο Διαδίκτυο
Τρεις μήνες απομένουν για το φετινό λαμπρό εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου την Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014… η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr… σας προσκαλεί να δράσετε ως «Πρεσβευτές» και πολλαπλασιαστές της ημέρας αυτής… τη φόρμα συμμετοχής μπορείτε να μας αποστείλετε μέχρι τις 30/11/2013…
Δες επισυναπτόμενα «Πρόσκληση Saferinternet.pdf» και «Αίτηση Saferinternet.doc»
Κάλεσμα για τον εμπλουτισμό του περιεχομένου του Πλανήτη ΕΛ/ΛΑΚ
Η ΕΕΛ/ΛΑΚ, στο πλαίσιο των δράσεών της για την προώθηση του Ελεύθερου Λογισμικού και των Ανοιχτών Τεχνολογιών καλεί όλα τα ενεργά μέλη των κοινοτήτων ανοιχτών τεχνολογιών να συμμετέχουν στον πλανήτη ΕΛ/ΛΑΚ προσθέτοντας και το δικό τους ιστότοπο (blog) στο http://planet.ellak.gr. Το περιεχόμενο του πλανήτη ΕΛ/ΛΑΚ αποτελείται από δεκάδες άρθρα που συλλέγονται καθημερινά αυτόματα μέσα από 180 και πλέον ιστότοπους που είναι σχετικοί με τις ανοιχτές τεχνολογίες ενώ όλα τα άρθρα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των συγγραφέων τους. Αν το blog σας έχει περιεχόμενο σχετικό με τις ανοιχτές τεχνολογίες, μπορείτε να το προσθέσετε στο https://github.com/greek-libre-planet/greek-libre-planet παραθέτοντας το ονοματεπώνυμο σας, τη διεύθυνση του ιστοτόπου (blog) σας και τη διεύθυνση της εικόνας (avatar) που θα σηματοδοτεί τον ιστότοπο σας στο https://github.com/greek-libre-planet/greek-libre-planet/issues/new.
Αποθετήριο Ανοιχτού Περιεχομένου
Η ΕΕΛ/ΛΑΚ, πλαίσιο των δράσεών της για ανάδειξη και προώθηση του Ανοιχτού Περιεχομένου έχει υλοποιήσει σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης το Αποθετήριο Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ). Το Αποθετήριο ΕΛ/ΛΑΚ περιέχει υλικό που παράγεται μέσα από δράσεις που αφορούν το Ελεύθερο Λογισμικό, τις Ανοικτές Τεχνολογίες και το Ανοικτό Περιεχόμενο από την ΕΕΛ/ΛΑΚ, τα μέλη της, τις κοινότητες άλλα και μεμονωμένους δημιουργούς.Aπευθύνεται σε όλα τα μέλη της κοινότητας αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να αναζητήσει υλικό σχετικό με ΕΛ/ΛΑΚ. Στο αποθετήριο εκτός από τις δυνατότητες πλοήγησης και αναζήτησης μπορεί επίσης να καταχωρεί σχετικό περιεχόμενο κάθε εγγεγραμμένος χρήστης. Αν ενδιαφέρεστε να χρησιμοποιήσετε υλικό που έχει αναρτηθεί στο αποθετήριο ΕΛ/ΛΑΚ ή να αναρτήσετε σχετικό περιεχόμενο μπορείτε να δείτε τις αναλυτικές οδηγίες διαχείρισης του αποθετηρίου που υπάρχουν διαθέσιμες στο http://go.eellak.gr/apothetirio. Το σύνολο του περιεχομένου του αποθετηρίου διατίθεται με άδειες Creative Commons Αναφορά - Παρόμοια Διανομή 3.0 Ελλάδα (CC BY-SA 3.....
Cubelets: simple modular robot
…Η αμερικανική εταιρεία Modular Robotics ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου της προϊόντος που δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να κατασκευάσει το ίδιο παιχνίδια - ρομπότ, που έχουν τη δυνατότητα να αντιδρούν και να κινούνται…
Δες το βίντεο στο http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_07/11/2013...
Λυδία Καβράκη: Η Ελληνίδα που δίνει… ψυχή στα ρομπότ
«…Παρόλα αυτά δεν ήθελαν να σκέφτεται μόνο τεχνικά. Έτσι τη δίδαξαν ότι η τεχνολογία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αργότερα, ως φοιτήτρια, οι υπολογιστές της φάνηκαν πολύ απρόσωποι – έτσι αναζήτησε έναν συνδυασμό βιολογίας και πληροφορικής…»
Δες http://www.skaipatras.gr/skai-enimerosi/item/72381-a.html
Lego to give UK schools Mindstorms sets to boost STEM
«…According to data published last year by the Royal Academy of Engineering, the UK needs to increase by around 50 per cent the number of graduates in the STEM disciplines in order to cover the country’s future needs…» (σταλμένο από τον Απόστολο Αμπαριώτη)
Δες http://eandt.theiet.org/news/2013/oct/lego-engineering.cfm
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων (ΠΕΣΣ)
Κόρινθος, 23-24 Νοεμβρίου
Δες επισυναπτόμενο «Πρόγραμμα Συνεδρίου ΠΕΣΣ.pdf»
Ο ιστότοπος του ηλεκτρονικού περιοδικού ΕΡΚΥΝΑ
Το ηλεκτρονικό περιοδικό ΕΡΚΥΝΑ της Πανελλήνιας Παιδαγωγικής Εταιρείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης / ΠΑΠΕΔΕ (http://papede.wordpress.com/) παρουσίασε τον ιστότοπό του στο οποίο θα δημοσιεύονται πρωτότυπα άρθρα και εργασίες…
Το ΦΕΚ για την Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών σε rubric
Μετέτρεψα το κείμενο του ΦΕΚ της αξιολόγησης (το κομμάτι που αφορά τους εκπαιδευτικούς που μπαίνουν σε τάξη) σε rubric για να είναι πιο ευανάγνωστο... (Πέτρος Κουτρούλης).
Δες επισυναπτόμενο «Rubric Αξιολόγησης Εκπαιδευτικών.doc»
Ομιλία (βίντεο) του Τεύκρου Μιχαηλίδη «M.C. Escher: μαθηματικός χωρίς να το ξέρει»
Δες http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=1058#
Βραβεία και διακρίσεις για θεατρικά έργα με μαθηματικό θέμα
«…Θα πρέπει να επιλεγούν δρόμοι πιο κατάλληλοι και σύγχρονοι για την προσέγγισή τους. Δρόμοι ελκυστικοί, που περνούν μέσα απ’ τον κόσμο του παιχνιδιού, το οποίο τόσο οικείο και φιλικό νιώθει ένα παιδί. Διαδρομές που θα διεγείρουν θετικά το συναισθηματικό κόσμο του μαθητή, που δίνουν την αίσθηση της προσδοκίας ευχάριστων εκπλήξεων και παρέχουν το κίνητρο για αυθόρμητη συμμετοχή στη μαθησιακή διαδικασία. Έτσι, θα ενταχθούν ομαλά και φυσικά στο γνωστικό πλαίσιο του μαθητή οι καινούργιες μαθηματικές γνώσεις. Η εκδοτική έκρηξη λογοτεχνικών συγγραμμάτων με θέμα τα μαθηματικά, και η δραστηριοποίηση του ΘΑΛΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ που ενεργοποίησε μεγάλο αριθμό δασκάλων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τις «λέσχες ανάγνωσης», έχει συντελέσει ώστε πολλοί μαθητές ν’ αλλάξουν γνώμη για τα δύσκολα και στείρα μαθηματικά και να τα νιώσουν πιο φιλικά. Θα μπορούσαμε να πούμε όμως ότι οι θεατρικές παραστάσεις με θέμα τα μαθηματικά, είναι η αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια αυτή»… Θα μπορούσαμε ως πληροφορικοί να «αντιγράψουμε» τους πρωτοπόρους μαθηματικούς;
Δες http://thalesandfriends.org/el/2013/11/06/vraveia-kai-diakriseis-gi...
Κοιτάζοντας μακριά, πέρα από την κρίση…
«…ωστόσο, οι όροι αυτόχθονες και ετερόχθονες παραπέμπουν στα πρώτα χρόνια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους όταν όσοι έφυγαν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης χαρακτηρίστηκαν ως ετερόχθονες και με την επιστροφή τους κατέλαβαν θέσεις του δημοσίου. Σε αυτό αντιτάχθηκαν οι αυτόχθονες με την αιτιολόγηση ότι στα δύσκολα οι ετερόχθονες εγκατέλειψαν τον αγώνα ενώ εκείνοι παρέμειναν «πιστοί» στην πατρίδα…»
Δες επισυναπτόμενο «Αυτόχθονες-Ετερόχρονες.pdf»
Προηγούμενα NewsLetters στη διεύθυνση
http://dide-peiraia.att.sch.gr/plinetp/index.php?option=com_content&view=article&id=96&Itemid=90
Σχετικά με το παρόν NewsLetter
Τάσος Λαδιάς, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Πειραιά, Δ΄ Αθήνας και Κυκλάδων:
Το παρόν NewsLetter, από το Δεκέμβριο του 2009, είναι ένα ανεπίσημο έγγραφο, με σκοπό να ενημερώνονται κυρίως οι περίπου 700 εκπαιδευτικοί πληροφορικής των περιοχών ευθύνης μου.
Προσοχή! Όλα τα προαναφερόμενα επισυναπτόμενα θα τα βρείτε στο ακόλουθο αρχείο (συμπιεσμένος φάκελος)
© 2024 Created by Κατερίνα Γλέζου. Με την υποστήριξη του
Πρέπει να είστε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης για να προσθέσετε σχόλια!
Γίνετε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης