Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Μαθαίνω - Κατασκευάζω - Συνεργάζομαι - Επικοινωνώ

Απονομή Εθνικής Ετικέτας Ποιότητας eTwinning  για το ευρωπαϊκό έργο “Exploring AI in the classroom”

Το Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού βραβεύτηκε με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας για το ευρωπαϊκό eTwinning έργο “Exploring AI in the classroom” τού σχολικού έτους 2023-2024, στις 8 Σεπτεμβρίου 2024.
Στο έργο συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Λυκείου του Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού στο πλαίσιο της Ζώνης Τεχνών και Επιστημών “Τεχνητή νοημοσύνη στο σύγχρονο σχολείο” με υπεύθυνη καθηγήτρια τη δρ Κατερίνα Γλέζου, καθηγήτρια Πληροφορικής, Ρομποτικής και Φυσικών Επιστημών.
Το eTwinning έργο “Exploring AI in the classroom” ίδρυσε και συντόνισε η δρ Κατερίνα Γλέζου. Συνιδρυτής και συνδιαχειριστής του έργου ήταν ο δρ Αλέξανδρος Κοφτερός, εκπαιδευτικός Πληροφορικής στο Δημοτικό Σχολείο Δασούπολης της Λευκωσίας στην Κύπρο. Στο έργο συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί 12 σχολείων από Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Γεωργία, Ιταλία, Κροατία, Πολωνία, Πορτογαλία, Τουρκία. Σημειώνεται ότι μεταξύ των συνεργαζόμενων σχολείων συμμετείχε και βραβεύτηκε με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας και το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μαίρη Μαρίν, καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας.
Σκοπός του eTwinning έργου “Exploring AI in the classroom” ήταν να προωθήσει τη γνώση, τις δεξιότητες και τις στάσεις σχετικά με την ορθή χρήση της ΤΝ και να ανταλλάξει καλές εκπαιδευτικές πρακτικές στην εκπαίδευση STEAM, προετοιμάζοντας τη νέα γενιά μαθητών, εκπαιδευτικών, σημερινών και αυριανών πολιτών εξοικειωμένων με την ΤΝ. Η επίσημη γλώσσα του έργου ήταν η Αγγλική.
Στο πλαίσιο τού έργου, οι μαθητές εξερεύνησαν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), εργάστηκαν σε συνεργατικά έργα με μαθητές από άλλες χώρες, ανέπτυξαν υπολογιστική σκέψη και στρατηγικές για την επίλυση προβλημάτων και δημιούργησαν τα δικά τους ψηφιακά τεχνουργήματα. Οι μαθητές συμμετείχαν σε διεθνείς και παγκόσμιες πρωτοβουλίες, δραστηριότητες και εκδηλώσεις όπως CodeWeek, ESA Challenges, World Space Week, Hour of Code, Computer Science Education Week, Internet Safety Day, STEM Discovery Campaign. Οι μαθητές, μέσα από διάφορες δραστηριότητες, πειραματίστηκαν με σύγχρονα περιβάλλοντα ΤΝ και συνεργάστηκαν με τους μαθητές από τα σχολεία-εταίρους για την εξεύρεση λύσεων σε πραγματικά προβλήματα με τη χρήση τής τεχνολογίας.
Το έργο συνέβαλε καθοριστικά ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν τον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο και να αναπτύξουν υπολογιστική σκέψη και τις απαραίτητες δεξιότητες 4Cs (Communication, Collaboration, Critical thinking, Creativity) για τους πολίτες του 21ου αιώνα. Μαθαίνοντας και αναλογιζόμενοι τις προκλήσεις, τις δυνατότητες αλλά και τους κινδύνους της τεχνολογίας καθώς και κανόνες για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου οι μαθητές επεξεργάστηκαν νέες ιδέες για το πώς η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το κοινό καλό και την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων. Μέσα από αυτήν τη δημιουργική σύμπραξη, παράλληλα με την καλλιέργεια των υπολογιστικών δεξιοτήτων και τής υπολογιστικής σκέψης, αναδείχθηκε η σημασία τής συνεργασίας των λαών, τής ανάπτυξης τής επικοινωνίας και τής συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών από διαφορετικά σχολεία.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο έργο, τις δραστηριότητες και τα έργα των μαθητών μπορείτε να αναζητήσετε εδώ:
https://bit.ly/3SMfiZz – Exploring AI in the classroom | ESEP
https://bit.ly/4bPQqZR – Exploring AI in the classroom – Twinspace | ESEP
Στον σύνδεσμο https://wakelet.com/wake/xSivz_daXQ1NoA5HofZVJ μπορείτε να περιηγηθείτε στα συνεργατικά τεχνουργήματα του έργου.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα συνεργατικό βίντεο με ενδεικτικές δραστηριότητες των συνεργαζόμενων μαθητών και εκπαιδευτικών επιλέγοντας τον σύνδεσμο: http://www.youtube.com/watch?v=mibf2AX9RrM. Στο βίντεο ακούγεται η μουσική σύνθεση με τίτλο «Class of AI» https://suno.com/song/a9e33bd9-a1f7-40ac-adea-988b18b4b305, κατασκευής μέσω ψηφιακής εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης.
Η απονομή της Εθνικής Ετικέτας Ποιότητας eTwinning στο Α΄Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού για το ευρωπαϊκό έργο “Exploring AI in the classroom” (στα ελληνικά: «Εξερευνώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη στην τάξη») αποτελεί μια σημαντική επιβράβευση όλης αυτής της σπουδαίας προσπάθειας, της ίδρυσης, σχεδίασης, συμμετοχής και υποστήριξης εκπαιδευτικών και μαθητών σε ένα καινοτόμο συνεργατικό ευρωπαϊκό έργο που εξερεύνησε νέες προσεγγίσεις, εργαλεία και μεθόδους για την ένταξη και αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στο σύγχρονο σχολείο.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συνεργάτες εκπαιδευτικούς και μαθητές για τη δυναμική συνεργασία, τη σκληρή δουλειά, τη δέσμευση και τη δημιουργία ποικιλίας συνεργατικών ψηφιακών τεχνουργημάτων!

Προβολές: 1

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Σήμα

Γίνεται φόρτωση...

Είστε νέο μέλος στο δίκτυο;

Σας προτείνουμε να προχωρήσετε στα παρακάτω:

1. Συμπλήρωση του προφίλ σας. Παρακαλούμε κάθε μέλος να προσθέσει φωτογραφία στο προφίλ του/της ή στο "Η σελίδα μου", αλλά και να συμπληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία σε αυτά, για να γνωριστούμε καλύτερα.

2. Προσθήκη φωτογραφιών.

3. Προσθήκη βίντεο.

4. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες ομάδα/ες του ενδιαφέροντός σας.

5. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες συζήτηση/εις του ενδιαφέροντός σας.

6. Συμμετοχή στη συζήτηση Γνωριμία μελών δικτύου για να γνωριστούμε καλύτερα.

7. Προσθήκη συζήτησης/σεων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Παρακαλούμε, η εκκίνηση νέων εξειδικευμένων συζητήσεων, να μην γίνεται στο φόρουμ των γενικών συζητήσεων, αλλά στο φόρουμ της αντίστοιχης ομάδας. Πχ για ένα θέμα σχετικό με Η Logo στο Δημοτικό, η συζήτηση θα πρέπει να εκκινηθεί στο φόρουμ της ομάδας αυτής. Αν δεν υπάρχει αντίστοιχη ομάδα και νομίζετε ότι πρέπει να δημιουργηθεί, προχωρήστε στη δημιουργία της!

8. Προσθήκη καταχώρισης/εων ιστολογίου.

9. Προσθήκη ομάδας/ων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Για επισημάνσεις, απορίες, ερωτήσεις, πληροφορίες επικοινωνήστε με την Κατερίνα Γλέζου.

© 2024   Created by Κατερίνα Γλέζου.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης