Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Μαθαίνω - Κατασκευάζω - Συνεργάζομαι - Επικοινωνώ

NewsLetter ΠΕ19-ΠΕ20 Πειραιά, Δ΄ Αθήνας & Κυκλάδων 3 Ιανουαρίου 2014 / No 124

Επιλογή για το σεμινάριο το σχετικό με τη διδακτική των αλγορίθμων ταξινόμησης…

«…Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για τo 3ωρο σεμινάριο «Μια καθολική και σπειροειδής προσέγγιση για τη διδακτική ενδεικτικών αλγορίθμων ταξινόμησης από το λύκειο ως το δημοτικό» έγιναν 142 αιτήσεις και για να ικανοποιηθούν όλες, φτιάχθηκε ένα επιπλέον τμήμα την Τρίτη 28 Ιανουαρίου. Έτσι τα τμήματα είναι:...»

Δες επισυναπτόμενο «Επιλογή σεμιναρίου αλγόριθμοι ταξινόμησης.pdf»

 

Αξιολόγηση του σεμιναρίου για τα ομαδοσυνεργατικά σενάρια

«…Για το σεμινάριο υποβλήθηκαν 179 αιτήσεις, το παρακολούθησαν 152 εκπαιδευτικοί πληροφορικής σε 5 τρίωρες συναντήσεις (3,6,10,13,17 Δεκεμβρίου) στα (Σ.)Ε.Κ. Ν. Σμύρνης & Κορυδαλλού και μετά την ολοκλήρωσή του απάντησαν 69 στο ερωτηματολόγιο για την αξιολόγησή του. Τα αποτελέσματα ήταν:…»

Δες επισυναπτόμενο «Αξιολόγηση σεμιναρίου Ομαδοσυνεργατικά.pdf»

 

Διερεύνηση αναγκών σχετικά με τη σύνταξη βιογραφικού εκπαιδευτικών πληροφορικής

Τελευταία όλο και συχνότερα φαίνεται να παρουσιάζεται η ανάγκη για την αυτοπαρουσίαση του προφίλ και της δουλειάς του εκπαιδευτικού με τη σύνταξη βιογραφικού, τη συμπλήρωση portfolio και ενδεχομένως μιας συνέντευξης. Σε αυτό το πλαίσιο με το ερωτηματολόγιο που καλείστε να συμπληρώσετε γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής του βαθμού της ανάγκης για βοήθεια σε αυτά τα θέματα και αν υπάρξει θετική ανταπόκριση να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό μιας σχετικής επιμόρφωσης. Παρακαλώ όσο το δυνατόν συντομότερα να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο στο: https://docs.google.com/forms/d/1cXif9-oZ3ZF0qnVO7N6HjUHakYGjt0sU-2...

 

Webinar: “Αγαθά copies κτώνται; Ο Πλαγιαρισμός και τρόποι αντιμετώπισής του”

Iστοδιάλεξη της Αν. Καθηγήτριας Α. Κοκκινάκη, την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου και ώρα 18:30-20:00.

Δες http://blogs.sch.gr/webinarspe1920/2013/11/20/webinar2013009/

 

Δράση σεμιναρίων επιτόπιας εκπαίδευσης εκπαιδευτικών πληροφορικής

«…Στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης Α8: «Πρακτική εκηαίδευση του προσωπικού ενδοσχολικής τεχνικής υποστήριξης» της πράξης ΣΤΗΡΙΖηΙ προβλέπεται η πραγματοποίηση σεμιναρίων εκπαίδευσης των Εκπαιδευτικών Πληροφορικής (ΠΕ19, ΠΕ20 & ΤΕΟ1.13) σε αντικείμενα που αφορούν την υποστήριξη των υποδομών ΤΠΕ των Σχολικών Μονάδων…»

Δες επισυναπτόμενο «σεμινάρια επιτόπιας εκπαίδευσης πληροφορικής.pdf»

 

4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (www.digifest.info)

«…Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής (Π.Ε.Κα.Π). Επιπρόσθετα, φέτος, έχουμε την υποστήριξη της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδος (Ε.Π.Ε), της Ελληνικής Εταιρίας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Ε.Π.Υ) και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (Ε.Τ.Π.Ε)…»

Δες επισυναπτόμενο «Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας.pdf»

 

Δίκτυο ΜΕΝΩΝ - Πρόγραμμα για τη Σχολική Καινοτομία

«…ο Ευρωπαϊκός Όμιλος “MENON Network” (www.menon.org.gr), αξιοποιώντας τα αποτελέσματα του Δικτύου Σχολικής Καινοτομίας, συνεχίζει και κατά το τρέχον σχολικό έτος το «Πρόγραμμα για τη Σχολική Καινοτομία», στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν Σχολεία Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί που εμπλέκονται σε καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο…»

Δες επισυναπτόμενο «πρόγραμμα ΜΕΝΩΝ.pdf»

 

Εκπόνηση Μελέτης για την Επιχειρηματικότητα στη Β/θμια εκπαίδευση

«…Το φυσικό αντικείμενο του έργου συνίσταται στη διενέργεια πιλοτικής έρευνας και εκπόνηση μελέτης για την καταγραφή και διαχείριση των κρίσιμων αιτιών και παραμέτρων, που διευκολύνουν ή δυσχεραίνουν την επιτυχή εφαρμογή των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση …»

Δες επισυναπτόμενο «Εκπόνηση Μελέτης Επιχειρηματικότητας.pdf»

 

Διεξαγωγή έρευνας για τη συλλογική εκπροσώπηση των καθηγητών πληροφορικής

Διεξάγεται έρευνα με θέμα «Η συλλογική εκπροσώπηση των καθηγητών πληροφορικής την περίοδο της κρίσης» από τους υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, Ι. Ζησιμόπουλο, Γ. Καρολίδη  και Χρ. Τέγα. Online ερωτηματολόγιο:

http://androulakis.bma.upatras.gr/survey/index.php?sid=88728&ne...

 

Pentium 4+512MB+Ubuntu 10.04LTS = τζάμπα* υπολογιστής για το σχολεί...

«…Για οικονομία χώρου και χρόνου, προσπερνάω τη διαδικασία πειραματισμών και δοκιμών και πάω κατευθείαν στη λύση, η οποία καλύπτει απόλυτα τις δεδομένες ανάγκες: Hardware: Pentium 4 (οποιαδήποτε έκδοση) με μνήμη 512Mb, δίσκος 20Gb, εξωτερικά ηχεία υπολογιστή με κλασικό βύσμα 3,5χιλ (όχι USB), μια παλιά οθόνη CRT. Λειτουργικό σύστημα: Ubuntu 10.04LTS. Προγράμματα: Open Office, Gimp, VLC, Wine. Ο παραπάνω συνδυασμός hardware και software είναι ακριβώς ο σωστός για να λειτουργήσουν όλα εύκολα και γρήγορα χωρίς προβλήματα και χωρίς κόστος. Ο συνδυασμός Pentium 4 και 512ΜΒ με Ubuntu 10.04LTS είναι μια σίγουρη λύση που δουλεύει πάντα:…» 

 

ΠΕΚΑΠ: Συγκρότηση του Δ.Σ.

http://pekap.gr/content/%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CF%8C%CF%84%...

 

LittleBits: Για δημιουργίες χωρίς... όρια

«…Τα littleBits αποτελούν μία open-source library από χρωματικά κωδικοποιημένα modules -μικροσκοπικά κυκλώματα με συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως για παράδειγμα φώτα, ήχος, αισθητήρες, πλήκτρα κ.ά- που συνδέονται με τη βοήθεια από ειδικούς μαγνήτες, ώστε να δημιουργήσουν μεγαλύτερα κυκλώματα και ξεχωριστές DIY προτάσεις "gadgets" και άλλων αντικειμένων με όριο μόνο τη φαντασία σας…»

Δες http://www.digitallife.gr/littlebits-lego-ipad-gen-52943

 

Δυστυχώς, δεν έχουμε γίνει, ακόμα, Εσθονία

(Ανδρέας Δρυμιώτης, Kαθημερινή 29/12/2013) «…Πώς πέτυχαν όλα αυτά σε τόσο μικρό διάστημα; Αμέσως μετά την πτώση του Παραπετάσματος, στην Εσθονία συνειδητοποίησαν ότι ζούσαν σε μια μικρή χώρα με ελάχιστους πόρους και έπρεπε να αναζητήσουν τρόπους για να «σπρώξουν» τη χώρα μπροστά. Το 1996 αποφάσισαν ότι η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόοδο της χώρας. Πρώτα-πρώτα εκπόνησαν ένα σχέδιο με κωδική ονομασία «Tiger Leap» και πέρασαν τους σχετικούς νόμους που αφορούσαν την Κάρτα Πολίτη και από τότε ακολουθούν πιστά το πρόγραμμα, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά τη χώρα τους. Δεύτερον, αλλά πολύ σημαντικό, είναι η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα από την αρχή του προγράμματος. Η απόφασή τους ήταν ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση και δεν προσπάθησαν να τα κάνουν «όλα μόνοι τους», με αθρόες προσλήψεις προσωπικού όπως κάνουμε εμείς. Τρίτον και καθοριστικό στην επιτυχία ήταν η εκπαίδευση. Το 2002 εκπαίδευσαν στο Ιντερνετ και στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών 100.000 πολίτες. Το επανέλαβαν για άλλους 100.000 πολίτες το 2009 και το 2010…»

Δες  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_29/12/2013_5...  

 

Το αόρατο χέρι της τεχνολογίας

(Πάσχος Μανδραβέλης, Καθημερινή 29/12/2013) «…Σε μια οικονομία της πληροφορίας επίσης, προικισμένοι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν, να ξεκινήσουν από κοινού ένα πρόγραμμα, να το πωλήσουν στη συνέχεια και να συμμετάσχουν τέλος στα κέρδη. Η εταιρεία που θα συστήσουν θα έχει διάρκεια ζωής όση ακριβώς και το πρόγραμμα. Επεξεργάζονται ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, δημιουργούν μια αξία και συμμετέχουν στα κέρδη, με τη μορφή δικαιωμάτων. Η αγορά τους δεν είναι ακραιφνώς διεθνής (η εργασία τους συνεχίζει να έχει σχέση με υλικά, χαρτί ή οπτικούς δίσκους), ο πυρήνας όμως της δουλειάς τους είναι η αγορά και η πώληση πληροφορίας…»

Δες  http://portal.kathimerini.gr/4Dcgi/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_30... 

 

10 links worth clicking!

Δες επισυναπτόμενο «10 links worth clicking.pdf»

 

Ψηφιακές Ερευνητικές Εργασίες

«…Η γνώση δεν προσφέρεται. Κατακτάται λίγο λίγο με προσπάθεια και κόπο πολύ. Σήμερα, μάλιστα, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Ζούμε σε καταστάσεις γνωστικού πληθωρισμού και υπεραφθονίας. Καθημερινός πλέον ο καταιγισμός από νέα δεδομένα. Μας πολιορκούν προκλητικά οι καινούριες γνώσεις. Αμέτρητοι όγκοι πληροφοριών μας κατακλύζουν.…»

Δες http://psifiakesergasies.wordpress.com/  

 

Ψηφιακές Βιβλιοθήκες

http://www.alfavita.gr/arthron/%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81...

 

 

 

Προηγούμενα NewsLetters στη διεύθυνση

http://dide-peiraia.att.sch.gr/plinetp/index.php?option=com_content&view=article&id=96&Itemid=90

 

Σχετικά με το παρόν NewsLetter

Τάσος Λαδιάς, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Πειραιά, Δ΄ Αθήνας και Κυκλάδων:

Το παρόν NewsLetter, από το Δεκέμβριο του 2009, είναι ένα ανεπίσημο έγγραφο, με σκοπό να ενημερώνονται κυρίως οι περίπου 700 εκπαιδευτικοί πληροφορικής των περιοχών ευθύνης μου.

 

Προσοχή! Όλα τα προαναφερόμενα επισυναπτόμενα θα τα βρείτε στο ακόλουθο αρχείο (συμπιεσμένος φάκελος) 20140103_ladias.zip

Προβολές: 24

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Σήμα

Γίνεται φόρτωση...

Είστε νέο μέλος στο δίκτυο;

Σας προτείνουμε να προχωρήσετε στα παρακάτω:

1. Συμπλήρωση του προφίλ σας. Παρακαλούμε κάθε μέλος να προσθέσει φωτογραφία στο προφίλ του/της ή στο "Η σελίδα μου", αλλά και να συμπληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία σε αυτά, για να γνωριστούμε καλύτερα.

2. Προσθήκη φωτογραφιών.

3. Προσθήκη βίντεο.

4. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες ομάδα/ες του ενδιαφέροντός σας.

5. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες συζήτηση/εις του ενδιαφέροντός σας.

6. Συμμετοχή στη συζήτηση Γνωριμία μελών δικτύου για να γνωριστούμε καλύτερα.

7. Προσθήκη συζήτησης/σεων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Παρακαλούμε, η εκκίνηση νέων εξειδικευμένων συζητήσεων, να μην γίνεται στο φόρουμ των γενικών συζητήσεων, αλλά στο φόρουμ της αντίστοιχης ομάδας. Πχ για ένα θέμα σχετικό με Η Logo στο Δημοτικό, η συζήτηση θα πρέπει να εκκινηθεί στο φόρουμ της ομάδας αυτής. Αν δεν υπάρχει αντίστοιχη ομάδα και νομίζετε ότι πρέπει να δημιουργηθεί, προχωρήστε στη δημιουργία της!

8. Προσθήκη καταχώρισης/εων ιστολογίου.

9. Προσθήκη ομάδας/ων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Για επισημάνσεις, απορίες, ερωτήσεις, πληροφορίες επικοινωνήστε με την Κατερίνα Γλέζου.

© 2024   Created by Κατερίνα Γλέζου.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης