Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Μαθαίνω - Κατασκευάζω - Συνεργάζομαι - Επικοινωνώ

NewsLetter ΠΕ19-ΠΕ20 Πειραιά, Δ΄ Αθήνας & Κυκλάδων 7 Νοεμβρίου 2013 / No 119

Το Προεδρικό Διάταγμα για την Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

«…Η διοικητική αξιολόγηση για τους εκπαιδευτικούς… διενεργείται, με ή χωρίς αίτηση του εκπαιδευτικού, μία τουλάχιστον φορά ανά διετία και για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε κάποια από τις θέσεις ευθύνης… διενεργείται… μία τουλάχιστον φορά ανά τριετία… Η εκπαιδευτική αξιολόγηση διενεργείται, με ή χωρίς αίτηση του εκπαιδευτικού, μία, τουλάχιστον, φορά ανά τριετία…»

Δες επισυναπτόμενο «ΠΔ αξιολόγησης.pdf»

 

Η φετινή infoφρένεια του μαθήματος της πληροφορικής στην Α΄ ΕΠΑΛ

Τον Ιούνιο στάλθηκε στα σχολεία το βιβλίο «Αυτοματισμός Γραφείου» για το μάθημα «Εφαρμογές Πληροφορικής». Στις 10 Σεπτεμβρίου ανακοινώνονται με υπουργική απόφαση οι αναθέσεις για (κάποιο) μάθημα «Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών» χωρίς να προσδιορίζεται το περιεχόμενό του. Στις 17 Σεπτεμβρίου στο ΦΕΚ του νόμου για το Λύκειο το μάθημα μετονομάζεται σε «Εφαρμογές Πληροφορικής» και ως νέο μάθημα κανείς από αυτούς που καλείται να το διδάξει δεν ξέρει τι ύλη θα έπρεπε να διδάσκει από την αρχή της χρονιάς. Στις 15 Οκτωβρίου σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που καθορίζει την αντιστοιχία μαθημάτων – διδακτικών εγχειριδίων ανακοινώνεται ότι στο μάθημα «Εφαρμογές Πληροφορικής» αντιστοιχεί το βιβλίο «Εφαρμογές Πληροφορικής-Υπολογιστών» του Γενικού Λυκείου, επιβεβαιώνοντας τις ανεπίσημες αλλά έγκυρες πληροφορίες ότι το περιεχόμενο του μαθήματος έχει αλλάξει. Επιπλέον ουδείς (εκπαιδευτικός ή διευθυντής ΕΠΑΛ/ΣΕΚ) γνωρίζει (με όποιες συνέπειες συνεπάγεται αυτό) αν το μάθημα θεωρείται ότι είναι εργαστηριακό ή θεωρητικό (αντίστοιχα διδάσκεται ανήκει στο ΣΕΚ ή στο ΕΠΑΛ), το αν είναι εργαστηριακό τότε διδάσκεται από έναν καθηγητή ή γίνεται συνδιδασκαλία στα «μεγάλα» τμήματα και ποιος κλάδος το έχει ως «ανάθεση». Είναι Νοέμβρης και η διευκρινιστική οδηγία κάπου βολοδέρνει μεταξύ ΙΕΠ και Υπουργείου Παιδείας. Να προσθέσουμε τέλος ότι σύμφωνα με το νέο νόμο στις εξετάσεις του μαθήματος το 50% των θεμάτων θα είναι από τράπεζα θεμάτων!  Και μια φιλική προτροπή προς τους διδάσκοντες το μάθημα: Ρίξτε μια ματιά στις οδηγίες για το πώς προτείνεται να διδάσκεται το μάθημα στο γενικό λύκειο (επισυναπτόμενο «Ύλη A ΓΕΛ.pdf»).

 

Webinar “Βασικά θέματα Διδακτικής και Διδακτικής Πληροφορικής»

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, 6-7μμ, με εισηγητή το Δρ. Βασίλη Μπελεσιώτη, Σχολικό Σύμβουλος ΠΕ19.

Δες επισυναπτόμενο «12webinar-v2.2.pdf»

 

Ο εποικοδομητισμός ως μοντέλο διδασκαλίας της Πληροφορικής

Η ραγδαία εξέλιξη των τεχνολογικών εξελίξεων καθώς και των απαιτήσεων της κοινωνίας, απαιτεί από τον σύγχρονο πολίτη ικανότητες επίλυσης προβλήματος, σχεδιασμού συστημάτων και κατανόησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Οι βασικές αυτές ικανότητες της υπολογιστικής σκέψης καλλιεργούνται και αναπτύσσονται στα μοντέλα διδασκαλίας που βασίζονται στην εποικοδομητική θεωρία μάθησης. Αυτό το άρθρο προτείνει ένα θεωρητικό μαθητοκεντρικό εποικοδομητικό μοντέλο για τη διδασκαλία των μαθημάτων της Πληροφορικής που βασίζεται στις αρχές της παιχνιδοποίησης και της υπολογιστικής σκέψης…

Δες επισυναπτόμενο «CIE2013 Τζελέπη-Κοτίνη.pdf»

 

Πάει, αυτοί έχουν ξεφύγει… 

Ο «συνήθης ύποπτος» Δημήτρης Φωτιάδης με ενημέρωσε για τα εξής:

  • Ρομποτική και προγραμματισμός για μικρά παιδιά: Meet Bo & Yana 

Δες https://www.play-i.com/first-in-line

  • Touch Board: Interactivity Everywhere 

Δες http://www.kickstarter.com/projects/863853574/touch-board-interacti...

 

Το πείραμα του Negroponte: Αναλφάβητα πεντάχρονα παιδιά χάκαραν το Android

«… Οι εκπλήξεις δεν σταμάτησαν όμως εδώ: Μέσα σε 5 μήνες χρήσης των ταμπλετών, οι πιτσιρικάδες είχαν καταφέρει να χακάρουν το σύστημα Android!!! Κάποιος νεαρός αντιλήφθηκε την ύπαρξη της κάμερας (την οποία είχαν απενεργοποιήσει από τα εργαστήρια γιατί δεν πίστευαν ότι θα χρησιμοποιηθεί ποτέ) και μέσα από το μενού και τις εικόνες προσπαθούσε να βρει τι ήταν αυτό και σε τι χρησίμευε. Στο τέλος, έσπασε τις κλειδωμένες ρυθμίσεις της επιφάνειας εργασίας, έθεσε σε λειτουργία την κάμερα και έδειξε και στους άλλους πως γίνεται…» 

Δες http://techit.gr/2013/10/to-peirama-tou-negroponte/

 

International Digital Storytelling Conference “Digital Storytelling in Times of Crisis”

The Digital Storytelling in Times of Crisis conference is organized in Athens, Greece, during May 8-10, 2014, by the Laboratory of New Technologies in Communication, Education and the Mass Media and the University Research Institute of Applied Communication of the University of Athens with the collaboration of the Hellenic American Union. More details and updated information about this conference will be soon made available at http://www.media.uoa.gr/ntlab

 

“Teaching Robotics & Teaching with Robotics” και “Robotics in Education”

…The joint TRTWR & RIE 2014 event will be held in Padova, Italy, July 18, 2014 hosted by the 13th International Conference on Intelligent Autonomous Systems http://www.ias-13.org...

Δες επισυναπτόμενο «Educational Robotics.pdf»

 

4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Το 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (www.digifest.info) θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο, στο Αγρίνιο, στην Καλαμάτα, στην Κέρκυρα, στη Λάρισα, στη Μυτιλήνη, στη Ξάνθη ή στην Αλεξανδρούπολη, στη Ρόδο, στα Χανιά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, οι οποίες δηλώνουν συμμετοχή μέσω των σχολικών τους συμβούλων, την Πέμπτη 3, την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Απριλίου 2014. Η κοινή μέρα όλων των πόλεων θα είναι η Παρασκευή 4 Απριλίου, όταν στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθούν όλες οι πόλεις με τηλεδιάσκεψη… Προϋπόθεση συμμετοχής ενός μαθητικού έργου στο Φεστιβάλ αποτελεί η συμμετοχή εκπαιδευτικού Πληροφορικής στην ομάδα των εκπαιδευτικών που συντονίζει το έργο, αν δεν το συντονίζει αποκλειστικά ο ίδιος…

Δες επισυναπτόμενο «Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας.pdf»

 

5 Technologies That Could Be In Your Classroom Sooner Than You Think

1. Electroencephalography 2. Carbon Nanotubes 3. Phonebloks 4. Steam Controller 5. Papertab

Δες http://www.teachthought.com/technology/5-technologies-will-classroo... 

 

8ο  Συνέδριο ΠΕΚΑΠ: Η Πληροφορική στην Π/βάθμια & Δ/βάθμια Εκπαίδευση

Η Π.Ε.ΚΑ.Π. σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών), το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας (Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.) και την Α.ΣΠΑΙΤ.Ε (Παράρτημα. Βόλου) διοργανώνei το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καθηγητών Πληροφορικής με θέμα:«Η Πληροφορική στην Π/βάθμια & Δ/βάθμια Εκπαίδευση - Διδασκαλία και Διδακτική». Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο Βόλο από 28 έως 30 Μαρτίου 2014.

 

10 links worth clicking!

Μια ακόμη δραστηριότητα του «πολύπλευρου» συναδέλφου Γιάννη Κωτσάνη που «κρύβεται» πίσω από την ανάπτυξη δεκάδων λογισμικών, το διαγωνισμό «Λυσία» και πολλά άλλα, αλλά που εγώ τον θυμάμαι ως τον επιμελητή της ελληνικής έκδοσης στο κατά Papert ευαγγέλιο “Νοητικές θύελλες. Παιδιά, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Δυναμικές Ιδέες. Τα πάντα γύρω από τη logo» τη δεκαετία του ΄80 όταν πολλοί από εμάς αγνοούσαμε την ύπαρξή της.

Δες http://www.slideshare.net/YannisKotsanis/newsletter-yk03

 

Τα Webinars στο YouTube

Βιντεοσκοπημένα στο YouTube μπορείτε να δείτε προηγούμενα Webinars με θέματα όπως τις  ερευνητικές εργασίες, τα web 2  εργαλεία, την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, την εκπαιδευτική τηλεόραση, τον προγραμματισμό σε logo-like περιβάλλοντα…

Δες http://www.youtube.com/user/webinarspe1920/videos

 

Το ρομπότ ActivityBot της Parallax

Δες επισυναπτόμενο «ActivityBot.pdf»

 

Εκπαιδευτική Ρομποτική / Scoop.it

Για λόγους ενημέρωσης (εκτός από τους λόγους δεοντολογίας,) οφείλω να αναφέρω το http://www.scoop.it/t/irobot που είναι πηγή για αρκετές αναφορές του παρόντος NewsLetter για θέματα ρομποτικής.

 

Σύμβαση εργασίας εκπαιδευτικού στον ιδιωτικό τομέα

«…Οι συνολικές αποδοχές του εκπαιδευτικού για τις υπηρεσίες του εκπαιδευτικού θα ανέρχεται στο ποσόν των 400 ευρώ μεικτά…» αλλά «τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του εκπαιδευτικού καθορίζονται από τη Διεύθυνση του σχολείου» και για σιγουριά «η σύμβαση υπερισχύει οποιασδήποτε άλλης κυβερνητικής απόφασης»  ενώ «σε περίπτωση αλλαγής εθνικού νομίσματος, οι πληρωμές των μισθών  θα γίνονται στο νέο εθνικό νόμισμα».

Δες http://www.alfavita.gr/arthron/%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5-%CF%8...

 

Προηγούμενα NewsLetters στη διεύθυνση

http://dide-peiraia.att.sch.gr/plinetp/index.php?option=com_content&view=article&id=96&Itemid=90

 

Σχετικά με το παρόν NewsLetter

Τάσος Λαδιάς, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Πειραιά, Δ΄ Αθήνας και Κυκλάδων:

Το παρόν NewsLetter, από το Δεκέμβριο του 2009, είναι ένα ανεπίσημο έγγραφο, με σκοπό να ενημερώνονται κυρίως οι περίπου 700 εκπαιδευτικοί πληροφορικής των περιοχών ευθύνης μου.

 

Προσοχή! Όλα τα προαναφερόμενα επισυναπτόμενα θα τα βρείτε στο ακόλουθο αρχείο (συμπιεσμένος φάκελος)

20131107_ladias.zip

Προβολές: 27

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Σήμα

Γίνεται φόρτωση...

Είστε νέο μέλος στο δίκτυο;

Σας προτείνουμε να προχωρήσετε στα παρακάτω:

1. Συμπλήρωση του προφίλ σας. Παρακαλούμε κάθε μέλος να προσθέσει φωτογραφία στο προφίλ του/της ή στο "Η σελίδα μου", αλλά και να συμπληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία σε αυτά, για να γνωριστούμε καλύτερα.

2. Προσθήκη φωτογραφιών.

3. Προσθήκη βίντεο.

4. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες ομάδα/ες του ενδιαφέροντός σας.

5. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες συζήτηση/εις του ενδιαφέροντός σας.

6. Συμμετοχή στη συζήτηση Γνωριμία μελών δικτύου για να γνωριστούμε καλύτερα.

7. Προσθήκη συζήτησης/σεων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Παρακαλούμε, η εκκίνηση νέων εξειδικευμένων συζητήσεων, να μην γίνεται στο φόρουμ των γενικών συζητήσεων, αλλά στο φόρουμ της αντίστοιχης ομάδας. Πχ για ένα θέμα σχετικό με Η Logo στο Δημοτικό, η συζήτηση θα πρέπει να εκκινηθεί στο φόρουμ της ομάδας αυτής. Αν δεν υπάρχει αντίστοιχη ομάδα και νομίζετε ότι πρέπει να δημιουργηθεί, προχωρήστε στη δημιουργία της!

8. Προσθήκη καταχώρισης/εων ιστολογίου.

9. Προσθήκη ομάδας/ων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Για επισημάνσεις, απορίες, ερωτήσεις, πληροφορίες επικοινωνήστε με την Κατερίνα Γλέζου.

© 2024   Created by Κατερίνα Γλέζου.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης