Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Μαθαίνω - Κατασκευάζω - Συνεργάζομαι - Επικοινωνώ

Ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού eTwinning έργου “Let’s Dive into the BLUE!” - Α΄Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το ευρωπαϊκό eTwinning έργο “Let’s Dive into the BLUE!”, το οποίο συνίδρυσε και υλοποίησε το Α΄Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού σε συνεργασία με 14 σχολεία από 8 χώρες: Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Πολωνία, Γερμανία, Τυνησία και Δανία, κατά το σχολικό έτος 2024-2025. Το έργο διήρκεσε από τον Σεπτέμβριο του 2024 έως τον Ιούνιο του 2025, με τη συμμετοχή 18 εκπαιδευτικών και 185 μαθητών ηλικίας 12-16 ετών. Η επίσημη γλώσσα του έργου ήταν η Αγγλική.
Το έργο συνίδρυσαν οι εκπαιδευτικοί Sara Llésera Ortega από το Institut Escola Daniel Mangrané, Jesús-Tortosa (Ισπανία) και η δρ Κατερίνα Γλέζου από το Α΄Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, κατά τη συμμετοχή τους στο ευρωπαϊκό eTwinning σεμινάριο με θέμα “Schools in disadvantaged areas: turning challenges into opportunities with eTwinning”, που πραγματοποιήθηκε στις 18-20 Απριλίου 2024 στο Τορίνο της Ιταλίας, μετά από πρόσκληση του Εθνικού Οργανισμού Υποστήριξης eTwinning.
Στο έργο συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της Α΄Λυκείου του Α΄ Αρσάκειου Λυκείου Ψυχικού στο πλαίσιο του μαθήματος «Εφαρμογές Πληροφορικής», με υπεύθυνη καθηγήτρια τη δρ Κατερίνα Γλέζου, Scientix Ambassador, eTwinning Ambassador, CodeWeek Leading Teacher, καθηγήτρια Πληροφορικής, Ρομποτικής και Φυσικών Επιστημών. Στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του έργου συνεργάστηκαν και οι εκπαιδευτικοί κ. Βύρων Χαμηλοθώρης και κ. Αθανάσιος Αλεβιζάκης του Α΄Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού. Μεταξύ των συνεργαζόμενων σχολείων συμμετείχε και το Α΄Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μαίρη Μαρίν.
Ο βασικός στόχος του έργου ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε παγκόσμια περιβαλλοντικά ζητήματα, με εστίαση στο νερό ως ζωτικό φυσικό πόρο. Μέσα από τη διεθνή συνεργασία, οι μαθητές ανέδειξαν τη σημασία των υδάτινων οικοσυστημάτων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο και πρότειναν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας.
Παράλληλα, το έργο ενίσχυσε:
  • τον ψηφιακό γραμματισμό,
  • τις δεξιότητες προγραμματισμού, ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης,
  • την επικοινωνία στην αγγλική γλώσσα και
  • τη διαπολιτισμική μάθηση.
Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες δράσεις, όπως:
CodeWeek, ESA Challenges, World Space Week, Hour of Code, Computer Science Education Week, Safer Internet Day, STEM Discovery Campaign, World Water Day, Earth Day.
Κατά τη διάρκεια του έργου, οι μαθητές:
  • συνεργάστηκαν με συνομηλίκους τους από τα σχολεία-εταίρους για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων μέσω της τεχνολογίας,
  • πειραματίστηκαν με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και περιβάλλοντα Τεχνητής Νοημοσύνης,
  • ανέπτυξαν υπολογιστική σκέψη και
  • δημιούργησαν συνεργατικά ψηφιακά τεχνουργήματα.
Μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης για την υπεύθυνη χρήση του νερού, οι μαθητές ενίσχυσαν την περιβαλλοντική συνείδηση, ανέπτυξαν πνεύμα συνεργασίας και σεβασμού προς τη φύση και συνέβαλαν ενεργά στη διάδοση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).
Το έργο ενίσχυσε επίσης:
  • τη χρήση ψηφιακών και ΑΙ εργαλείων με κριτικό πνεύμα,
  • την ανταλλαγή καλών πρακτικών STEAM στην εκπαίδευση, και
  • την προετοιμασία των μαθητών ως ενεργών πολιτών του σήμερα και του αύριο.
Με ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα (4Cs: Communication, Collaboration, Critical Thinking, Creativity), οι μαθητές εξερεύνησαν τις δυνατότητες και τους κινδύνους της τεχνολογίας και πρότειναν λύσεις προς όφελος του κοινού καλού. Η σύμπραξη αυτή ανέδειξε τη σημασία της διακρατικής συνεργασίας και της ενδυνάμωσης της μαθησιακής κοινότητας μέσω καινοτόμων και εναλλακτικών διδακτικών προσεγγίσεων.
Στο πλαίσιο διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου δημιουργήθηκε ο συνεργατικός ιστότοπος: Let’s Dive into the BLUE! – Website  https://sites.google.com/view/lediblue/home
Στη σελίδα https://sites.google.com/view/lediblue/collaborative-activities μπορείτε να περιηγηθείτε στις συνεργατικές δραστηριότητες ανά μήνα.
Στη σελίδα https://sites.google.com/view/lediblue/collaborative-outcomes μπορείτε να περιηγηθείτε στα ψηφιακά τεχνουργήματα που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα των συνεργατικών δραστηριοτήτων.
Στον σύνδεσμο https://mosaically.com/photomosaic/lediblue μπορείτε να απολαύσετε ένα φωτομωσαϊκό με φωτογραφίες και εικόνες του έργου.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο, τις δραστηριότητες και τις δημιουργίες των μαθητών είναι διαθέσιμες:
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς για την ενεργό συμμετοχή, τη δημιουργικότητα και την καινοτόμο συμβολή τους στην επιτυχή υλοποίηση του έργου, την ανάδειξη της ανάγκης προστασίας των υδάτινων πόρων και την προώθηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης!

Προβολές: 3

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Σήμα

Γίνεται φόρτωση...

Είστε νέο μέλος στο δίκτυο;

Σας προτείνουμε να προχωρήσετε στα παρακάτω:

1. Συμπλήρωση του προφίλ σας. Παρακαλούμε κάθε μέλος να προσθέσει φωτογραφία στο προφίλ του/της ή στο "Η σελίδα μου", αλλά και να συμπληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία σε αυτά, για να γνωριστούμε καλύτερα.

2. Προσθήκη φωτογραφιών.

3. Προσθήκη βίντεο.

4. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες ομάδα/ες του ενδιαφέροντός σας.

5. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες συζήτηση/εις του ενδιαφέροντός σας.

6. Συμμετοχή στη συζήτηση Γνωριμία μελών δικτύου για να γνωριστούμε καλύτερα.

7. Προσθήκη συζήτησης/σεων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Παρακαλούμε, η εκκίνηση νέων εξειδικευμένων συζητήσεων, να μην γίνεται στο φόρουμ των γενικών συζητήσεων, αλλά στο φόρουμ της αντίστοιχης ομάδας. Πχ για ένα θέμα σχετικό με Η Logo στο Δημοτικό, η συζήτηση θα πρέπει να εκκινηθεί στο φόρουμ της ομάδας αυτής. Αν δεν υπάρχει αντίστοιχη ομάδα και νομίζετε ότι πρέπει να δημιουργηθεί, προχωρήστε στη δημιουργία της!

8. Προσθήκη καταχώρισης/εων ιστολογίου.

9. Προσθήκη ομάδας/ων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Για επισημάνσεις, απορίες, ερωτήσεις, πληροφορίες επικοινωνήστε με την Κατερίνα Γλέζου.

© 2025   Created by Κατερίνα Γλέζου.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης