Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης
Μαθαίνω - Κατασκευάζω - Συνεργάζομαι - Επικοινωνώ
Ενημερωτικό σημείωμα Φεβρουαρίου 2012 (1ο)
Πιστοποίηση μαθητών Γυμνασίου στις ΤΠΕ
Είναι γνωστό ότι έχει εξαγγελθεί το έργο το οποίο θα δημιουργήσει τον μηχανισμό για την πιστοποίηση των μαθητών της Γ Γυμνασίου σε δεξιότητες Πληροφορικής – ΤΠΕ.
Στο έγγραφο ανάθεσης του έργου υπάρχου πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τον κλάδο μας που δεν έχουν συζητηθεί ενώ έχουν μεγάλη σημασία. Όπως ότι θα παρέχει:
Ολοκληρωμένο σύστημα πιστοποίησης μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ικανότητες ΤΠΕ σε πλήρη λειτουργία με ικανό εύρος δοκιμασιών για τη αυτοματοποιημένη παραγωγή τεστ για την διάγνωση επάρκειας ικανοτήτων ΤΠΕ σε δύο επίπεδα, για μαθητές γυμνασίου και λυκείου αντίστοιχα
Προσέξτε αναφέρει δύο επίπεδα και πιστοποίηση μαθητών Λυκείου θέματα τα οποία δεν υπάρχουν στις τρέχουσες πολιτικές ανακοινώσεις αλλά σε κάθε περίπτωση το θεωρώ θετικό για τον κλάδο μας να υπάρχει μια τέτοια προοπτική.
Ενδοσχολική διαμορφωτική αξιολόγηση μαθητών σε πιλοτική εφαρμογή.
Συνεπώς μέσω του έργου θα μπορούν να τεθούν αυτοματοποιημένα τεστ στους μαθητές μιας τάξης
Εκπαιδευτικό υλικό της μαθησιακής διαδικασίας και υποστηρικτικές υπηρεσίες για την απόκτηση των στοχευόμενων ικανοτήτων ΤΠΕ και την αυτοαξιολόγηση μαθητών
Η ύπαρξη της πιστοποίησης αυτόματα θα δημιουργήσει μια μεγάλη πίεση (από γονείς μαθητές κ.λπ) προς τους εκπαιδευτικούς πληροφορικής να διδάξουν την αντίστοιχη ύλη. .
Ας δούμε την ύλη που θα εξεταστούν οι μαθητές:
Ο πιστοποιούμενος μαθητής θα πρέπει, κατ’ αρχήν, να είναι ικανός:
1. Να χειρίζεται τα περισσότερα ψηφιακά μέσα (υπολογιστές, κινητές και άλλες συσκευές, λογισμικό)
2. Να κατανοεί και αναλύει προβλήματα χρησιμοποιώντας εργαλεία και υπηρεσίες ΤΠΕ
3. Να σχεδιάζει, υλοποιεί, αναθεωρεί και ακολουθεί μια στρατηγική αναζήτησης πληροφοριών για ένα καθορισμένο πρόβλημα
4. Να συνεργάζεται και επικοινωνεί ανταλλάσσοντας πληροφορίες, μηνύματα, και σχόλια, με εργαλεία πληροφορικής
5. Να δημιουργεί, να τροποποιεί και συνθέτει ψηφιακά αντικείμενα (κείμενα, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, εικόνες, ήχους) αξιοποιώντας εργαλεία πληροφορικής
Αν αναρωτιέστε που θα βρεθεί το υλικό που θα διδάξουν οι εκπαιδευτικοί ξαναδιαβάστε την πρόταση της τελευταίας κουκίδας παραπάνω.
Επίσης αναζητήστε το πρόγραμμα του νέου σχολείου (Γυμνάσιο) στο http://digitalschool.minedu.gov.gr/info/newps.php
Στο 8 Επιστημονικό Πεδίο: Πληροφορική και Νέες Τεχνολογίες
ΤΠΕ Γυμνάσιο
Τέλος (ως άσκηση!) συγκρίνετε το πρόγραμμα σπουδών με τις ικανότητες που πρέπει να έχει ο πιστοποιούμενος μαθητής.
Από τον παραπάνω σύνδεσμο του Ψηφιακού Σχολείο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Οδηγός του Εκπαιδευτικού (για το Γυμνάσιο). Μέσα σε αυτόν υπάρχουν ενδιαφέρουσες εργασίες που μπορούν να γίνουν και στο κανονικό πρόγραμμα σπουδών του Γυμνασίου.
Η περιγραφή του έργου βρίσκεται στο αρχείο Εργο Πιστοποίησης ΤΠΕ.pdf
Αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων
Από το επόμενο σχολικό έτος ξεκινάει η "υποχρεωτική" αυτοαξιολόγηση όλων των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ταυτόχρονα ξεκινάει η αυτοαξιολόγηση των σχολικών συμβούλων.
Ο κύριος σκοπός της αυτοαξιολόγησης είναι ο εντοπισμός προβλημάτων και των μεθόδων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση.
Η αυτοαξιολόγηση γίνεται με βάση δείκτες που έχουν καθοριστεί από μια επιστημονική επιτροπή (π.χ ένας δείκτης μπορεί να είναι οι σχέσεις καθηγητών και γονέων). Οι δείκτες αυτοί μπορούν να τροποποιηθούν από τους αξιολογούμενους. Σε κάθε δείκτη υπάρχει ένας αριθμός ερωτήσεων που θα πρέπει να απαντήσει το σχολείο. Από τις απαντήσεις προκύπτουν τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να έχει το σχολείο. Οι καθηγητές στη συνέχεια επιλέγουν με ποιο "πρόβλημα" θέλουν να ασχοληθούν και καταρτίζουν ένα σχέδιο δράσης. Στη συνέχει υλοποιούν αυτό το σχέδιο δράσης (συνήθως τον επόμενο χρόνο) και εξετάζουν τα αποτελέσματά του.
Στην αυτοαξιολόγηση δεν υπάρχει ατομική αξιολόγηση κάθε καθηγητή ούτε μπαίνουν θέματα επιδόσεων σε μαθήματα (εκτός αν τα βάλει το σχολείο).
Σε κάθε σχολείο θα γίνει επιμόρφωση σχετικά με την αυτοαξιολόγηση και την διαδικασία της.
Περισσότερα στο αρχείο Αυτοαξιολόγηση.pdf
Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών
Οι καθηγητές Πληροφορικής είναι ίσως η ειδικότητα που αναλογικά έχει τους περισσότερους μεταπτυχιακούς τίτλους από όλους τους άλλους κλάδους στην εκπαίδευση.
Για όσους συναδέλφους σκέφτονται να προχωρήσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές στέλνω μια κατάσταση με όσα μεταπτυχιακά προγράμματα μπόρεσα να εντοπίσω που να έχουν σχέση με την Πληροφορική – ΤΠΕ στην Εκπαίδευση.
Εκτός από αυτά υπάρχουν και 2-3 ακόμα με κατεύθυνση την διοίκηση των εκπαιδευτικών μονάδων.
Επίσης προσωπικά μπορώ να βοηθήσω συναδέλφους που ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν την εργασία τους σε ένα από τα πολλά συνέδρια Πληροφορικής που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. Η εργασία που μπορείτε να παρουσιάσετε μπορεί να αφορά μια νέα προσέγγιση διδασκαλίας ενός αντικειμένου, κάτι που δημιουργήστε με την τάξη σας ή μια συνεργασία σας με ένα άλλο συνάδελφο άλλης ειδικότητας. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν χρειάζεται η εργασία που θα παρουσιάσετε να διεκδικεί βραβείο Νόμπελ! ή να είναι κατάλληλη για journal της IEEE, αν διαβάσετε πρακτικά των συνεδρίων θα δείτε ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι εργασίες που θα μπορούσατε να είχατε κάνει και εσείς!.
Πρακτικά συνεδρίων μπορείτε να βρείτε στην διεύθυνση
www.etpe.gr à Πρακτικά συνεδρίων ΕΤΠΕ και
http://di.ionio.gr/cie/images/documents/cie2011proceedings.pdf Πρακτικά του συνεδρίου CIE 2011 - Conference on Informatics in Education 2011
Οργανικές θέσεις στα Δημοτικά
Δεν υπάρχει κάτι νεώτερο. Η ΠΕΚΑΠ θα προσπαθήσει να ενημερωθεί από το Υπουργείο για το στάδιο που βρίσκεται η σχετική απόφαση.
Αυτοεπιμόρφωση καθηγητών
Στους δύσκολους καιρούς χρειάζεται αισιοδοξία και οργάνωση οπότε ας αρχίσουμε την οργάνωση σεμιναρίων αυτοεπιμόρφωσης για καθηγητές του κλάδου μας.
Για την ώρα θα δημιουργηθούν τέσσερα σεμινάρια αυτοεπιμόρφωσης.
Το πρώτο θα αφορά δημιουργία Ιστοσελίδων με το Joomla
Το δεύτερο το Scratch
To Τρίτο δημιουργία μαθημάτων εξ αποστάσεως με το περιβάλλον LAMS
To Τέταρτο δημιουργία Wiki.
Δεν έχουν καθοριστεί πλήρως τα σχολεία και οι ημέρες των σεμιναρίων αλλά γενικά τα σχολεία που έχουν δηλώσει διαθεσιμότητα και οι εκπαιδευτές βρίσκονται στις περιοχές Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή, Μεταμόρφωση και Ραφήνα (για το wiki).
Μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή στα σεμινάρια αυτά στο μαιλ μου (vkanidis@gmail.com)
Υπενθυμίζεται ότι οι εκπαιδευτές και εκείνοι που διαθέτουν το εργαστήριο του σχολείου τους είναι συνάδελφοί μας που περά από την ικανοποίηση της προσφοράς προς τον κλάδο δεν έχουν κανένα άλλο όφελος. Τους ευχαριστώ θερμά ακόμα μια φορά.
Αν υπάρχουν συνάδελφοι από άλλες περιοχές που θα μπορούσαν να διαθέσουν το εργαστήριο τους ή να διδάξουν κάποιο αντικείμενο θα τους παρακαλούσα να το δηλώσουν.
Φιλικά
Βαγγέλης Κανίδης
Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής
Προσοχή! τα προαναφερόμενα έγγραφα περιλαμβάνονται στο ακόλουθο συνημμένο αρχείο : 201202_kanidhs.zip
© 2024 Created by Κατερίνα Γλέζου. Με την υποστήριξη του
Πρέπει να είστε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης για να προσθέσετε σχόλια!
Γίνετε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης