Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Μαθαίνω - Κατασκευάζω - Συνεργάζομαι - Επικοινωνώ

Ολοκλήρωση εργασιών του 11ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 11ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας του κόμβου Αθήνας που διοργανώθηκε από το 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής/Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 10-13/5/2022.

Ήταν χαρά και τιμή μου να προσθέσω το λιθαράκι μου ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, ως μέλος του προεδρείου συνεδριών του Φεστιβάλ και ως υπεύθυνη καθηγήτρια των παρουσιαζόμενων έργων από τις ομάδες μαθητών μου.

Νιώθω ιδιαιτέρως περήφανη για τις ομάδες μαθητών/τριών μου του Α΄ Αρσάκειου Γυμνασίου και του Α΄ Αρσάκειου Λυκείου Ψυχικού που παρουσίασαν 4 πρωτότυπα ψηφιακά έργα τα οποία υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων μας την σχολική χρονιά 2021-2022! Μπράβο παιδιά μου! Πάντα μπροστά! Πάντα ψηλά!

Το Α΄ Αρσάκειο Γυμνάσιο Ψυχικού συμμετείχε στο 11ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας και ομάδα μαθητών παρουσίασε το έργο "Το τρένο περνά!" http://v-athina.digifest.info/2022/04/blog-post_49.html.

Πρόκειται για το eTwinning έργο Το τρένο περνά! – Προγραμματίζοντας μικροελεγκτή #SkillsLabs" https://live.etwinning.net/projects/project/329670 , το οποίο υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2021-2022 στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων Β΄ Τάξης Γυμνασίου στη Θεματική: «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία» και συγκεκριμένα στην Υποθεματική: STEM/Εκπαιδευτική Ρομποτική. Βασική ιδέα του έργου ήταν η εμπλοκή των μαθητών σε ομαδοσυνεργατικές STEM δραστηριότητες ενεργητικής βιωματικής διερευνητικής μάθησης προγραμματισμού μικροελεγκτή στοχεύοντας στην ανάπτυξη υπολογιστικής σκέψης και δεξιοτήτων επικοινωνίας, συνεργασίας και δημιουργικότητας. Στο έργο συνεργάζονται εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων και μαθητές της Β΄ τάξης του Α΄ και του Β΄ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού. Οι μαθητές εμπλέκονται σε δραστηριότητες: - εισαγωγής στη ρομποτική και στον προγραμματισμό, - διατύπωσης αυθεντικού προβλήματος (όπως έλεγχος διάβασης τρένου), - εξοικείωσης με τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες μικροελεγκτή (μικροελεγκτής ATmega328), - εισαγωγής στο προγραμματιστικό περιβάλλον mBlock, - δημιουργίας τεχνουργήματος και κατάλληλης συνδεσμολογίας αξιοποιώντας κατάλληλα δομικά στοιχεία όπως τουβλάκια LEGO, καλώδια, λαμπάκια LED κ.ά., - προγραμματισμού του μικροελεγκτή. Η ανάπτυξη του twinspace του έργου https://twinspace.etwinning.net/205065/home ξεκίνησε με την ίδρυση του έργου τον Οκτώβριο 2021 και συνεχίστηκε από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της Β΄ τάξης των σχολείων μας σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς υλοποιήθηκε πληθώρα δραστηριοτήτων ακολουθώντας τα τρέχοντα ημερολογιακά γεγονότα.

Αξίζει να αναφερθούν τα συνεργατικά προϊόντα του έργου:

- την πρώτη ολοκληρωμένη έκδοση του εικονογραφημένου πολυγλωσσικού λεξικού που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία των μαθητών και των καθηγητριών Αγγλικών, Γαλλικών και Γερμανικών. https://twinspace.etwinning.net/files/collabspace/5/65/065/205065/f...

- το μωσαϊκό φωτογραφιών από τα εργαστήρια κατά την εξέλιξη των δραστηριοτήτων. https://mosaically.com/photomosaic/1dd5fbff-af27-496e-8a29-aca2dac4...

- το συνεργατικό διαδραστικό ψηφιακό τεχνούργημα genial.ly με τίτλο "Το τρένο περνά!" στην πλατφόρμα Genial.ly. https://view.genial.ly/62765280909e380011f50dc3/interactive-image-t...

Ενδεικτικά βίντεο για μια μικρή γεύση της ατμόσφαιρας στο εργαστήριο:

https://vimeo.com/646801547

https://vimeo.com/668065979

https://vimeo.com/668067546

https://vimeo.com/668140096

https://vimeo.com/668125367

 

Το Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού συμμετείχε στο 11ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας και τρεις ομάδες μαθητών του παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία τρία μαθητικά έργα την Τρίτη 10/5/2022, στη 2η Ζώνη 12:00 - 14:00. Η παρουσίαση έργων αφορούσε σε ένα έργο μαθητών της Α΄ τάξης Λυκείου και δύο έργα μαθητών της Β΄ τάξης Λυκείου που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα έργα:

  1. Τίτλος Έργου: "EU CodeWeek 2021" http://v-athina.digifest.info/2022/04/eu-codeweek-2021.html

Α΄ Τάξη - Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού - Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δρ Κατερίνα Γλέζου

- Στο πλαίσιο του μαθήματος: Εφαρμογές Πληροφορικής

Περιγραφή έργου:

Ανάπτυξη συνεργατικού padlet https://padlet.com/glezou/eucodeweek21_arsakeio με τίτλο "EU Code Week 2021 @ Arsakeia Schools | Activities - Students Projects - EU Code Week 2021 @ Arsakeia Schools Psychikou". Οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά στην Ευρωπαική Εβδομάδα Κώδικα (EU Code Week), εξοικειώνονται και αξιοποιούν εφαρμογές νέφους, μαθαίνουν προγραμματισμό σε HTML, συνεργάζονται, δημιουργούν και διαμοιράζονται συνεργατικά ψηφιακά τεχνουργήματα - ενδεικτικά αναφέρονται - ιστοσελίδες και ιστότοπους, έργα Scratch, παρουσιάσεις PowerPoint, νοητικούς χάρτες αξιοποιώντας διαδικτυακές πλατφόρμες όπως MindMup, Bubbl.us, Coggle, ψηφιακά παιχνίδια αξιοποιώντας την πλατφόρμα LearningApps, αφίσες αξιοποιώντας την πλατφόρμα Canva.

Μαθητικοί ιστότοποι:

Τμήμα Α1 - Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης https://sites.google.com/view/sdg-a1

Τμήμα Α2 - Κλιματική αλλαγή https://sites.google.com/view/climatechange-a2  

Τμήμα Α3 - Η πανδημία στη ζωή μας https://sites.google.com/view/pandemic-a3/

Τμήμα Α4 - Τεχνητή νοημοσύνη https://sites.google.com/view/artificialintelligence-a4/

Παράλληλα, ομάδες μαθητών συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό eTwinning έργο "Let's Explore the World of Technology" https://twinspace.etwinning.net/193609/ και συνεργάζονται με μαθητές άλλων σχολείων δημιουργώντας μια ευρωπαϊκή κοινότητα πρακτικής και μάθησης.

Σκοπός τού έργου «Let’s explore the World of Technology” είναι η καλλιέργεια των υπολογιστικών δεξιοτήτων και τής υπολογιστικής σκέψης, η εισαγωγή των μαθητών και η εμβάθυνση στις νέες αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things - IoT), η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Μηχανική Μάθηση, ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν και εξοικειωθούν με τις νέες αναδυόμενες τεχνολογίες και να διερευνήσουν τις προκλήσεις, τις δυνατότητες και τους κινδύνους των νέων τεχνολογιών. Μέσα από αυτήν τη δημιουργική σύμπραξη, απώτερο στόχο τού έργου αποτελεί η ανάδειξη τής σημασίας τής συνεργασίας των λαών, τής ανάπτυξης τής επικοινωνίας και τής συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών από διαφορετικά σχολεία.

Στο συνεργατικό Padlet οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να διερευνήσουν μια πληθώρα δραστηριοτήτων και έργων των μαθητών, που υλοποιήθηκαν προοδευτικά στο πλαίσιο του μαθήματος "Εφαρμογές Πληροφορικής" κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

  1. Τίτλος Έργου: "Learn -code -create" http://v-athina.digifest.info/2022/04/learn-code-create.html

B΄ Τάξη - Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού - Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δρ Κατερίνα Γλέζου - Στο πλαίσιο του μαθήματος: Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Υπολογιστών

Περιγραφή έργου: Ανάπτυξη συνεργατικού padlet με τίτλο " 2021-2022 Μαθαίνω προγραμματισμό - Για την αναβάθμιση της διδακτικής-μαθησιακής διαδικασίας" https://padlet.com/glezouk/programming21 .

Στο συνεργατικό Padlet οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να διερευνήσουν μια πληθώρα δραστηριοτήτων και έργων των μαθητών, που υλοποιήθηκαν προοδευτικά στο πλαίσιο του μαθήματος "Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Υπολογιστών" κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

  1. Τίτλος Έργου: "Give Peace a Chance" http://v-athina.digifest.info/2022/04/give-peace-chance.html

B΄ Τάξη - Α΄ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού - Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δρ Κατερίνα Γλέζου - Στο πλαίσιο του μαθήματος: Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Υπολογιστών

Περιγραφή έργου: Οι μαθητές του Α΄Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού συμμετείχαν στην ειρηνιστική πρωτοβουλία "Coding for Peace" κωδικοποιώντας ένα μήνυμα ειρήνης, αλληλεγγύης και υποστήριξης προς τους μαθητές και τους δασκάλους της Ουκρανίας. Οι μαθητές εξέφρασαν τα αντιπολεμικά τους συναισθήματα αξιοποιώντας το προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch. Δημιούργησαν ή ανέμειξαν έργα Scratch και τα διαμοίρασαν στο "Coding for Peace" Scratch Studio: https://scratch.mit.edu/studios/31188992 ακολουθώντας την πρόταση της EU Code Week κοινότητας. Επιπροσθέτως, δημιούργησαν το "Give Peace a Chance!" Scratch Studio https://scratch.mit.edu/studios/31244461/ προκειμένου να διαλαλήσουν το επείγον μήνυμα "Stop the war now!". Ακόμα, δημιούργησαν συνεργατικά διάφορα ψηφιακά τεχνουργήματα όπως αφίσες αξιοποιώντας την πλατφόρμα Canva,  παρουσιάσεις powerpoint, τα οποία πρόσθεσαν στην στήλη "Coding for Peace" στο padlet της τάξης με τίτλο " 2021-2022 Μαθαίνω προγραμματισμό - Για την αναβάθμιση της διδακτικής-μαθησιακής διαδικασίας" https://padlet.com/glezouk/programming21 Τέλος, κατασκεύασαν ένα lino http://linoit.com/users/glezou/canvases/Give_Peace_a_Chance για τον διαμοιρασμό των έργων τους και την ενίσχυση του φιλειρηνικού κινήματος. https://vimeo.com/707943056 

Παραδείγματα έργων Scratch: 

https://scratch.mit.edu/projects/657176001 

https://scratch.mit.edu/projects/660027772 

https://scratch.mit.edu/projects/660587387 

https://scratch.mit.edu/projects/659110638 

https://scratch.mit.edu/projects/659387144 

https://scratch.mit.edu/projects/661912197 

Συγχαρητήρια θερμά σε όλες και όλους τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ!

- στις μαθήτριες και τους μαθητές που ανέπτυξαν και παρουσίασαν περισσότερα από 70 ψηφιακά έργα και τις/τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς που έδωσαν την έμπνευση και την υποστήριξη!

- στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για την εθελοντική προσφορά του χρόνου και της ενέργειας που αφιέρωσαν!

- στους πανεπιστημιακούς δασκάλους και τους Εκπαιδευτικούς/Πολιτιστικούς Φορείς και Ιδρύματα που παρουσίασαν 11 εργαστήρια υψηλής ποιότητας!

Τα ψηφιακά έργα των μαθητών που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ του κόμβου Αθήνας είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα http://v-athina.digifest.info/.

Προβολές: 15

Σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης για να προσθέσετε σχόλια!

Γίνετε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Σήμα

Γίνεται φόρτωση...

Είστε νέο μέλος στο δίκτυο;

Σας προτείνουμε να προχωρήσετε στα παρακάτω:

1. Συμπλήρωση του προφίλ σας. Παρακαλούμε κάθε μέλος να προσθέσει φωτογραφία στο προφίλ του/της ή στο "Η σελίδα μου", αλλά και να συμπληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία σε αυτά, για να γνωριστούμε καλύτερα.

2. Προσθήκη φωτογραφιών.

3. Προσθήκη βίντεο.

4. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες ομάδα/ες του ενδιαφέροντός σας.

5. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες συζήτηση/εις του ενδιαφέροντός σας.

6. Συμμετοχή στη συζήτηση Γνωριμία μελών δικτύου για να γνωριστούμε καλύτερα.

7. Προσθήκη συζήτησης/σεων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Παρακαλούμε, η εκκίνηση νέων εξειδικευμένων συζητήσεων, να μην γίνεται στο φόρουμ των γενικών συζητήσεων, αλλά στο φόρουμ της αντίστοιχης ομάδας. Πχ για ένα θέμα σχετικό με Η Logo στο Δημοτικό, η συζήτηση θα πρέπει να εκκινηθεί στο φόρουμ της ομάδας αυτής. Αν δεν υπάρχει αντίστοιχη ομάδα και νομίζετε ότι πρέπει να δημιουργηθεί, προχωρήστε στη δημιουργία της!

8. Προσθήκη καταχώρισης/εων ιστολογίου.

9. Προσθήκη ομάδας/ων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Για επισημάνσεις, απορίες, ερωτήσεις, πληροφορίες επικοινωνήστε με την Κατερίνα Γλέζου.

© 2024   Created by Κατερίνα Γλέζου.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης