Ας συζητήσουμε σχετικά με την αξιοποίηση των εκπαιδευτικών κοινωνικών δικτύων στην Ελλάδα. Παραθέτω μια ενδεικτική λίστα ελληνικών εκπαιδευτικών κοινωνικών δικτύων όπως προέκυψε από τη μέχρι τώρα αναζήτηση στο διαδίκτυο. Αν γνωρίζετε κι άλλα, παρακαλώ ενημερώστε τη λίστα και προσθέστε σχόλια, παρατηρήσεις, προτάσεις.
Παραδείγματα ελληνικών εκπαιδευτικών κοινωνικών δικτύων
Παράδειγμα 1: Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης
Το κοινωνικό δίκτυο Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης (
http://logogreekworld.ning.com/) δημιουργήθηκε από την εκπαιδευτικό Κατερίνα Γλέζου στα τέλη Ιούνη 2009 στην πλατφόρμα δημιουργίας κοινωνικών δικτύων Ning. Σκοπό του δικτύου αποτελεί η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που αφορούν στην παιδαγωγική αξιοποίηση Logo-like περιβαλλόντων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Στόχος η λειτουργία του δικτύου ως βήμα διαλόγου και αλληλοϋποστήριξης της εκπαιδευτικής κοινότητας στην προσπάθεια αναβάθμισης της διδακτικής-μαθησιακής διαδικασίας.
Παράδειγμα 2: Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες
Το δίκτυο Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες (
http://scienceteachersnet.ning.com/) δημιουργήθηκε από τους εκπαιδευτικούς Φυσικών Επιστημών Βαγγέλη Κολτσάκη και Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, στα μέσα του Ιούνη του 2009 στην πλατφόρμα Ning. Το δίκτυο αυτό είναι προσανατολισμένο στο πώς θα γίνουν τα μέλη του καλύτεροι δάσκαλοι των φυσικών επιστημών, ανταλλάσσοντας εκπαιδευτικές εμπειρίες, απόψεις αλλά και εκπαιδευτικό υλικό που είναι αναγκαίο στους μαχόμενους εκπαιδευτικούς.
Απευθύνεται σε όσους διδάσκουν Φυσικές Επιστήμες, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (δάσκαλοι, καθηγητές κλπ). Η εγγραφή είναι δωρεάν και κάθε μέλος μπορεί να καταθέτει/ανταλλάσσει πληροφορίες, γνώμες και απόψεις, εκπαιδευτικό υλικό κλπ. Όπως αναφέρει ο κ. Βαγγέλης Κολτσάκης (
http://ek.based.gr/?p=1580#more-1580), στις πρώτες 80 ημέρες της λειτουργίας του δικτύου (στη διάρκεια των θερινών διακοπών), έχουν ήδη εγγραφεί περισσότερα από 300 μέλη, έχει ήδη συγκεντρωθεί πλούσιο υλικό και έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Οι περισσότερες από 8.000 επισκέψεις και 60.οοο θεάσεις των σελίδων του δικτύου, αποτελούν ενθαρρυντικό στοιχείο -σε συνδυασμό με την ποιότητα του περιεχομένου του- για την εξέλιξή του.
Παράδειγμα 3: Υλικό Φυσικής και Χημείας
Το δίκτυο Υλικό Φυσικής και Χημείας (
http://ylikonet.ning.com/) δημιουργήθηκε από τον Δ. Μάργαρη στα μέσα του Ιούλη του 2009 αξιοποιώντας το Ning. Πρόκειται για ένα δίκτυο που εκπαιδευτικοί Φυσικών επιστημών αναρτούν υλικό διδασκαλίας και αλληλεπιδρούν πάνω σε θέματα διδασκαλίας, με στόχο να γίνονται καλύτεροι δάσκαλοι καθώς και ένα δίκτυο που ο μαθητής μπορεί να βρει υλικό Φυσικής – Χημείας, που θα τον βοηθήσει να δει με καλύτερο μάτι τις Φυσικές επιστήμες.
Παράδειγμα 4: Μαθαίνοντας Φυσική στο 8ο
Το δίκτυο Learning Physics in the 8th-Μαθαίνοντας Φυσική στο 8ο (
http://physics8th.ning.com/) δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Φυσικής Στέργιο Ναστόπουλο το Φεβρουάριο 2009 στην πλατφόρμα Ning. Πρόκειται για ένα δίκτυο που συμμετέχουν μαθητές και συνάδελφοι του κ. Ναστόπουλου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ναστόπουλος στον υπότιτλο του λογότυπου του δικτύου «Δίκτυο των μαθητών μου στο 8ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων, και όχι μόνο».