Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης
Μαθαίνω - Κατασκευάζω - Συνεργάζομαι - Επικοινωνώ
Ώρα: Απρίλιος 16, 2016 προς Απρίλιος 17, 2016
Θέση: Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης
Δικτυακός τόπος ή χάρτης: http://synedria.arsakeio.gr/i…
Τύπος εκδήλωσης: παναρσακειακό μαθητικό συνέδριο, μαθητικό συνέδριο
Οργάνωση: Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία
Πρόσφατη δραστηριότητα: Ιαν 8, 2016
Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία διοργανώνει το 5ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο: «Ο γλωσσικός μας πολιτισμός: Η γλώσσα στην παιδεία, στην επιστήμη, στην τέχνη, στα γράμματα, στη ζωή μας». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 16 και 17 Απριλίου 2016 στα Σχολεία τής Εκάλης και μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτόεκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων και μαθητές τής Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου, Α΄ και Β΄ Λυκείου από όλα τα Σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.
Σκοπός τού Συνεδρίου είναι να αναδειχθεί η αξία τού ανθρώπινου λόγου, ο οποίος αφενός αποτελεί την ενδιάθετη ικανότητα τού ανθρώπου να αντιλαμβάνεται και να διαμορφώνει τα συνεχώς διευρυνόμενα όρια τού «έξω» κόσμου και αφετέρου συνιστά πολύτροπη έκφραση τού «έσω» κόσμου μέσω διαφορετικών μορφών ανθρώπινης δημιουργίας. Ειδικότερα, οι μαθητές καλούνται να ερευνήσουν κατά πόσο ο άνθρωπος, μέσω τής γλώσσας, πρώτον διαμορφώνει συνείδηση τού εαυτού του και συνείδηση τής ομάδας στην οποία εντάσσεται (εθνική, κοινωνική) και δεύτερον νοηματοδοτεί τα δημιουργήματά του (στην επιστήμη, στον πολιτισμό, στην τέχνη κ.α.).
Στόχοι τού συνεδρίου είναι οι μαθητές:
Να διερευνήσουν τη σχέση τής γλώσσας με την εθνική ταυτότητα, την ιστορία, τις αξίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε λαού.
Να μελετήσουν τη γλώσσα ως κοινωνικό προϊόν και ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ ατόμων και λαών.
Να εξετάσουν την πολυπλοκότητα, τη δημιουργικότητα και την εξελικτική δυνατότητα τού συστήματος τής γλώσσας και των επικοινωνιακών κωδίκων.
Να αντιληφθούν τη δυναμική τής ελληνικής και των άλλων γλωσσών καθώς και τη διαλεκτική σχέση τους.
Να αναδείξουν τις πολυάριθμες μορφές έκφρασης τού ανθρώπου μέσα από τις ποικίλες μορφές τέχνης, ώστε να κατανοήσουν ότι και αυτές αποτελούν μέρος τού καλούμενου γλωσσικού πολιτισμού.
Να μελετήσουν τη γλώσσα ως όχημα τής επιστημονικής σκέψης και τής έρευνας και ως αντικείμενο διαφορετικών επιστημονικών κλάδων.
Να κατανοήσουν βιωματικά και ομαδοσυνεργατικά τις διαδικασίες που αφορούν στην παρουσίαση μιας εργασίας σε ένα επιστημονικό μαθητικό συνέδριο: να ερευνήσουν τη βιβλιογραφία, να συλλέξουν τα στοιχεία που τους ενδιαφέρουν και να εκπονήσουν μια εργασία. Στη συνέχεια να δημιουργήσουν μια ηλεκτρονική προβολή με τα αποτελέσματα τής έρευνάς τους και να την παρουσιάσουν ενώπιον μαθητικού και επιστημονικού κοινού.
Να εκφραστούν με ποικίλες μορφές δημιουργίας έχοντας ως αφετηρία τον προβληματισμό τους σχετικά με την έννοια τής γλώσσας, τής έκφρασης και τής επικοινωνίας.
© 2025 Created by Κατερίνα Γλέζου. Με την υποστήριξη του
Απάντηση στην πρόσκληση για τον/την 5ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο να προσθέσει σχόλια!
Γίνετε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης