Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης

Μαθαίνω - Κατασκευάζω - Συνεργάζομαι - Επικοινωνώ

Καλημέρα σας,

 

Τον επόμενο μήνα σκέφτομαι να ξεκινήσω με τους μαθητές μου να δουλεύουμε το SCRATCH. Θα ήθελα να σας ρωτήσω με βάση την εμπειρία σας, από ποιά τάξη θα μπορούσα να ξεκινήσω; (έχω όλες τις τάξεις του Δημοτικού). Είναι η πρώτη φορά που θα το δουλέψω με μαθητές και δεν έχω μεγάλη εμπειρία στη χρήση του. Επίσης μήπως έχετε να μου προτείνετε κάποιες εισαγωγικές δραστηριότητες για να χρησιμοποιήσω. Σας ευχαριστώ!

Προβολές: 1008

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

Εαν θυμάσαι το Workshop του Φεσάκη. Κάτι είχε δώσει τότε.

Επίσης http://users.sch.gr/dimnikolos/joomla/index.php?option=com_content&...

 

Σ' ευχαριστώ Γρηγόρη :)
Δυστυχώς σε Δημοτικό ούτε εγώ έχω  μεγάλη εμπειρία. Στην Ε' Τάξη που κάναμε το Scratch Day στο Στρούμπειο πέρυσι πήγε πολύ καλά. Ίσως και στην Δ' τάξη να πάει το ίδιο καλά. Παλιά το Scratch έλεγε στη σελίδα του ότι απευθύνεται σε παιδιά από 8 έως 16 ετών, μπορείς να λάβεις και την ηλικία των 8 ως κατώτατο όριο δηλαδή. Όσον αφορά για εισαγωγικές δραστηριότητες νομίζω ότι και αυτές που δίνουν οι ίδιοι στο http://info.scratch.mit.edu/Support/Get_Started είναι οι καλύτερες τελικά :-)

Δεν έχω δοκιμάσει το Scratch στη διδακτική πράξη στο Δημοτικό. Έχω όμως δουλέψει με το MicroWorlds στην Γ΄, Δ΄, Ε΄, Στ΄ τάξη Δημοτικού και οι μαθητές ανταποκρίνονταν μια χαρά. Νομίζω ότι το Scratch θα γίνει εύκολα αποδεκτό και αγαπητό ως περισσότερο φιλικό και εύχρηστο περιβάλλον από το MicroWorlds μιας και τα παιδιά δεν θα πρέπει να γράφουν κώδικα αλλά να συνδέουν τουβλάκια (με βασικά προτερήματα την αποφυγή συντακτικών λαθών, την έλλειψη μνημονικού φόρτου). Επομένως, άνετα προτείνω το Scratch για διδακτική αξιοποίηση από την Γ΄ Δημοτικού και σταδιακή εμπλοκή των μαθητών σε δραστηριότητες αύξουσας δυσκολίας και πολυπλοκότητας.

Στο ίδιο πλαίσιο, από την εμπειρία σας πότε μπορούν οι μαθητές να διαχειριστούν τις μεταβλητές στον προγραμματισμό;
Από τη διδακτική εμπειρία μου με το Χελωνόκοσμο (Αβάκιο) και το MicroWorlds στην Δ΄, Ε΄, Στ΄ τάξη Δημοτικού, σημειώνω τα παρακάτω: 
§Οι μαθητές της Δ΄ τάξης παρουσιάζουν δυσκολία στην κατανόηση λειτουργίας της σύνθετης μορφής επανάληψης και στη χρήση κατάλληλου συνδυασμού εντολών επανάληψης σε σύνθετη μορφή (επανάληψη μέσα σε επανάληψη).
§Οι μαθητές της Ε΄ τάξης προχωρούν σχετικά άνετα στον ορισμό διαδικασιών. Δυσκολίες παρουσιάζονται στη χρήση κατάλληλου συνδυασμού εντολών και διαδικασιών στον ορισμό σύνθετων υπερδιαδικασιών.
§Στην Στ΄ τάξη οι μαθητές παρουσιάζουν δυσκολίες στην κατανόηση της έννοιας της μεταβλητής και στη λειτουργική χρήση των παραμετρικών διαδικασιών. Η χρήση του μεταβολέα συχνά χαρακτηρίζεται ως μηχανιστική. Εμφανίζεται σημαντική δυσκολία στη λειτουργική χρήση των παραμετρικών υπερδιαδικασιών. Η εισαγωγή δεύτερης μεταβλητής στον ορισμό σύνθετων παραμετρικών υπερδιαδικασιών χαρακτηρίζεται ως οριακή.
Για περισσότερες λεπτομέρειες βλέπε 20100625_phd_glezou123.zip.

RSS

Σήμα

Γίνεται φόρτωση...

Είστε νέο μέλος στο δίκτυο;

Σας προτείνουμε να προχωρήσετε στα παρακάτω:

1. Συμπλήρωση του προφίλ σας. Παρακαλούμε κάθε μέλος να προσθέσει φωτογραφία στο προφίλ του/της ή στο "Η σελίδα μου", αλλά και να συμπληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία σε αυτά, για να γνωριστούμε καλύτερα.

2. Προσθήκη φωτογραφιών.

3. Προσθήκη βίντεο.

4. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες ομάδα/ες του ενδιαφέροντός σας.

5. Συμμετοχή σε μια ή περισσότερες συζήτηση/εις του ενδιαφέροντός σας.

6. Συμμετοχή στη συζήτηση Γνωριμία μελών δικτύου για να γνωριστούμε καλύτερα.

7. Προσθήκη συζήτησης/σεων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Παρακαλούμε, η εκκίνηση νέων εξειδικευμένων συζητήσεων, να μην γίνεται στο φόρουμ των γενικών συζητήσεων, αλλά στο φόρουμ της αντίστοιχης ομάδας. Πχ για ένα θέμα σχετικό με Η Logo στο Δημοτικό, η συζήτηση θα πρέπει να εκκινηθεί στο φόρουμ της ομάδας αυτής. Αν δεν υπάρχει αντίστοιχη ομάδα και νομίζετε ότι πρέπει να δημιουργηθεί, προχωρήστε στη δημιουργία της!

8. Προσθήκη καταχώρισης/εων ιστολογίου.

9. Προσθήκη ομάδας/ων του ενδιαφέροντός σας (αν δεν υπάρχει/ουν ήδη).
Για επισημάνσεις, απορίες, ερωτήσεις, πληροφορίες επικοινωνήστε με την Κατερίνα Γλέζου.

© 2022   Created by Κατερίνα Γλέζου.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης