Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης
Μαθαίνω - Κατασκευάζω - Συνεργάζομαι - Επικοινωνώ
Ώρα: Φεβρουάριος 18, 2024 όλη την ημέρα
Θέση: Aίθουσα «Ίρις», Πανεπιστημιακή Λέσχη, ΕΚΠΑ), μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου και Ακαδημίας στο ισόγειο της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Οδός: Ιπποκράτους 15 (αίθουσα «Ίρις», Πανεπιστημιακή Λέσχη, ΕΚΠΑ), μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου και Ακαδημίας στο ισόγειο της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Πόλη: Αθήνα
Δικτυακός τόπος ή χάρτης: https://www.logotreegr.net/
Τύπος εκδήλωσης: πανελλήνιο επιστημονικό συμπόσιο, "το, δέντρο, της, logo, εν, ελλάδι”
Οργάνωση: Πανελλήνια Παιδαγωγική Εταιρεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΑ.Π.Ε.Δ.Ε.), το Εργαστήριο Πληροφορικής του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ και το STEM Education
Πρόσφατη δραστηριότητα: 14 Φεβ
Το 3ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συμπόσιο “Το Δέντρο της Logo εν Ελλάδι” συνδιοργανώνεται από την Πανελλήνια Παιδαγωγική Εταιρεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΑ.Π.Ε.Δ.Ε.), το Εργαστήριο Πληροφορικής του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ και το STEM Education.
Σκοπός του Συμποσίου είναι η αλληλεπίδραση και η επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της εκπαιδευτικής και ερευνητικής κοινότητας, η οποία αναδεικνύει τις τάσεις, τις μεθοδολογίες, τις καλές πρακτικές και τις προοπτικές αξιοποίησης του διαχρονικού "Δέντρου της Logo" στη σύγχρονη διδασκαλία και μάθηση.
Το Συμπόσιο θα διεξαχθεί δια ζώσης στο αμφιθέατρο του Μαρασλείου του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ (Μαρασλή 4, στάση μετρό Ευαγγελισμός, Αθήνα) την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024.
Σχόλιο
3ο Συμπόσιο “Το Δέντρο της Logo εν Ελλάδι”: "Logo-like περιβάλλοντα και Μηχανική Μάθηση-Τεχνητή Νοημοσύνη”
Απευθύνεται:
Σε εκπαιδευτικούς και επιμορφωτές όλων των βαθμίδων της τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης που αξιοποιούν τα περιβάλλοντα αυτά στη μαθησιακή διαδικασία online, δια ζώσης ή υβριδικά.
Στην επιστημονική κοινότητα (ερευνητικό/διδακτικό προσωπικό και φοιτητές) που ασχολείται με νέες καινοτόμες χρήσεις τους στην εκπαίδευση ή/και σε άλλους τομείς και δίνει νέες ιδέες για την εξέλιξή τους.
Στην κοινότητα των επαγγελματιών (practitioners) που αξιοποιούν τα περιβάλλοντα αυτά ευρύτερα για άλλες εφαρμογές στον επαγγελματικό και βιομηχανικό χώρο και ασχολούνται με τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ψηφιακών συσκευών και υλικού.
Η προβληματική του Συμποσίου που αφορά
την παιδαγωγική φιλοσοφία, τις μεθοδολογίες, τα προγραμματιστικά περιβάλλοντα και τις καλές πρακτικές,
σε εξελισσόμενα διαχρονικά από τα Logo-like στα Scratch-based προγραμματιστικά περιβάλλοντα βασισμένα σε οπτικό/block-based ή/και κειμενικό προγραμματισμό,
στη σημερινή πολυ-πολιτισμική μάθηση και διδασκαλία,
πρέπει να συσχετίζεται με τις προτεινόμενες θεματικές περιοχές:
εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης,
νέα προγράμματα σπουδών Πληροφορικής και διασύνδεσή τους με άλλα επιστημονικά αντικείμενα,
σύγχρονα περιβάλλοντα προγραμματισμού, διδακτική προγραμματιστικών στυλ και υποδειγμάτων, αξιολόγηση κώδικα (π.χ. eventdriven, parallel, objectbased/oriented, structured),
υπολογιστική σκέψη και μαθηματικά (γεωμετρία της χελώνας και του χώρου),
καινοτόμες δημιουργίες με αφηγήσεις, υπερ-αφηγήσεις, animations, παιχνίδια,
περιβάλλοντα ως εργαλεία συμπερίληψης και υλοποίησης διαθεματικών δραστηριοτήτων,
δραστηριότητες STEAM και ρομποτικές συσκευές κάθε τύπου (π.χ. turtlebots),
Οι παραπάνω θεματικές περιοχές είναι ενδεικτικές. Καινοτόμες προτάσεις εργασιών που δεν εντάσσονται αυστηρά στις περιοχές αυτές θα αξιολογηθούν, υπό την προϋπόθεση ότι τεκμηριώνεται η συνάφειά τους με το επιστημονικό αντικείμενο του Συμποσίου.
[Γιατί;]
Σκοπός του Συμποσίου είναι η αλληλεπίδραση και η επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της εκπαιδευτικής και ερευνητικής κοινότητας, η οποία αναδεικνύει τις τάσεις, τις μεθοδολογίες, τις καλές πρακτικές και τις προοπτικές αξιοποίησης του διαχρονικού "Δέντρου της Logo" στη σύγχρονη διδασκαλία και μάθηση.
© 2024 Created by Κατερίνα Γλέζου. Με την υποστήριξη του
Απάντηση στην πρόσκληση για τον/την 3ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συμπόσιο “Το Δέντρο της Logo εν Ελλάδι” να προσθέσει σχόλια!
Γίνετε μέλος του Η Logo στην εκπαίδευση: Μια κοινότητα πρακτικής και μάθησης